‹ Alle nieuwsberichten

Huawei-handelsverbod opnieuw met 90 dagen uitgesteld

Huawei-handelsverbod opnieuw met 90 dagen uitgesteld

Het Huawei-handelsverbod dat door de Amerikaanse overheid is opgelegd, is voor de derde keer uitgesteld. De eerder gegeven vrijstelling liep af op 18 november, maar is met 90 dagen verlengd. Wat dit betekent voor Huawei-gebruikers? Dat lees je hieronder. Bekijk voor meer informatie ook onze FAQ-pagina.

Er is opnieuw een tijdelijke vrijstelling van 90 dagen gegeven aan Huawei, waardoor een aantal Amerikaanse bedrijven software en onderdelen kan blijven leveren aan de Chinese fabrikant. Dit werd gisteravond bekend gemaakt door het handelsdepartement van de Verenigde Staten. De Amerikaanse overheid heeft uitstel verleend, zodat regionale telecomproviders in de Verenigde Staten gebruik kunnen blijven maken van de Huawei infrastructuur. Dit is nodig om de mobiele netwerken in plattelandsgebieden te kunnen blijven onderhouden.

Gevolgen voor huidige en toekomstige Huawei-modellen

Huawei-gebruikers kunnen dankzij de verlenging nog minstens 90 dagen op Android-updates rekenen. Hetzelfde geldt voor Honor, het dochterbedrijf van Huawei. De verlenging is alleen van toepassing op telefoons die voor het handelsverbod gepresenteerd zijn en een Google-licentie ontvangen hebben.

Voor nieuwere toestellen, zoals de Mate 30 en Mate 30 Pro, geldt de vrijstelling dus niet. Deze modellen worden geleverd zonder diensten en apps van Google, waaronder de Google Play Store, Gmail en Google Maps. Huawei heeft aangegeven dat de Mate 30-serie wel in Europa uit gaat komen, maar hoe de oplossing voor het ontbreken van de Google-licentie eruit gaat zien is nog onbekend.