Klantenservice vandaag geopend vanaf 9.00 uur Orderstatus

‹ Terug naar het nieuwsoverzicht

Smartphone up-to-date? Wel zo veilig!

Smartphone up-to-date? Wel zo veilig!
Maandag 29 augustus 2016

Vorige week werd weer eens duidelijk hoe belangrijk het is om de software van je smartphone te updaten. Mensenrechtenactivist Ahmed Mansoor ontdekte malware in iOS na een verdacht sms’je. 

Veel mensen klikken het weg, de melding dat de software van je smartphone aan een update toe is. Vaak gehoorde klachten: “duurt zo lang”, “mijn telefoon wordt er langzamer van” of “straks raak ik alles kwijt”. De release van iOS 9.3.5. maakt echter duidelijk dat software-updates er niet zijn om je te pesten, maar essentieel zijn om de veiligheid van het besturingssysteem te garanderen. De update van iOS dicht drie beveiligingslekken, waardoor de spionagesoftware Pegasus op het systeem kon worden geïnstalleerd. Pegasus slaat allerlei informatie van een smartphone op en kan onder andere geluid opnemen via de microfoon of wachtwoorden kopiëren.

Mensenrechtenactivist Ahmed Mansoor ontving een sms’je met informatie over een “martelpraktijken in gevangenissen”. Dat vertrouwde hij niet en daarom liet hij zijn telefoon checken door een beveiligingsbedrijf. Wat bleek? Er stond een link in het berichtje waarmee spionagesoftware op de telefoon geïnstalleerd moest worden. De mensenrechtenactivist voorkwam dus door goed op te letten dat al zijn telefoongesprekken, mails en berichten in de gaten gehouden kunnen worden. Toch klikken veel mensen toch op dergelijke links.

Hoewel de meesten van ons natuurlijk helemaal niet interessant genoeg zijn om afgeluisterd te worden, is het toch verstandig software-updates die dergelijke beveiligingslekken dichten te installeren. Ook andere kwaadwillenden, bijvoorbeeld criminelen, kunnen van zo’n lek gebruik maken. Overigens hoef je niet bang te zijn dat je telefoon geüpdatet wordt naar een versie die de telefoon niet ondersteunt. Software-updates worden namelijk specifiek uitgerold voor bepaalde toestellen.

Bron: NU.nl en iCreate

Meer nieuws over:

Aanmelden nieuwsbrief

Vul hier je e-mailadres in en ontvang de nieuwsbrief met het laatste nieuws en de meest actuele aanbiedingen automatisch in je mailbox.

Top 5 populairste smartphones

Motorola Moto G5 Grey

Motorola Moto G5 Grey

 
Wileyfox Swift 2X Blue

Wileyfox Swift 2X Blue

 
Samsung Galaxy J5 (2016) J510 Black

Samsung Galaxy J5 (2016) J510 Black

 
Lenovo P2 Grey

Lenovo P2 Grey

 
Huawei P8 Lite 2017 Black

Huawei P8 Lite 2017 Black

 

Laatste tweets van Belsimpel.nl