‹ Alle nieuwsberichten

Huawei Mate 20 en Mate 20 Pro officieel: een kijkje in de toekomst

Huawei Mate 20 en Mate 20 Pro officieel: een kijkje in de toekomst

Huawei kondigde de aankondiging al groots aan en 16 oktober 2018 was het dan eindelijk zo ver! De steeds bekender worden Chinese fabrikant presenteerde de Huawei Mate 20 en Huawei Mate 20 Pro, beide grootmachten, waar de Pro-variant echt laat zien wat Huawei in huis heeft. Ook zagen we nieuwe smartwatches, die je bij een pre-order van één van deze grootmachten krijgt, dubbel genieten dus!

Huawei - Londen 16 oktober 2018

De wereldstad Londen was het toneel voor de Chinese grootmacht Huawei om de wereld een kijkje in de toekomst te geven. Er werden daar meerdere nieuwe smartphones in de Mate 20-serie gepresenteerd en ook zagen we de nieuwe lijn van smartwatches. Het moest Huawei’s grootste launch ooit zijn en er was dan ook flink uitgepakt, maar het bedrijf had dan ook heel wat te laten zien. Wij hebben de verschillende devices al uitvoerig kunnen testen, tijd voor onze eerste indrukken!

Huawei Mate 20 Lite

De Huawei Mate 20 Lite was niet te zien op dit evenement, want dit toestel was al enkele weken eerder gepresenteerd en kan gezien worden als de instapper in de nieuwe Mate-serie. Alhoewel instapper… Het toestel zit boordevol functies, bevat een dubbele camera en is voorzien van enkele AI-functies, oftewel kunstmatige intelligentie. Het is de meest betaalbare van het nieuwe trio en is niet voorzien van de snelste processor, meeste geheugen of meest geavanceerde camera’s. Dat is echter voor veel mensen geen enkel probleem, want deze Mate 20 Lite is nog steeds een zeer goede alleskunner. Ook toonde Huawei de Mate 20X, een toestel met een scherm van ruim 7 inch, volledig gefocust op gaming. Dat apparaat zal in eerste instantie alleen in China, Thailand en Maleisië op de markt worden uitgebracht.

Huawei Mate 20 Lite, Mate 20 en Mate 20 Pro

Huawei Watch GT

In Londen toonde Huawei ook twee nieuwe smartwatches in de Watch GT-lijn. Zeer mooi afgewerkte apparaatjes, voorzien van de nodige sensoren voor GPS en hartslag, volledig waterdicht en uitgerust met een rond AMOLED-scherm met een hoge resolutie van 454x454 pixels. Er komt een variant uit met zwartzilveren horlogekast en bruine lederen horlogeband en een volledig zwarte versie. De kast is 10,6mm dik en aan de rechterkant zijn twee fysieke knoppen aanwezig, waarmee je door de verschillende menu's kunt navigeren.

De accu heeft een capaciteit van 420mAh en moet het daarmee zo’n twee weken volhouden bij intensief gebruik, of zelfs een maand als je het horloge alleen gebruikt om de tijd weer te geven. Dat is lang, erg lang, maar dat heeft ook te maken met het besturingssysteem. Huawei heeft er namelijk niet voor gekozen om deze slimme horloges te voorzien van Wear OS van Google, er is gekozen voor een eigen ontwikkeld besturingssysteem. Dat betekent simpelweg dat het aanbod qua apps wat beperkt is, maar een pluspunt is wel dat de prijs voor dit juweeltje lager konden blijven. Daarbij krijg je dit horloge tijdelijk gratis bij de pre-order van de nieuwe Mate 20 of Mate 20 Pro en met een waarde van € 199,00 is dat wat mij betreft een heel mooie actie!

Huawei Mate 20

De Mate 20 staat ver boven de Mate 20 Lite, en weer net iets onder de Pro-variant, qua prijs dan. De nieuwe Huawei Mate 20 heeft een adviesprijs van € 799,00 terwijl zijn duurdere broertje € 999,00 moet opbrengen. Er is keuze tussen een zwarte, blauwe of Twilight-variant, waarbij er weer gekozen is voor een kleurschakering zoals bij de P20-lijn het geval was. Wel is dat deze ronde een mengelmoes van paars en donkerblauw, die mij persoonlijk wat minder kan bekoren dan bij de P20-lijn.

Dat terzijde, de Mate 20 is gewoon een prachtige smartphone voorzien van de nieuwe HiSillicon Kirin 980-processor. Deze is door Huawei zelf ontwikkeld en biedt een fijne combinatie tussen pure processorkracht, accuduur en kunstmatige intelligentie. Artificial Intelligence kun je onder andere gebruiken bij het dagelijkse gebruik wat het toestel slimmer maakt door jouw gebruik, opladen of bij de camera, waardoor er objecten herkent worden en instellingen daarop automatisch worden aangepast. Zo maak je altijd de perfecte foto of video, heerlijk toch! In de praktijk werkt dat veelal prima, alhoewel het soms ook wel iets teveel van het goede is, bijvoorbeeld kleuren die overdreven worden weergegeven of contrasten die echt te gek zijn.

Er is gekozen voor een LCD-display van 6,53 inch en het mag gezegd worden: dit is echt een prachtig scherm! Daarnaast is er een kleine druppelvormige notch aanwezig, waar de frontcam in verwerkt is, wat er erg futuristisch uitziet. De resolutie van het scherm is redelijk normaal te noemen en ook qua werk- en opslaggeheugen heb je niks te klagen: 4GB en 128GB. Dat laatste is ook uit te breiden met een nieuwe NM-geheugenkaart, die de vorm heeft van een nanosimkaart. Ten opzichte van de veelgebruikte microSD-kaartjes moet er dan wel gezegd worden dat prijzen van die NM-kaartjes relatief hoog worden.

Op de achterkant zijn drie camera’s te vinden, waardoor je foto’s kunt maken in elke omstandigheid, waarbij kunstmatige intelligentie dus ook wordt gebruikt. Huawei heeft gekozen voor een Ultra Wide Angle-lensje, waardoor je nog meer op de gevoelige plaat kunt vastleggen en dat werkt in de praktijk erg fijn. De accu is een 4000mAh-exemplaar, biedt ondersteuning voor SuperCharge, waardoor deze snel opgeladen kan worden en een prima vingerafdrukscanner is op de achterkant van het toestel te vinden!

Huawei Mate 20 Pro

Ook zagen we de Huawei Mate 20 Pro, een toestel waarbij Huawei echt laat zien wat ze kunnen samenbrengen in één toestel. Deze smartphone biedt alles wat je je kunt bedenken, is voorzien van high-end hardware en de laatste snufjes en is wat mij betreft een zeer interessante smartphone als je op zoek bent naar een device waar je u tegen zegt en wat alle hoofden doet omdraaien als je ermee op straat loopt.

Het begint al met het display. Er is namelijk gekozen voor een OLED-paneel met een zeer hoge resolutie van 3120x1440 pixels, afgeronde schermranden en een verhouding van 19,5:9. Dat is op papier allemaal een flink stuk beter dan bij de Mate 20 en dat display vond ik al erg mooi. Je kunt je ook wel voorstellen dat het scherm van deze Pro dan ook echt een pareltje is, heerlijk voor het bekijken van films, het spelen van games of bijvoorbeeld browsen op websites met veel tekst.

Huawei Mate 20 Pro

Ook dit toestel is hier te verkrijgen in het zwart, blauw en de Twilight-gradiënt, waarbij mijn persoonlijke voorkeur de blauwe versie is. Wat ook direct opvalt is dat er geen vingerafdrukscanner op het toestel te vinden is, maar niks blijkt minder waar. Deze is namelijk verwerkt in het display zelf, iets dat op de smartphonemarkt nog vrij uniek is. Geen fan van? Geen probleem, want ook 3D-gezichtsherkenning is op dit toestel te vinden, een geavanceerde manier van beveiliging. Daarvoor zijn er wel extra sensoren nodig aan de voorkant van de Mate 20 Pro en daarom is de notch een stuk groter dan bij zijn Mate 20-broertje, jammer wel, maar uiteraard ook begrijpelijk.

Deze Pro maakt gebruik van dezelfde processor als de Mate 20, maar bevat wel iets meer werkgeheugen. Het opslaggeheugen is ook 128GB en kan worden uitgebreid met een NM-kaartje. Ook zien we drie camera’s op de achterkant, maar deze zijn wel voorzien van betere sensoren, waardoor je nog iets betere foto’s en video’s kunt schieten met dit toestel. Een ander pluspuntje ten opzichte van de Mate 20 is dat dit toestel volledig water- en stofdicht is, een iets grotere accu aan boord heeft en nog sneller kan opladen. Ook behoort draadloos opladen tot de mogelijkheden, wat ontbreekt bij de normale Mate 20. Een nadeel voor veel mensen is dat er echter geen 3,5mm-aansluiting meer op dit toestel te vinden is, dus muziek luisteren moet via de USB C-poort of draadloos via Bluetooth. Mocht je echt heel veel waarde hechten aan die poort, dan lijkt de Mate 20 de betere keuze, aangezien die hem nog wel aan boord heeft.

Welk toestel moet ik nu kiezen?

Welk toestel voor jou de betere keuze is, kun alleen jij bepalen en heeft uiteraard te maken met wat jij zoekt in een smartphone. De Mate 20 heeft veel te bieden, heeft een iets groter scherm met een kleinere notch en een 3,5mm-poort. De Pro-variant kost een stuk meer, maar daar krijg je naar mijn mening ook een heleboel extra’s voor terug. Of die extra’s echter aan jou besteed zijn, dat kun alleen jij bepalen! Beide toestellen zijn voorzien van drie camera’s, de nieuwste processor van Huawei en zijn verkrijgbaar in dezelfde kleuren. Met zowel de Mate 20 en de Mate 20 Pro maak je echter een prima keuze!

Beschikbaarheid

De Mate 20 heeft een adviesprijs gekregen van € 799,00 en is nu al te bestellen in het zwart, blauw of twilight. Daarbij ontvang je in de actieperiode die loopt van 16 oktober tot en met 1 november 2018 ook nog eens een Huawei Watch GT ter waarde van € 199,00 bij! Is de Mate 20 Pro meer jouw toestel met al zijn extra’s, dan kun je die bestellen in het zwart, blauw of twilight voor € 999,00. Bij dat toestel ontvang je in dezelfde actieperiode een Huawei Watch GT en een draadloze oplader, met een totale waarde van € 259,00!