‹ Alle nieuwsberichten

Smartphone verslaat laptop en pc

Smartphone verslaat laptop en pc

In 2015 gebruikten Nederlanders voor het eerst vaker een smartphone om online te gaan dan een laptop of vaste pc. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) publiceerde vandaag cijfers over het internetgebruik van Nederlanders. Wij laten je de belangrijkste resultaten zien.

Misschien wel de meest opvallende conclusie die je kan trekken uit de cijfers van het CBS is dat in 2015 meer Nederlanders online waren via hun smartphone dan via een laptop of computer. Volgens het CBS is 78,8% van de Nederlanders verbonden met het web door een smartphone. In eerdere jaren waren de laptop en de pc altijd de koplopers. Hoewel de laptop met 77,2% nog steeds heel populair is, blijkt maar weer eens dat de smartphone de toekomst is! De smartphone is vooral onder jongeren enorm populair. Bijna 97% van de Nederlanders tussen de 12 en 25 jaar heeft een smartphone. In 2012 lag dit percentage nog rond de 86%.

Ook de tablet is aan een flinke opmars bezig. In 2012 werd de tablet nog niet eens meegenomen in de cijfers van het CBS. Hoewel tablets al wel langer bestaan, werden ze pas echt populair bij het grote publiek toen Apple in 2010 de iPad op de markt bracht. Volgens de cijfers van het CBS is in 2015 64,9% van alle Nederlanders online geweest door middel van een tablet.

Internet? Niets voor mij!

Hoewel het overgrote deel van de Nederlanders tegenwoordig op een of andere manier op het internet te vinden is, heeft zo’n 8% nog nooit internet gebruikt. Dat lijkt weinig, maar komt toch neer op zo’n 1,2 miljoen mensen. De grootste groep niet-internetters bestaat uit ouderen en dan voornamelijk vrouwen. De meest gegeven reden is “geen interesse”, gevolgd door “gebrek aan kennis en vaardigheden.” Aan de snelheid en beschikbaarheid van internet in Nederland ligt het in ieder geval niet. Nederland staat met een gemiddelde internetsnelheid van 15,3 Mbps namelijk vijfde op de “wereldranglijst”. Ook qua internettoegang doet Nederland het goed met een zevende plek.

Ouderen

Misschien niet geheel verrassend, maar de leeftijdsgroep van 65 jaar of ouder is het minst online te vinden. Toch zit internet juist bij die groep flink in de lift. In de periode 2012-2015 nam het internetgebruik onder 65-plussers toe met 13,2%. Daarmee is nu 77,8% van de ouderen online te vinden. Met name de tablet en de smartphone worden onder ouderen steeds populairder. Van de 75-plussers gebruikt inmiddels ongeveer de helft af en toe internet.

Bron: CBS , Nu.nl , Tweakers

Meer nieuws over: