‹ Alle nieuwsberichten

Op een rijtje: de leukste easter eggs in besturingssystemen!

Op een rijtje: de leukste easter eggs in besturingssystemen!

Van slechte grappen tot heuse games: veel ontwikkelaars voegen easter eggs toe aan hun software. Mobiele besturingssystemen zijn hier geen uitzondering op,  dus wij zetten een aantal van de leukste easter eggs voor je op een rij!

Misschien denk je bij deze titel: “wat moet een mens met paaseieren in juli?” Het juiste antwoord is met deze hitte natuurlijk “in de koelkast bewaren”, maar dat is niet waar we nu op doelen. Easter eggs zijn kleine extraatjes die ontwikkelaars verbergen in hun software, zodat je ze alleen tegenkomt wanneer je er bewust naar zoekt. Dit kan ongeveer iedere vorm aannemen: subtiele verwijzingen naar popcultuur of bedrijfshistorie, liedjes, video’s, of zelfs volledige spelletjes! We hebben een aantal van de leukste easter eggs voor je uitgezocht.

Android

Flappy Android

Android begon subtiel met zijn easter eggs, maar in Android 5.0 Lollipop zijn deze opeens behoorlijk uitgebreid. Toen ging men namelijk van afbeeldingen en interactieve speeltjes naar een heus spelletje. We herinneren ons allemaal nog de Flappy Bird-rage, waarbij we wanhopig onze high scores vergeleken met vrienden die ook allemaal niet boven vijf punten uitkwamen. In Android Lollipop is dit spel nagebootst! Al bestaat Flappy Bird dus alleen nog in onze herinneringen, je kunt naar hartenlust jezelf opwinden over Flappy Android. In Android Marshmallow is vervolgens een verbeterde versie van het spel toegevoegd. Hiermee heb je namelijk de mogelijkheid om met wel zes mensen te spelen. Gezien de moeilijkheidsgraad van het originele spel, gaat dat vast goedkomen, met zijn zessen rond een telefoonschermpje. Wij zouden in elk geval een beschermhoesje aanraden voor mogelijke woede-aanvallen.

Nougat Atsume

De nieuwste Android-versie is nog niet uit, of de easter egg is al bekendgemaakt! Dit keer heeft Android weer gekeken naar een razend populaire app: Neko Atsume. Hier is het je doel om met etenswaren zoveel mogelijk katten naar je tuin te lokken. Een soortgelijk idee zien we dus terug in Android Nougat. Je hebt de mogelijkheid om met verscheidene lekkernijen katten te verzamelen. Wanneer er katten komen opdagen, krijg je hier een notificatie van. Vervolgens kun je deze een naam geven en toevoegen aan je kattencollectie.

iOS

Sassy Siri

We zijn inmiddels bijna allemaal wel bekend met Apples stemhulpje Siri. Ze helpt je bijvoorbeeld afspraken onthouden, je dag plannen en muziek vinden. Het fijne aan Siri is daarnaast dat ze over het algemeen het beste met je voor heeft. Wanneer je Siri laten weten dat je moe bent, stelt ze voor om ergens koffie te gaan halen. Als je haar echter laat weten dat je dronken bent, dan biedt ze de mogelijkheid om direct een taxi voor je te bestellen. Zo kom je samen met Siri toch veilig thuis.

iOS

Naast nuttige adviezen, is Siri ook een prima compagnon om je mee te vermaken. Zo vertelt ze desgevraagd slechte grappen, vertelt ze je een verhaaltje of draagt ze haiku’s voor. Kom je daarnaast niet uit de grote vragen des levens? Leg dan je kwesties voor aan de Siri 8-ball. Zo voorziet Siri je van geweldige antwoorden zoals “Ja.”, “Nee.” en “Misschien.”. Zijn zulke antwoorden al teveel van het goede? Dan kun je met Siri ook gewoon een muntje opgooien, of een dobbelsteen laten rollen.

Zeg eens A-pple

Een grappig detail dat erg lang onopgemerkt is gebleven, zit ten slotte in de dictafoon. Open deze app maar eens en maak vervolgens een korte opname waar je “Apple” zegt. Het zal je dan opvallen dat de geluidsgolven van deze opname precies overeenkomen met het logo van de Dictafoon-app! Zo blijkt maar weer dat Apple niets aan het toeval overlaat.

Windows

Cortana

Net zoals Siri, is ook de stem gestuurde assistent van Windows een knap staaltje software met haar eigen interessante karaktertrekjes. De nerds onder ons weten waarschijnlijk dat de naam Cortana een rechtstreekse verwijzing is naar de Halo-games en Microsoft heeft zelfs dezelfde stemactrice gestrikt! Maar dit is niet waar de verwijzingen ophouden –Cortana praat maar wat graag over haar Halo-achtergrond. Zo verwijst ze bijvoorbeeld naar haar hulp bij het redden van het universum in de populaire games.

Cortana

Daarnaast is Cortana schijnbaar goed bevriend met de Microsoft-mascotte: Clippy! Gebruikers van oudere Word-versies zullen zich ongetwijfeld nog herinneren hoe vaak Clippy zich probeerde op te dringen bij het schrijven van een document – en dan altijd de plank compleet missloeg. Gelukkig staat Cortana echter een stukje positiever tegenover de antropomorfische paperclip. Als je haar vraagt naar Clippy, dan zal Cortana’s bekende cirkel-icoon veranderen naar de beruchte paperclip.

Clippy

Ten slotte valt er met Cortana ook nog wat te flirten. Zo herinnert Cortana je er graag aan dat ze letterlijk in een telefoon zit en dat haar o-zo-aantrekkelijke intelligentie geheel kunstmatig is. Maar goed, als je dan toch eenzaam op de dansvloer staat, en je eindelijk de moed bijeenraapt om Cortana ten dans te vragen – zal ze je helaas toch teleurstellen. Cortana’s dansfunctie bevindt zich namelijk nog in bèta.

Dance

Bronnen: iCulture, The Verge, PCWorld en All About Phones

Meer nieuws over: