‹ Alle nieuwsberichten

Android 6 Marshmallow: de nieuwe functies op een rij

Android 6 Marshmallow: de nieuwe functies op een rij

In oktober is, tegelijk met de release van de Nexus 5X en Nexus 6P, Android 6.0 Marshmallow uitgekomen. De uitrol van het nieuwe besturingssysteem is nog maar net begonnen, maar Belsimpel.nl zet nu alvast de functies waar wij het meest naar uitkijken op een rij. Zo weet je alvast wat je kunt verwachten wanneer jouw toestel wordt geüpdatet met de nieuwste Android versie.

Android Marshmallow, of Android 6, heeft natuurlijk veel bugfixes doorgevoerd. Dit betekent dat fouten in het programma zijn verholpen, waardoor het systeem stabieler en veiliger wordt. Verder zijn er enkele visuele veranderingen. Over het algemeen is de interface hetzelfde als bij Android Lollipop, maar er zijn een paar dingen veranderd, die je misschien niet eens zult zien op het eerste oog. Een van de meest opvallende veranderingen is dat je in het applicatiemenu niet meer naar links en rechts scrolt, maar dat alle apps verticaal onder elkaar staan. Je vier meest gebruikte applicaties staan in een apart balkje bovenaan, zodat je daar snel bij kunt. Ook kan je homescreen draaien wanneer je schermrotatie aan hebt staan. Naast deze visuele aanpassingen zijn er een aantal veranderingen onder de motorkap.

Now on Tap

Now on Tap is een functie van Android Marshmallow die, wanneer je er aan gewend bent, heel veel tijd kan besparen. Met Now on Tap kun je informatie weergeven, zonder dat je je huidige app of website gelijk moet verlaten. Door de home button vast te houden komt er een pop-upje omhoog, waar onder andere extra informatie en relevante applicaties in staan. Stel dat je een mailtje krijgt met een voorstel om ergens uit eten te gaan, kun je met Now on Tap de beoordeling van dat restaurant zien, de locatie in Google Maps weergeven of direct naar het restaurant bellen om een reservering te maken.

Toestemming voor app-machtigingen

Met Android Marshmallow heb je meer controle over je applicaties. Iedereen heeft het wel eens meegemaakt: je wilt een app downloaden, maar wanneer je alle machtigingen ziet besluit je om die app toch maar niet op je telefoon te zetten. Android Marshmallow heeft een functie toegevoegd waarmee je deze machtigingen kun beheren. Dit betekent dat je niet, zoals eerst, met alle app-machtigingen akkoord móét gaan om de applicatie te kunnen downloaden. Je kunt kiezen wat je wilt toestaan en wanneer je het wilt toestaan. Dit gebeurt niet direct wanneer je de app downloadt, maar pas wanneer een applicaties toegang tot iets wilt krijgen. Bijvoorbeeld: in WhatsApp kun je een spraakbericht sturen. Daarom heeft WhatsApp toegang tot je microfoon. Vanaf Android Marshmallow is dit pas het geval wanneer je hier expliciet toestemming voor hebt gegeven. Als je een machtiging weer wilt intrekken, kan dit gewoon in de instellingen. Hier heb je per applicatie een overzicht van machtigingen die je dan uit en aan kunt zetten.

Doze

Een grote ergernis van veel smartphonegebruikers is de korte levensduur van de batterij. Google belooft dat hier met de Doze-app verandering in komt. Door middel van bewegingssensoren kan je toestel registreren hoe lang hij niet gebruikt wordt. Na een bepaalde tijd gaat je telefoon dan in slaapstand, waardoor er minder batterij verbruikt wordt. Dit betekent niet dat je dan gelijk alles mist: de belangrijkste notificaties komen alsnog door en je alarm gaat ook gewoon af in de Doze-stand.

Kijk voor de laatste Android aanbiedingen op Belsimpel.nl. Hier kun je ze allemaal vinden!

Bron: Android Planet, Phone Arena, Techradar