‹ Alle nieuwsberichten

Belsimpel Zomerblog: Bewerk je vakantiefoto's als een pro, gewoon met je smartphone

Belsimpel Zomerblog: Bewerk je vakantiefoto's als een pro, gewoon met je smartphone

De laatste week waarin we de Belsimpel Zomerblog met jullie delen is aangebroken, want de zomervakantie zit er weer op. De meesten van ons zijn weer terug en hebben de hele vakantie vastgelegd op hun telefoon. Hoe zorg je er nu voor dat je foto’s instaproof zijn en gedeeld kunnen worden? Onze toestelspecialist Wendy deelt haar geheimen in deze laatste Zomerblog.

Grote kans dat je tijdens de hoogtepunten van je vakantie al een charmante selfie hebt gedeeld in de familie-app; waarschijnlijk wil je deze nu graag delen met het grote publiek op de sociale media. Je vraagt je alleen af hoe het kan dat jouw foto er zo anders uitziet dan de foto’s die je op Instagram hebt gezien. En dat terwijl het op exact dezelfde locatie is genomen. Iedereen kent de perfecte plaatjes wel: een zongebruinde huid, een kleurrijke zonsondergang, een veel te blauwe zee, een parelwit strand waar niemand is. Je vraagt je dan af: hoe kan mijn foto er zo anders uit zien? In deze blog geef ik je tips en deel ik een aantal handige apps om je foto’s mee te bewerken, zodat je je foto’s kunt omtoveren tot echte like-bombs!


Vakantiefoto voor en na, bewerkt met Adobe Lightroom (zonder account)

Allereerst een paar tips voor mooie foto’s:
  • Stel scherp op het object of degene van wie je een foto maakt
  • Compositie (gebruik bijvoorbeeld de regel-van-derden)
  • Goede belichting (met tegenlicht heb je grote kans dat je foto donker wordt)
  • Bewerk je foto’s

Op dat laatste punt gaan we in deze blog wat dieper in. Je hebt waarschijnlijk een heleboel foto’s op je telefoon staan, en daar moet wat mee gebeuren. Je kunt de foto’s zo hups, op de Gram zetten, maar je kunt ze ook eerst bewerken, waardoor alles beter tot zijn recht komt. Die influencers zijn echt niet naar een eiland met veel blauwere zee geweest dan jij. Het is voornamelijk bewerkt met verschillende foto-apps. Wil jij dus weten hoe dat werkt? Lees dan snel verder.

1. Foto-app

De meeste mensen downloaden vaak een speciale app om foto’s mee te bewerken, maar op eigenlijk alle smartphones bestaat al de mogelijkheid om foto’s te bewerken. Dit is wel echt voor basis aanpassingen, zoals licht en kleur. Ook zijn er vaak al standaard filters beschikbaar. Het is dus niet per se nodig om er een aparte app voor te downloaden. Bij de meeste smartphones heb je in ieder geval de mogelijkheid om het licht, contract en de kleuren aan te passen. Speel hier wat mee, want je kunt hier al veel mee bereiken. Bij sommige Androids heb je zelfs ook al de optie om je huid gladder maken en om het nog gekker te maken: je ogen te vergroten en je gezicht smaller te maken. Bij iPhones kan dit (nog) niet, maar je hebt wel de mogelijk om de kleuren, contract en belichting te wijzigen. Als je een iPhone hebt, ga je naar Foto’s, selecteer je de foto die je wilt aanpassen en tik je rechts bovenin op Wijzig. Wil je wat meer mogelijkheden? Dan is één van onderstaande apps misschien wel iets voor jou.

2. Adobe Lightroom

Mijn persoonlijke favoriet. Het is een programma dat je normaal op de computer gebruikt, maar nu ook in app-vorm hebt. En die app is helemaal gratis! Het programma wordt heel veel gebruikt door fotografen om vooral licht, kleur en scherpte mee te bewerken. Je kunt hiermee geen andere achtergrond op je foto plakken, maar je kunt kleuren apart van elkaar naar voren halen of juist doffer maken. Op deze manier kun je dus bijvoorbeeld de zee of de lucht een stuk blauwer maken. Wanneer je geen Adobe-account kun je niet alle functies gebruiken, maar je hebt ruim voldoende keus om je foto’s goed te kunnen bewerken. Probeer er een beetje mee te spelen en je ziet vanzelf wat je met welke functie kunt doen en wat jijzelf mooi vindt. Zelf doe ik altijd het ‘hooglicht’ omlaag en de ‘schaduwen’, ‘levendigheid’ of ‘verzadiging’ wat omhoog, omdat je tijdens de zonnige uren snel een overbelichte foto maakt. Dat kun je hiermee corrigeren.

3. Snapseed

Mijn tweede favoriet en vooral handig als je zelf nog niet veel ervaring hebt met het bewerken van foto’s: Snapseed. Deze app is ontwikkeld door Google en de mogelijkheden zijn echt oneindig. Naast dat je talloze filters kunt selecteren en aanpassen, het licht, scherpte en de kleuren kunt bewerken, kun je ook bepaalde effecten creëren en retoucheren. Je kunt je huid bijvoorbeeld gladder maken, je ogen wat helderder maken en zelfs de positie van je gezicht aanpassen, waardoor je net meer de camera in kijkt! De app is helemaal gratis en verkrijgbaar voor zowel Android als iOS.

4. A Color Story

Een app die veel wordt gebruikt door Instagrammers. Je zal het waarschijnlijk ook direct herkennen, zodra je ermee bezig gaat. Voor de volledige versie van de app moet je betalen, maar je kunt ook al een heleboel met de gratis versie. Ook op deze app zijn een heleboel filters te kiezen. Een filter is eigenlijk niks anders dan een voorgeprogrammeerde instelling. Zo hoef je dus niet iedere keer zelf alle lichten en kleuren handmatig te bewerken, maar zien al je foto’s er in één klik hetzelfde uit. Het leuke aan deze app is dat je ook je eigen filters kunt maken. Heb je dus een instelling die je graag ook bij je andere foto’s wilt gebruiken? Dan kun je de voorinstelling opslaan. Dit is super handig voor als je een fotoalbum wilt maken van al je vakantiefoto’s. Je foto’s zijn dan allemaal in dezelfde stijl bewerkt!

Hopelijk ben je met deze tips een stuk wegwijzer geworden in de wereld van fotobewerking op de smartphone en worden jouw foto’s nu nog professioneler dan ze al waren!

Dit was voor nu de laatste blog. We hopen dat jullie door onze tips het optimale uit je zomer en smartphone hebben kunnen halen. Laat je even in de reactie weten wat je van de Zomerblog vond? Hopelijk tot ziens bij Belsimpel!