‹ Alle nieuwsberichten

EC trekt aanvullende maatregelen roamingkosten in

EC trekt aanvullende maatregelen roamingkosten in

Er is veel onduidelijkheid over de aanvullende regels bij het afschaffen van de roamingkosten vanaf 2017. Afgelopen maandag maakte de Europese Commissie extra voorwaarden bij de regeling bekend, maar ze hebben die zojuist weer ingetrokken. 

Al vele jaren wordt erover gediscussieerd om de roamingkosten die providers rekenen, af te schaffen. Telecomgebruikers moeten nu extra kosten betalen om in het buitenland te bellen, sms’en en internetten. Dit jaar was er een doorbraak in de discussie en stemde een meerderheid binnen de Europese Commissie (EC) voor de afschaffing van roamingkosten. Gebruikers zouden vanaf 15 juni 2017 binnen de Europese Unie (EU) tegen dezelfde tarieven als thuis hun mobiel kunnen gebruiken.

Providers hadden vervolgens kritiek op het wetsvoorstel, omdat zij vrezen dat er misbruik wordt gemaakt van de nieuwe wet. Gebruikers zouden namelijk een simkaart uit het EU-land met het goedkoopste tarieven kunnen halen. Daarom stelde de EC van de week beperkende maatregelen voor: gebruikers moeten tenminste dertig dagen achtereen zonder extra kosten in het buitenland kunnen roamen en in totaal negentig dagen per jaar. Daarnaast werd er in de aanvullende wet bepaald vanaf welk moment er wel extra kosten gerekend mogen worden.

Nu trekt de EC het wetsvoorstel met deze aanvullende maatregelen weer in. Critici vinden namelijk dat er geen beperkingen moeten zijn. Providers zullen door deze nieuwe regels de abonnementen en voorwaarden moeten aanpassen. KPN deed dit al en rekent vanaf 26 september 2016 al geen roamingkosten meer bij nieuwe abonnementen.

De extra kosten in het buitenland zijn dus, zoals in eerste instantie voorgesteld, vanaf halverwege 2017 afgeschaft. Volgende zomer is het dus een stukje goedkoper om het thuisfront op de hoogte te houden van je vakantie-avonturen!

Bron: NOS