‹ Alle nieuwsberichten

iReality: werkt Apple aan eigen Virtual Reality-technologie?

iReality: werkt Apple aan eigen Virtual Reality-technologie?

Veel grote merken houden zich bezig met het ontwikkelen van Virtual Reality-producten, maar één grote naam ontbreekt: Apple heeft tot nu toe nog geen stappen gezet op VR-terrein. Of toch wel? We gaan de geruchten voor je bij langs.

Voordat merken hun nieuwe producten lanceren, mag je ervan uitgaan dat er achter de schermen jarenlang is gewerkt om elk klein detail te perfectioneren. Zo lijkt het bijvoorbeeld dat Apple zich stiekem wel degelijk bezighoudt met Virtual Reality. Dit blijkt uit recente geruchten over wat zich allemaal op en rond het Apple-hoofdkwartier afspeelt. Zo heeft Jeremy Bailenson laten weten dat Apple zijn lab al een aantal keren heeft bezocht. Bailenson werkt in het Virtual Human Interaction Lab aan de Amerikaanse Stanford-universiteit, een belangrijk startpunt voor geïnteresseerden in VR. Mark Zuckerberg heeft bijvoorbeeld in 2014 dit lab ook bezocht, voordat Facebook het bedrijf achter de Oculus Rift overkocht.

Het lijkt erop dat Apple al over enkele prototypes van zijn toekomstige Virtual Reality-headsets beschikt. Niet duidelijk is of het hier gaat om producten voor Virtual Reality of Augmented Reality. Met een Virtual Reality-bril begeef je je namelijk volledig in een andere, virtuele wereld, terwijl je met Augmented Reality-brillen juist virtuele elementen toevoegt aan de fysieke wereld om je heen. Ook is het nog onduidelijk in hoeverre Apples VR-producten afhankelijk zijn van andere Apple-producten. In een patentaanvraag uit 2008 wordt namelijk gesproken over een “op het hoofd te dragen displaysysteem”. Deze zou afhankelijk zijn van bijvoorbeeld een iPod om het systeem van beeld te voorzien. Een ander patent, ook uit 2008, benoemt het gebruiken van een iPod of iPhone als scherm in de bril zelf – een techniek die we inmiddels ook van Samsungs Gear VR kennen.

Apple VR

Maar wat wil Apple precies doen op het gebied van VR en AR? Eén zo’n toepassing ga je waarschijnlijk tegenkomen in Apple Maps. Met Augmented Reality zou je bijvoorbeeld direct recensies en andere informatie kunnen zien wanneer je kijkt naar het uithangbord van een winkel of restaurant. Daarnaast heeft Apple met een VR-headset uiteraard de mogelijkheid deze te koppelen aan Apple TV of de brede lijn aan Macbooks. Hiermee verken je vervolgens zonder problemen digitale werelden of beleef je je favoriete games alsof je er zelf inzit.

Aangezien Apple, getuige hun patentaanvragen, al sinds 2008 werkt aan hun eigen Virtual Reality-technologie, zijn de verwachtingen hooggespannen. De eerste officiële aankondigingen over een mogelijke iReality-ervaring worden al over enkele weken verwacht. Vanaf 13 juni host Apple namelijk zijn jaarlijkse WWDC-evenement, waar allerlei nieuwe producten en innovaties worden geïntroduceerd. Wij houden de stand van zaken in elk geval voor je in de gaten!

Bron: Macworld, MacRumors, Recode

Meer nieuws over: