‹ Alle nieuwsberichten

Nederland telt steeds meer smartphonebezitters

Nederland telt steeds meer smartphonebezitters

Uit een onderzoek naar smartphonegebruikers blijkt dat weer meer mensen hun smartphone in een fysieke winkel kopen. In 2014 openden wij van Belsimpel.nl onze eerste fysieke winkel in Groningen en inmiddels hebben we zeven winkels door heel Nederland! We hebben een paar interessante feitjes over smartphonegebruik voor je op een rijtje gezet.

Volgens onderzoeksbureau Telecompaper kocht 42 procent van de Nederlanders in het eerste kwartaal van 2016 hun smartphone online. Een jaar eerder was dit nog 47 procent. Opvallend is dat vooral iPhones en HTC-telefoons ineens veel vaker in een fysieke winkel worden verkocht. In vergelijking met vorig jaar gingen de Apple-telefoons in het afgelopen kwartaal zeker 13 procent vaker over de toonbank dan in het digitale winkelmandje. Voor HTC steeg dit percentage zelf met 15 procent.

Steeds meer smartphones

Eén ding is in ieder geval duidelijk: steeds meer Nederlanders hebben en gebruiken een smartphone. Onder de 30 jaar heeft vrijwel iedereen een smartphone, maar ook in de groep 50 jaar en ouder is de groei flink ingezet. Nederlanders tussen de 50 en 64 jaar spannen de kroon en hebben massaal een nieuwe telefoon gekocht. 17 procent is sinds dit jaar voor het eerst een trotse smartphonebezitter, waarmee het totaal voor de groep uitkomt op 84 procent. Ook de ouderen doen mee aan de telefoongekte. In de leeftijdsgroep 65-80 bezit inmiddels 63 procent van de mensen een smartphone.

Apple in de lift, Samsung grootste

Geen groot nieuws eigenlijk, maar Samsung is nog steeds verreweg de grootste en ook Android heeft een gigantisch marktaandeel van 67 procent, hoewel dat wel een daling van 4 procent ten opzichte van vorig jaar betekent. Samsung verkoopt in Nederland ongeveer 45 procent van alle smartphones en is daarmee de onbetwiste marktleider. Ook is te zien dat het marktaandeel van Apple stijgt. In het eerste kwartaal van 2016 had 28 procent van de Nederlanders een iPhone. Vorig jaar rond deze tijd was dat nog 25 procent.

Wat doe je eigenlijk met je telefoon?

Nou, vrij veel eigenlijk! We gebruiken onze telefoon vooral veel voor de camera, tekstberichten, email, social media en voor het lezen van nieuws. Uit het onderzoek blijkt dat wij Nederlanders zelfs op vakantie gemiddeld 2,5 uur per dag op onze smartphone kijken. We voelen daarbij de drang om niks te missen. Het is bijna een soort verslaving. Nederlanders zijn vrij gevoelig voor hun smartphone in vergelijking met mensen uit andere landen. Onder andere Australiërs, Britten, Denen, Duitsers, Fransen en Japanners kijken allemaal minder op hun telefoon. Gelukkig zijn we ook weer niet zo erg als de Brazilianen: die kijken op vakantie gemiddeld 4 uur per dag op hun smartphone. Leuk weetje: een derde van de Nederlanders geeft toe weleens een vakantie foto op social media te plaatsen om thuisblijvers jaloers te maken. Dus de volgende keer dat je zo’n heerlijke strandfoto van je beste vriend(in) ziet denk dan maar twee keer na voordat je op like klikt!

Bronnen: AD en Telecompaper