‹ Alle nieuwsberichten

USB Type-C oplader: wat is het en wat betekent het voor jou?

USB Type-C oplader: wat is het en wat betekent het voor jou?

Je hebt er misschien al wel eens van gehoord: USB Type-C. Nieuwe toestellen zoals de LG Nexus 5X, Huawei Nexus 6P, Microsoft Lumia 950 en Lumia 950 XL maken gebruik van een nieuwe oplader. Maar wat is het eigenlijk? En wat heb jij eraan? Belsimpel.nl geeft antwoord op deze vragen.

Tegenwoordig doen we alles met USB. Opladen, bestandsoverdracht en randapparatuur; alles kan met deze slimme stekkers. Voor type-C maakten we gebruik van twee verschillende soorten USB-stekkers, type-A en type-B. Type-A kent iedereen als de standaard USB-stekker die in je computer of je stekker-adapter gaat en type-B is een verzamelnaam voor de kleinere USB-stekkers, zoals mini-USB en micro-USB. Het type micro-USB wordt op bijna alle smartphones en tablets gebruikt (met uitzondering van Apple-apparaten). Met type-C gaat dit veranderen; met deze nieuwe standaard zal overal dezelfde uitgang en stekker te vinden zijn, zodat de USB type-C kabel overal op past.

Je kent het wel; je wilt je telefoon even snel aan de lader leggen, maar je krijgt de kabel niet in je telefoon omdat je hem verkeerd om houdt. De wet van Murphy vertelt ons dat het altijd eerst een keer fout moet gaan en dit levert vaak een hoop frustratie op. Dit is met type-C verleden tijd. De kabel heeft namelijk geen bovenkant of onderkant, zodat je hem op twee manieren in je toestel kunt stoppen. Apple-gebruikers zullen dit misschien herkennen, aangezien de Lightning-stekker sinds de iPhone 5 ook deze handigheid heeft. De iPhone 6 en iPhone 6S bijvoorbeeld maken hier ook gebruik van. Je kunt met USB type-C dus blindelings de kabel in je toestel doen!

Naast deze verbetering brengt de USB type-C natuurlijk ook een hoop nieuwe technologie met zich mee. De nieuwe standaardstekker zorgt namelijk ook voor snellere communicatie tussen de twee verbonden apparaten. De oorsprong van deze verbetering ligt bij de kabel; die kan namelijk maar liefst 100 watt doorvoeren, bij een spanning van 20 volt. Bij huidige kabels is dat maar 9 watt! Hierdoor kan je tablet of smartphone dus een stuk sneller worden opgeladen! Hiervoor is voorlopig wel Android 6 Marshmallow nodig, die binnenkort zal uitkomen. Ook bestandsoverdracht gaat een stuk sneller; waar de huidige standaardkabels een overdrachtssnelheid van 4 Gbps (0,625 gigabyte per seconde) kunnen halen kan type-C een snelheid van wel 8 Gbps (1,35 gigabyte per seconde) halen. Als deze getallen je allemaal niks zeggen, is het enige wat je hoeft te weten dat alles een stuk sneller gaat!

Voorlopig maken de LG Nexus 5X, de Huawei Nexus 6P, de Microsoft Lumia 950 en de Microsoft Lumia 950 XL gebruik van de USB type-C stekkers, maar dit zal in de toekomst zeer snel veranderen. USB type-C gaat namelijk de nieuwe standaard worden en met het nieuwe Android 6 Marshmallow besturingssysteem zal hier ook ondersteuning voor smartphones en tablets voor zijn.

Benieuwd naar het aanbod USB type-C opladers? Of gewoonweg alle type opladers? Bekijk dan ons aanbod aan verschillende opladers!