Klantenservice open tot 23.30 uur Orderstatus

‹ Terug naar het nieuwsoverzicht

En lader voor alle telefoons?

En lader voor alle telefoons?
Maandag 28 december 2015

Sommige telefoonproducenten zullen er niet blij mee zijn, maar Zwitserland en de EU willen vanaf midden 2017 universele laders voor telefoons verplicht stellen. Welke lader precies de standaard wordt, is nog niet bekend.

Het achterliggende idee van deze aankomende wetgeving is dat er minder elektronisch afval geproduceerd wordt. Er zijn nu namelijk veel verschillende soorten kabels in omloop. Als je nu van toestel wisselt, kun je niet altijd je vorige kabel blijven gebruiken. De laatste paar iPhones hebben namelijk een Lightning-aansluiting, Microsofts Lumia 950 heeft een USB-C-poort en veel andere fabrikanten gebruiken een micro-USB-aansluiting. Het idee van het vaststellen van één universele lader is dat mensen hun kabels minder snel weggooien.

De vraag is alleen: in hoeverre kan deze wet technologische verbeteringen bijbenen? Op dit moment ziet het er naar uit dat die universele lader de nu populaire micro-USB-aansluiting wordt. Tegelijkertijd is het algemeen bekend dat de Lightning-connector van Apple sneller laadt en sneller data verstuurt dan de micro-USB. Daarnaast wint de nieuwere USB-C-aansluiting nu ook aan populariteit en heeft ook deze betere specificaties dan de micro-USB-lader. De vraag is of deze nieuwe wet vooruitgang belemmert. Een mogelijkheid voor fabrikanten is dat ze converters mee gaan leveren met hun telefoons. Zo wordt er een soort van compromis gesloten. Apple heeft eerder al aangegeven hiertoe bereid te zijn.

In principe gaat deze Zwitserse wet al vanaf de zomer van 2016 gelden, maar autoriteiten gunnen telefoonfabrikanten nog een jaar om zich aan de wet aan te passen. In 2014 heeft de Europese Unie al besloten dat een universele lader verplicht moet worden. Op nationaal niveau is Zwitserland het eerste land dat de wetgeving aanpast – en dat terwijl Zwitserland geen EU-land is.

Of deze wetgeving de ontwikkelingen in de technologie bij kan houden moeten we dus nog zien, maar in elk geval is het een fijne gedachte dat je, waar je ook bent, gebruik kunt maken van dezelfde telefoonlader. Of in elk geval: van dezelfde aansluiting op je telefoon. Vooralsnog heeft de EU namelijk geen plannen om ook een universeel stopcontact verplicht te stellen.

Bron: Tweakers, Motherboard

Meer nieuws over:

Aanmelden nieuwsbrief

Vul hier je e-mailadres in en ontvang de nieuwsbrief met het laatste nieuws en de meest actuele aanbiedingen automatisch in je mailbox.

Top 5 populairste smartphones

Motorola Moto G5 Grey

Motorola Moto G5 Grey

 
Wileyfox Swift 2X Blue

Wileyfox Swift 2X Blue

 
Samsung Galaxy J5 (2016) J510 Black

Samsung Galaxy J5 (2016) J510 Black

 
Lenovo P2 Grey

Lenovo P2 Grey

 
Huawei P8 Lite 2017 Black

Huawei P8 Lite 2017 Black

 

Laatste tweets van Belsimpel.nl