‹ Alle nieuwsberichten

Alles wat je moet weten over Android Nougat

Alles wat je moet weten over Android Nougat

De nieuwste versie van Android komt er weer aan! De update van het besturingssysteem van Google krijgt de naam Nougat. Android 7.0 biedt weer een groot aantal nieuwe functies voor smartphones én tablets. We zetten de belangrijkste updates voor je op een rijtje!

Nougat – best een gekke naam voor een besturingssysteem eigenlijk. Maar niet gekker dan we van Android gewend zijn. Met de naam Nougat zet Google de namen-trend voor hun besturingssystemen voort: alle eerdere versies werden namelijk ook al voorzien van een zoetige naam. De eerste versie in 2009 kreeg de benaming Android Cupcake. Daarna volgden Donut, Eclair, Froyo, Gingerbread, Honeycomb, Ice Cream Sandwich, Jellybean, KitKat, Lollipop en de huidige versie, Marshmallow. Maar wat is er, naast een creatieve naam, nog meer nieuw aan Android Nougat? We hebben een handig overzicht voor je gemaakt!

Vernieuwde notificaties

Wat betreft de notificaties zijn in de nieuwste Android update een aantal grote veranderingen doorgevoerd. Zo hebben de meldingen niet alleen een compleet vernieuwd design gekregen, ook in functionaliteit is er veel veranderd. In Android Nougat is een Direct-Reply functie toegevoegd. Deze feature maakt het mogelijk om direct een antwoord sturen vanuit de notificatiebalk. Goed nieuws: de functie is te gebruiken bij elke app! Daarnaast worden notificaties van dezelfde applicatie samengebundeld. Meldingen van dezelfde app komen onder elkaar te staan. Zo raak je het overzicht op je notificaties niet meer kwijt! Vooral handig bij groepsgesprekken: je kunt alle notificaties van het gesprek in één keer wegvegen. Ook blijft het mogelijk om op een afzonderlijk bericht te reageren vanuit de gebundelde notificaties.

Energiebesparing

Nog langer doen met je batterij? De energiebesparingsfunctie genaamd Doze kenden we natuurlijk al van Android Marshmallow, maar in Nougat is deze nog beter gemaakt. De besparingsfunctie werkt namelijk niet alleen als je smartphone stil ligt, maar wordt in de nieuwe update direct geactiveerd zodra je scherm uit staat. Om je internetkosten daarnaast in de hand te houden, introduceert Android daarnaast Data Saver. Hiermee kun je naast het instellen van een datalimiet ook zorgen dat applicaties niet langer data op de achtergrond gebruiken. Apps waarvan je nog wel wil dat ze notificaties voor je blijven ontvangen kun je op een whitelist zetten.

Splitscreenmodus

Splitscreen

De splitscreenmodus maakt het mogelijk om twee apps naast elkaar gebruiken. Gebruikers van bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S7 zijn er inmiddels al aan gewend. De feature werd ook aangekondigd in de previews voor Android 6.0, maar was uiteindelijk toch niet standaard beschikbaar in Marshmallow. Google heeft er dus een jaar langer aan kunnen sleutelen en presenteert de functie nu voor Android Nougat. De feature is beschikbaar voor zowel smartphones als tablets. Hoe werkt het? Door van onder naar boven te swipen wordt het scherm in tweeën gedeeld. De twee apps krijgen allebei de helft van het scherm. Voor tablets komen de apps naast elkaar, op smartphones worden ze boven en onder elkaar weergegeven. In landscape modus passen de apps zich automatisch aan – wel zo makkelijk. Je kunt nu dus berichten blijven ontvangen terwijl je een film kijkt of een lekker recept googelen terwijl je je vrienden uitnodigt voor een etentje!

Automatische updates

Aan de optimale beveiliging van je smartphone is bij Android versie 7.0 ook gedacht. Beveiligingsupdates worden in Nougat op de achtergrond automatisch gedownload en geïnstalleerd. Dat is voor jou weer een zorg minder, want je hoeft niet steeds zelf op zoek te gaan naar de laatste updates. Nog een verschil tussen Nougat en zijn voorgangers: notificaties van automatische updates van apps. Deze verdwijnen namelijk. Je wordt niet langer lastig gevallen met meldingen van Google Play wanneer apps aan het updaten zijn.

Picture-in-picture-modus voor video’s

Je kent deze functie misschien al van de YouTube-app, maar gebruikers van Android 7.0 kunnen de picture-in-picture-modus nu ook gebruiken voor video’s. Nog niet eerder van deze feature gehoord? De functie maakt het mogelijk om de video-applicatie door te laten spelen in miniatuur vorm. Je verkleint de app en plaatst hem in een hoek van je scherm – multitasken was nog nooit zo makkelijk.

Emoji-update

Ook de emoji hebben een verandering ondergaan in Nougat. De nieuwste versie van Android ondersteunt emoji unicode 9. Dit betekent toegang tot maar liefst 72 nieuwe emoji ! Hierbij hebben de menselijke emoji een verbeterd uiterlijk gekregen en zijn er veel vrouwelijke emoji toegevoegd voor verschillende sporten en beroepen.

Shortcuts en andere kleine verbeteringen

Android 7.0 maakt het mogelijk om gebruik te maken van shortcuts. Hiermee kun je direct naar een bepaald onderdeel van een app springen door het icoontje van de applicatie in te drukken. Zo rolt er een menu uit met verschillende opties, zonder dat je de app eerst hoeft te openen. De feature doet wat denken aan de 3D Touch van Apple en moet snellere acties mogelijk maken. Verder heeft het instellingenscherm een uitklapbaar menu gekregen, wat ervoor zorgt dat je sneller kunt schakelen tussen verschillende secties. Bij veel items staan daarnaast korte statusberichten. Zo heb je direct een overzicht hebt van hoeveel werkgeheugen of batterij je bijvoorbeeld nog tot je beschikking hebt. Verder is er een knop toegevoegd waarmee je alle apps in één keer kunt afsluiten. Ook heeft Nougat een speciale nachtmodus. Hiermee wordt de kleurtemperatuur van je display ’s avonds aangepast. Door warmere kleurtonen is je display aangenamer voor je ogen en minder schadelijk voor je slaappatroon. Je kunt nu zelf de kleur en helderheid van de modus bepalen en instellen op welk tijdstip de nachtmodus moet worden ingeschakeld.

Android for Work

Het Google-platform voor zakelijke gebruikers, Android for Work, heeft ook een update gekregen. Bedrijven die gebruik maken van het platform kunnen hun smartphones eenvoudig gebruiksklaar maken voor Android for Work door een QR-code te scannen. Daarnaast kan een toestel nu op afstand opnieuw worden opgestart, is de beveiliging verbeterd en kunnen werkprofielen gekoppeld worden via een VPN-verbinding.

Van Nougat naar…

Misschien viel je al iets op aan de namen die we hierboven noemden: ze volgen elkaar op in alfabetische volgorde. We verwachten dan ook dat de volgende versie na Nougat een naam van een zoetigheid met de letter O krijgt. Het duurt natuurlijk nog een poosje, maar we blikken graag vooruit. Kun jij een zoete naam met een O bedenken? Laat het ons weten op Facebook of Twitter!

Bronnen: Android en Androidplanet