‹ Alle nieuwsberichten

Nokia keert terug naar de smartphone- en tabletmarkt

Nokia keert terug naar de smartphone- en tabletmarkt

Het merk Nokia komt terug op de markt als een Finse smartphone- en tabletmaker. Oud-medewerker van Microsoft en Nokia en oprichter van het Finse bedrijf HMD Global Oy, koopt de rechten op de merknaam Nokia en neemt samen met FIH Mobile de featurephonetak van Microsoft over.

FIH Mobile is een dochteronderneming van Foxconn, de fabrikant die ook de iPhones voor Apple produceert. De featurephones zijn de goedkope en eenvoudige toestellen die Microsoft verkocht onder de merknaam Nokia en Nokia-Asha.

Het bedrijfsonderdeel dat Nokia Asha-telefoons maakt is voor 310 miljoen euro verkocht aan FIH Mobile en HMD Global Oy. Microsoft worstelde de afgelopen jaren flink met het in de markt krijgen van zijn toestellen. Microsoft blijft wel zelf Windows 10 Mobile ontwikkelen en de overname heeft verder geen gevolgen voor de Lumia-smartphones van Microsoft. Het bedrijf blijft zijn Lumia toestellen gewoon ondersteunen. Denk hierbij aan de Lumia 650 en de Lumia 950. De featurephonetak die nu overgenomen wordt door HMD Global Oy en FIH Mobile bestaat vooral uit eenvoudige toestellen waar geen apps op geïnstalleerd kunnen worden.

Dankzij de overname verkrijgt HMD Global Oy tot 2024 rechten op het gebruik van de Nokia-naam op de featurephones. Daarnaast neemt FIH Mobile de complete featurephonefabriek in Vietnam over van Microsoft. De fabriek wordt verkocht en daarmee ook de rechten op de merknamen, software en diensten, contracten met klanten en leveranciers, en het servicenetwerk. De 4500 werknemers in de fabriek hebben de mogelijkheid gekregen om hun werkzaamheden voort te zetten bij FIH Mobile.

De nieuwe Nokia-producten van HMD Global Oy zullen volgens Nokia op Android gaan draaien, maar HMD Global Oy moet daar nog veel werk voor verzetten. Het duurt nog wel even voordat er nieuwe Nokia-toestellen en tablets op de markt verschijnen. Mocht hierover binnenkort meer bekend worden gemaakt dan houden we jullie uiteraard op de hoogte!

Bron: Tweakers, Volkskrant , All About Phones

Meer nieuws over: