‹ Alle nieuwsberichten

Dossier Processors; wat zijn processors en wat doen ze?

Dossier Processors; wat zijn processors en wat doen ze?

Alle smartphones en tablets beschikken over een processor. Dit essentiële onderdeel vormt de belangrijkste hardware. Zonder processor zou uw smartphone of tablet helemaal niets doen. Deze zorgt voor aansturing van een apparaat en maakt het uitvoeren van programma’s mogelijk. Rondom processors worden vaak termen genoemd als kloksnelheid, processorcores werkgeheugen, maar wat betekenen deze eigenlijk en waar dient u op te letten? Belsimpel.nl presenteert voor u het Dossier Processors.

Processors worden ook wel CPU genoemd, wat staat voor Central Processing Unit of in het Nederlands ‘centrale verwerkingseenheid’. De processor verwerkt namelijk instructies die hij krijgt van programma’s en zet deze om in computertaal zodat hij ze kan uitvoeren. Daarbij zijn er een aantal factoren die invloed hebben op de snelheid waarmee dit gebeurt. Ten eerste is er de kloksnelheid, die altijd wordt uitgedrukt in MHz of GHz. Daarbij geldt dat 1000 MHz gelijk is aan 1 GHz. De kloksnelheid bepaalt hoe vaak een signaal, in dit geval instructies van programma´s, worden gelezen en verwerkt. Hoe meer MHz of GHz, des te sneller een processor is. Echter kunnen processors van verschillende merken met hetzelfde aantal GHz toch verschillende snelheden behalen, gezien er meerdere factoren zijn die meespelen. Zo kunnen bijvoorbeeld de Apple iPhone 6 en de Samsung Galaxy S6 met verschillende merken processors, kloksnelheden en kernen toch beide razendsnel zijn.

Verder werkt een processor samen met het cachegeheugen en het werkgeheugen (RAM geheugen). Daarin worden gegevens tijdelijk opgeslagen, zodat ze sneller toegankelijk zijn. In dit geval geldt ook dat hoe groter het RAM geheugen, des te sneller applicaties draaien. Het RAM geheugen ligt nu vaak tussen de 512 MB en 4 GB. Bij een groter RAM geheugen kunnen ook zwaardere applicaties en games moeiteloos gedraaid worden, zonder haperingen. Ook voor multitasken, oftwel het draaien van meerdere applicaties tegelijk, is meer RAM geheugen een aanrader. Een laatste verschil tussen processoren ligt in het aantal kernen. Dit loopt uiteen van één kern tot acht kernen en kunt u terugvinden onder namen als mono-core, dual-core, quad-core, hexa-core en octa-core. Bij meer kernen kan de accu beter benut worden en daardoor de batterijduur verlengd worden.

Meer en uitgebreidere informatie vindt u in het Dossier Processors.

Bron: Belsimpel.nl

Meer nieuws over: