Klantenservice open tot 23.30 uur Orderstatus

Huawei en Android licentie FAQ

Huawei


Op deze pagina vind je alles wat je moet weten omtrent garantie, veiligheid en de beschikbaarheid van Android en Google services voor Huawei- en Honor-toestellen. Deze informatie wordt regelmatig geüpdatet. Bekijk voor meer informatie ook de veelgestelde vragen hieronder.


Beveiligingsupdates blijven beschikbaar voor huidige Huawei-modellen

HuaweiHonor

Door de Amerikaanse overheid is een handelsverbod opgelegd tussen Amerikaanse bedrijven, zoals Google, en Huawei. Hetzelfde geldt voor het dochterbedrijf van Huawei, Honor. Huidige Huawei- en Honor-gebruikers zullen hier niets van merken. De maatregelen die genomen worden naar aanleiding van het handelsverbod, zijn alleen van toepassing op toekomstige smartphones van de Chinese producent en niet op producten die al verkocht zijn of momenteel op voorraad liggen. In een statement geeft Huawei aan dat ze beveiligingsupdates blijven leveren aan alle bestaande Huawei- en Honor-toestellen en dat er op deze toestellen gewoon 2 jaar fabrieksgarantie zit. Toestellen die al geproduceerd zijn behouden daarnaast toegang tot de Google Play Store en andere Google services, zoals Gmail.

Gevolgen voor toekomstige Huawei-modellen

Het handelsverbod met Huawei is na de aankondiging met 90 dagen uitgesteld. Dit houdt in dat de blokkade van kracht wordt vanaf augustus dit jaar. Voor Huawei betekent dit onder andere dat er geen smartphoneprocessors meer ingekocht kunnen worden bij Amerikaanse bedrijven. Daarnaast mag een volledige versie van het besturingssysteem Android, dat door Google ontwikkeld is, niet meer gebruikt worden op toestellen van Huawei. Huawei geeft aan dat er later informatie bekend gemaakt wordt over het uitrollen van toekomstige updates van nieuwe Android-versies. Het is momenteel niet duidelijk per wanneer de volledige versie van Android niet meer gebruikt mag worden door Huawei. Een veel geopperde oplossing is een eigen besturingssysteem, waar Huawei al een aantal jaren aan werkt, of een eenvoudige AOSP (Android Open Source Project)-variant van Android. In het door Belsimpel geplaatste nieuwsbericht over Huawei lees je hier meer over.


Veelgestelde vragen

  • Als ik nu een Huawei- of Honor toestel aanschaf, kan ik deze dan gebruiken zoals ik gewend ben?

  • Wat betekent het intrekken van de licentie voor het gebruik van Android voor mij als Huawei- of Honor-gebruiker?

  • Is mijn Huawei- of Honor-toestel nog veilig?

  • Kan ik mijn Huawei- of Honor-toestel terugzetten naar fabrieksinstellingen zonder gevolgen?

  • Kan ik Facebook, WhatsApp en Instagram op mijn Huawei- of Honor-toestel blijven gebruiken?