‹ Alle nieuwsberichten

Juncker: “Gratis wifi en 5G voor iedereen in Europa!”

Juncker: “Gratis wifi en 5G voor iedereen in Europa!”

Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie heeft afgelopen woensdag uitgesproken dat hij er naar streeft dat er binnen vier jaar in minstens één stad per lidstaat supersnel draadloos internet via een 5G-netwerk beschikbaar is. 

Daarnaast moeten zes- tot achtduizend gemeenten in de Europese Unie rond 2020 gratis wifi aanbieden op drukke plekken. Het is de bedoeling dat alle Europanen in 2025 gebruik kunnen maken van een betaalbaar en draadloos internet. Niet alleen thuis, maar ook in de trein en op de weg.

Twee miljoen banen

Juncker vindt dat vast internet in 2025 veel sneller en betrouwbaarder moet zijn. Zowel in scholen, ziekenhuizen, bedrijven en universiteiten als op het platteland moeten er betere internetvoorzieningen komen. Voor het project genaamd WiFi4EU wordt in eerste instantie 120 miljoen euro vrijgemaakt. Een investering van naar schatting 500 miljard is nodig, vooral van private investeerders. Momenteel bedraagt het tekort nog 155 miljard. Jean-Claude Juncker ziet dit echter als een vruchtbare investering en verwacht dat er met deze projecten twee miljoen banen kunnen worden gecreëerd.

Digitale Unie

Tijdens de jaarlijkse ‘Staat van de Unie’ deed Juncker diverse voorstellen om meer vaart te zetten achter de digitale projecten. Hij herhaalde vervolgens zijn belofte dat voor roaming binnen de EU vanaf 2017 geen extra kosten in rekening worden gebracht. Dit is al de eerste stap in de richting van een ‘Digitale Unie’, zoals Juncker het noemt. “We moeten ‘connected’ blijven, de mensen en onze economie hebben dat nodig. Daarom moeten we nu investeren.” Vanaf 2018 gaat het 5G-netwerk uitgerold worden. Vanaf dan kunnen we langzaam maar zeker steeds sneller internetten in openbare ruimtes en hoeven we ons dus geen zorgen meer te maken over haperende internetverbindingen in de trein!

Bron: Business Insider

Meer nieuws over: