‹ Alle nieuwsberichten

Zomersnaps: een goed kiekje maak je met goed materiaal

Zomersnaps: een goed kiekje maak je met goed materiaal

In de eerste aflevering van onze zomerblog over smartphonefotografie beginnen we bij het materiaal. We belichten drie verschillende smartphonecamera’s die wat ons betreft de moeite waard zijn en vertellen waarom. Bovendien is dit de eerste aflevering waarin je kans maakt op de grote fotoprijs!

We behandelen drie toestellen die naar onze mening een goede camera hebben: De LG G5, Samsung Galaxy S7 Edge en HTC 10. Fotografeer jij met een van deze smartphones, of juist een totaal andere? Laat ons zien wat je kunt en stuur je mooiste foto vóór 9 augustus naar zomersnaps@belsimpel.nl. Geef in je mailtje aan met welk toestel je de foto hebt gemaakt, wat je op de foto hebt gezet en waarom. Wie weet win jij met je foto onze grote fotoprijs!

LG G5

LG brengt met de LG G5 een vernieuwende toepassing voor de dubbele camera aan de achterkant. Waar deze camera’s bijvoorbeeld bij Huawei of Honor gecombineerd worden gebruikt voor meer diepte en scherpte, zijn het bij de LG G5 twee zelfstandige camera’s: een gewone camera van 16 megapixels en een groothoekcamera van 8 megapixels.

De 8-megapixelcamera ziet met zijn fotohoek van 135 graden meer dan het menselijk oog! Het is de grootste groothoeklens op een smartphone ooit. Je hoeft dus niet meer achteruit te lopen in de hoop alles op de foto te krijgen. Daardoor biedt deze camera een enorme uitkomst voor groepsfoto’s, overzichtsfoto’s of foto’s van grote gebouwen! Je schiet foto’s die simpelweg niet met andere smartphones te maken zijn. Het nadeel van de groothoeklens is dat close-ups een soort bolling krijgen. Omdat de groothoekcamera minder megapixels heeft dan de gewone camera, zijn de mogelijkheden tot inzoomen en croppen, een gedeelte uit de foto knippen, iets minder groot dan bij de 16-megapixelcamera.

De groothoekcamera heeft een diafragma van f/2.4. Dit betekent dat deze camera iets minder geschikt is om foto’s te maken bij weinig licht, dan de 16-megapixelcamera met een diafragma van f/1.8. Dit zit zo: hoe hoger de f-waarde van een camera, hoe kleiner het diafragma is, oftewel de opening waar het licht doorheen valt. Het diafragma van f/2.4 is dus standaard al meer gesloten dan een diafragma van f/1.8. Het is lastig goede foto’s te maken bij weinig licht. Je hebt dan namelijk veel kans op ruis op de foto, doordat niet alle pixels evenveel licht opvangen. Dit wordt verminderd door de automatische ruisonderdrukking, maar dat gaat weer ten koste van de scherpte van de foto, wat je vooral ziet in de fijnere details. In een volgende aflevering van Zomersnaps gaan we verder in op diafragma-grootte en het effect daarvan.

Iets anders waar LG zich echt in onderscheidt is het modulaire systeem. De batterij van de LG G5 is te vervangen door een cameramodule die aan een accu vast zit. Dit is een uitbreiding waardoor je het maximale uit de goede camera van de LG G5 haalt. Je hebt hierdoor meer grip en doordat de knoppen op de module bevestigd zijn, ontstaat een stabieler beeld bij het filmen en heb je veel sneller de camera juist ingesteld om foto’s te maken. Daarnaast is het met deze module veel makkelijker met één hand foto’s te maken.

Bronnen: DxOMark , techradar , Tweakers en Digital Trends

Samsung Galaxy S7 Edge

De 12-megapixelcamera van de Samsung Galaxy S7 Edge is op meerdere vlakken erg goed. Een van de sterke punten van deze camera is het maken van foto’s bij weinig licht. De camera van de S7 Edge functioneert uitmuntend bij weinig licht. Onder slechtere lichtomstandigheden worden met dit toestel bijna alle details vastgelegd en de foto’s zijn bovendien opvallend helder en scherp.

Dat komt doordat de pixels in de camera van de S7 Edge groter zijn dan die van de meeste andere smartphonecamera’s. Hierdoor vangt de sensor per pixel meer van het aanwezige licht op. De grotere pixels vergroten ook de kleurechtheid van foto’s, waardoor de kleuren nog natuurgetrouwer zijn. Heel af en toe heeft het verwerkingsprogramma van de Edge wat problemen met invallend licht. Hierdoor kan het licht er soms een beetje plat of afgeknepen uitzien.

De toevoeging van de HDR-functie, oftewel High Dynamic Range, breidt het sterke punt van lichtverwerking van deze camera nog verder uit. Deze functie corrigeert foto’s waarin grote lichtcontrasten worden vastgelegd. Daardoor zijn de donkere delen van de foto scherp en met zo min mogelijk ruis, en de lichte gedeeltes niet overbelicht. Dit werkt samen met een diafragma van f/1.7, wat een ongekend hoge waarde is in smartphonecamera's!

Nog een andere functie waar de S7 Edge in uitblinkt is de autofocus: deze is razendsnel en zeer accuraat. Dit komt door het gebruik van de dual pixel-technologie, die nu voor het eerst wordt gebruikt in een smartphone. Het toestel stelt hiermee bij normaal licht in maar liefst 0,15 seconden scherp, vergelijkbaar met een professionele camera! Dit geldt ook voor het maken van foto’s van bewegende objecten of personen. Wel kan het soms voorkomen dat je bij dit soort dynamische foto’s wat details verliest in de helderste kleurvlakken.

Bronnen: DxOMark, Android Planet , Galaxy Club: 1, 2, All About Phones en NieuweMobiel.nl

HTC 10

Last but not least, de HTC 10! De 12-megapixelcamera maakt uitstekende foto’s en blinkt vooral uit als het gaat om het voorkomen van ruis bij weinig licht, het scherp vastleggen van bewegende voorwerpen en het gedetailleerd fotograferen van landschappen en uitzichten.

Bij weinig licht functioneert de HTC 10 over het algemeen erg goed. Er is namelijk veel aandacht besteed aan het vergroten van de hoeveelheid licht die de camera opvangt. Onder andere door het toepassen van ‘ultrapixels’, pixels met een groter formaat, vangt de sensor meer licht. Ook bij weinig licht blijft zowel de kleur als de kwaliteit van de foto goed. Dit is onder andere te danken aan het diafragma van f/1.8, dat veel licht opvangt. Er zal bij moeilijke lichtsituaties, zoals het vastleggen van schaduwen en de ondergaande zon altijd wat ruis zal blijven, maar HTC is er met de HTC 10 goed in geslaagd een succesvolle middenweg te vinden tussen ruisreductie en scherpte. Daarnaast kun je zelf nog wat aanpassingen doen van bijvoorbeeld de ISO-waarden, maar hoe dat precies zit, leggen we in een latere aflevering van Zomersnaps uit!

Deze telefoon is niet alleen vanwege de goede lichtcontrole geschikt voor het vastleggen van een mooie ondergaande zon. De camera legt een beeld ook tot in de kleinste details vast, de foto’s zijn scherp en hebben genoeg pixels. Het is dus geen probleem om bijvoorbeeld een gedeelte uit een grotere foto te snijden en uit te vergroten. De laserautofocus stelt snel en accuraat scherp, óók onder moeilijke lichtomstandigheden. Scherpstellen gaat met name snel als het object zich dicht bij de camera bevindt!

Als laatste kunnen we het niet laten nog even stil te staan bij de camera aan de voorkant van de HTC 10. Deze is, voor het eerst in een frontcamera, voorzien van optische beeldstabilisatie. Wiebelige filmpjes of wazige foto’s van je eigen gezicht zijn dus verleden tijd! Daar komt nog eens bovenop dat deze camera een grote hoek heeft, waardoor je met nóg meer vrienden een selfie kunt maken.

Bronnen: DxOMark en Android Planet

Dit was deze aflevering van Zomersnaps over smartphonecamera’s. Heb je nog vragen, zelf een hele andere goede smartphonecamera of fotografietips? Deel het onder ons bericht op Facebook ! Wij deden zelf al een kleine poging om een mooi zomerkiekje vast te leggen, zie de foto's hieronder. Kun jij dit beter? Stuur je mooiste (zomer)foto dan in naar zomersnaps@belsimpel.nl. Hier lees je waar je inzending aan moet voldoen om mee te dingen naar de fotoprijs. Volgende week verschijnt een nieuwe aflevering van Zomersnaps met daarin tips&tricks over smartphonefotografie!

Een schaapskudde in de Franse Alpen

Een schaapskudde in de Franse Alpen, geschoten met een Moto G4.

Hond Jente

Hond Jente likt het ijs van zijn snuit, geschoten met een Huawei Nexus 6P.

Meer nieuws over: