Huawei en Android licentie FAQ

Huawei


Op deze pagina vind je alles wat je moet weten omtrent garantie, veiligheid en de beschikbaarheid van Android voor Huawei- en Honor-toestellen. Deze informatie wordt regelmatig geüpdatet. Bekijk voor meer informatie ook de veelgestelde vragen hieronder.


Beveiligingsupdates blijven beschikbaar voor huidige Huawei-modellen

HuaweiHonor

Door de Amerikaanse overheid is een handelsverbod opgelegd tussen Amerikaanse bedrijven, zoals Google, en Huawei. Hetzelfde geldt voor het dochterbedrijf van Huawei, Honor. Huidige Huawei- en Honor-gebruikers zullen hier niets van merken. De maatregelen die genomen worden naar aanleiding van het handelsverbod, zijn alleen van toepassing op smartphones die gepresenteerd zijn ná het handelsverbod en niet op producten die al verkocht zijn of momenteel op voorraad liggen. In een statement geeft Huawei aan dat ze beveiligingsupdates blijven leveren aan alle bestaande Huawei- en Honor-toestellen en dat er op deze toestellen gewoon 2 jaar fabrieksgarantie zit. Toestellen die al geproduceerd zijn behouden daarnaast toegang tot de Google Play Store en andere Google services, zoals Gmail.

Verdere gevolgen voor huidige en toekomstige Huawei-modellen

Het handelsverbod met Huawei is na de aankondiging drie keer met 90 dagen uitgesteld. De meest recente verlenging is ingegaan op 19 november 2019, waardoor een aantal Amerikaanse bedrijven software en onderdelen kan blijven leveren aan de Chinese fabrikant. De blokkade zou dus van kracht worden vanaf februari volgend jaar. Dankzij de verlenging kunnen huidige Huawei- en Honor-gebruikers in ieder geval tot half februari rekenen op Android-updates. In een verklaring heeft Huawei laten weten dat Android 10 wordt ontwikkeld voor 12 recente, populaire modellen van de Chinese fabrikant. Welke dit zijn lees je bij de veelgestelde vragen hieronder.

Voor Huawei betekent de blokkade onder andere dat er geen smartphoneprocessors meer ingekocht kunnen worden bij Amerikaanse bedrijven. Daarnaast mag een volledige versie van het besturingssysteem Android, dat door Google ontwikkeld is, niet meer gebruikt worden op toestellen van Huawei. Dit geldt voor telefoons die na het handelsverbod in mei dit jaar zijn gepresenteerd en die geen Google-licentie ontvangen hebben. Nieuwere toestellen, zoals de Mate 30 en Mate 30 Pro, worden daardoor geleverd zonder diensten en apps van Google, waaronder de Google Play Store en Gmail. Een veel geopperde oplossing is een eigen besturingssysteem, waar Huawei al een aantal jaren aan werkt, of een eenvoudige AOSP (Android Open Source Project)-variant van Android. In het door Belsimpel geplaatste nieuwsbericht over Huawei lees je hier meer over.


Veelgestelde vragen

  • Als ik nu een Huawei- of Honor toestel aanschaf, kan ik deze dan gebruiken zoals ik gewend ben?

  • Wat betekent het intrekken van de licentie voor het gebruik van Android voor mij als Huawei- of Honor-gebruiker?

  • Ontvang ik de update naar Android 10 op mijn Huawei-toestel?

  • Is mijn Huawei- of Honor-toestel nog veilig?

  • Kan ik mijn Huawei- of Honor-toestel terugzetten naar fabrieksinstellingen zonder gevolgen?

  • Kan ik Facebook, WhatsApp en Instagram op mijn Huawei- of Honor-toestel blijven gebruiken?