‹ Alle nieuwsberichten

Bellen in het buitenland wordt goedkoper

Bellen in het buitenland wordt goedkoper

In de afgelopen week verlaagden onder andere KPN, Vodafone, Hollandsnieuwe, T-Mobile en Tele2 de tarieven voor bellen in het buitenland. De reden voor de verlaging van de kosten is nieuwe Europese regelgeving omtrent roaming. De verwachting is dat ook andere providers in de komende maand hun nieuwe tarieven bekend maken. 

Dat de prijzen juist nu worden verlaagd is dus geen toeval. Vanaf 1 mei geldt een overgangsregeling voor de kosten van dataverbruik in het buitenland. Vanaf juni 2017 mogen providers vervolgens helemaal geen extra kosten meer rekenen voor bellen en mobiel internet in andere EU-landen. Het komende jaar mogen aanbieders van mobiele telefonie nog maximaal 6 cent per minuut of MB rekenen. Nu ligt die grens nog op 20 cent.

De Europese Unie besloot al in 2014 dat er iets moest gebeuren aan de hoge kosten voor roaming. Na enige vertraging werd uiteindelijk vorig jaar besloten dat de kosten voor roaming in verschillende fases moeten worden afgeschaft. In de afgelopen jaren zijn de tarieven dan ook al flink gedaald. Ter vergelijking: in 2008 kostte een minuut bellen in het buitenland nog zo’n 55 cent. Voor het gebruik van één MB was toen nog geen maximumtarief en betaalde je al snel enkele euro’s.

Dit is dus goed nieuws voor de mobiele gebruiker! In de praktijk betekent de nieuwe EU-regelgeving dat bellen en het gebruik van mobiel internet in het buitenland stukken goedkoper worden. Dat merk je in je portemonnee dus! De minuten en MB’s die je vanaf juni 2017 binnen de EU verbruikt, worden gewoon van je bundel afgetrokken worden. Net zoals dat nu gebeurt als je binnen Nederland belt. Bij veel providers krijg je straks twee keer zoveel data voor hetzelfde geld. Gebeld worden binnen de EU is na 30 april in ieder geval al helemaal gratis! 

T-Mobile

Klanten van T-Mobile met een Stel Samen & Stel bij abonnement met internetbundel kunnen vanaf 4 april binnen de hele EU tot maximaal 250 MB per maand internetten uit hun 'normale' nationale databundel. Dit betekent dat er voor die eerste 250 MB per maand helemaal geen extra kosten meer worden gerekend. De nieuwe regel van de telecomprovider geldt niet alleen voor nieuwe klanten. Ook bestaande klanten met een lopend abonnement kunnen er gebruik van maken. Klanten van T-Mobile hoeven niet bang te zijn dat ze alsnog een hoge rekening krijgen voor het gebruik van data in het buitenland. Als de limiet voor mobiel internetten in de EU vanuit je bundel is bereikt, krijg je namelijk automatisch een bericht en wordt dataroaming automatisch uitgeschakeld. Klanten die dus meer data willen kunnen aanvullend een Travvel & Surf pas aanschaffen.

Meer nieuws over: