‹ Alle nieuwsberichten

Brexit: straks hogere roamingtarieven in Groot-Brittannië?

Brexit: straks hogere roamingtarieven in Groot-Brittannië?

Het is overal het gesprek van de dag: Groot-Brittannië stapt uit de Europese Unie. Net nu onlangs een akkoord is bereikt om de roamingkosten in Europa per juni 2017 af te schaffen.

Hoewel Groot-Brittannië voorlopig nog in een lang proces zit voordat het officieel uit de EU kan stappen, heeft de Brexit misschien gevolgen voor de Britse roamingtarieven.

Hoe zat het ook alweer?

Het Europese Parlement en de Europese ministers bereikten afgelopen maand een akkoord om roamingkosten op 15 juni 2017 af te schaffen. Providers mogen vanaf dat moment dus geen extra kosten meer rekenen voor het gebruik van je smartphone in het buitenland. Je sms’jes, belminuten en MB’s gaan dan gewoon van je bundel af. Ideaal wanneer je op vakantie gaat of veel moet reizen voor je werk!

Er is nog niks aan de hand

Volgens Androidworld hoeven we ons het komende jaar geen zorgen te maken, Groot-Brittannië is namelijk nog niet definitief weg uit de EU. Totdat er officieel afscheid is genomen vallen de Britse roamingtarieven gewoon onder de Europese wetten en regels. De afspraken om roaming in 2017 af te schaffen gelden dus ook voor Groot-Brittannië.

Maar dan...

Wanneer Groot-Brittannië definitief afscheid neemt van de Europese Unie, krijgen Britse providers de vrijheid om hun eigen tarieven te hanteren. Het is nog maar de vraag of de providers dit ook daadwerkelijk gaan doen. Groot-Brittannië en de EU moeten na de Brexit over veel zaken nieuwe afspraken maken, waaronder dus roamingkosten. In theorie kan het zijn dat de Britse providers er wel voor kiezen om hun roamingtarieven te verhogen en dan is bellen, sms’en en internetten in Groot-Brittannië helemaal niet voordelig. Je dataroaming uitzetten zorgt ervoor dat je niet voor onverwachte kosten komt te staan. Op ons YouTubekanaal vind je voor verschillende toestellen handige video's over hoe je dataroaming uit kan zetten.

Bronnen: Tweakers, Mobilecowboys, Androidworld en Pexels

Meer nieuws over: