‹ Alle nieuwsberichten

Biep biep biep: Google Gboard ondersteunt nu morsecode-invoer!

Biep biep biep: Google Gboard ondersteunt nu morsecode-invoer!

Google is altijd bezig met het ontwikkelen van nieuwe technologieën. Een van hun laatste ontwikkelingen is het morsecode-toetsenbord. Daarnaast is er een training beschikbaar voor iedereen die morsecode wil leren.

Morsecode

Morse bestaat uit twee tekens: een stip en een streepje. Verschillende strepen en stippen vormen samen een combinatie die weer een letter representeert. Zo kun je met alleen stippen en strepen een zin opschrijven. De stip en streep hebben allebei een eigen klanktoon, waardoor dit ook voor blinden en slechtzienden te begrijpen is.

Geïnspireerd door Tania Finlayson

Google wil met zijn producten een zo breed mogelijke doelgroep aanspreken, dat is ook de reden dat ze morsecode-invoer aan hun Gboard hebben toegevoegd. Ze kwamen op het idee dankzij Tania Finlayson. Deze vrouw heeft sinds haar geboorte een hersenverlamming waardoor ze vroeger alleen ‘ja’ en ‘nee’ kon antwoorden op vragen. Ze heeft later echter ook geleed om morsecode te gebruiken.

Nu hebben Tania en haar man meegeholpen aan het ontwikkelen van morsecode voor Google Gboard. Je hoeft dan alleen maar streepjes en punten in te voeren. Het is niet alleen mogelijk om morsecode in te voeren, er is ook een autocorrect aanwezig. Zo kunnen fouten sneller worden aangepast. Handig!

Gboard morse, Gboard, Google Gboard, Gboard Morse Code, google gboard morse code, gboard learn morse, google learn morse

Morsecode leren

Met Google’s nieuwe functie zou je binnen een uur het morsealfabet kunnen leren. Dat kan via een speciale pagina. in deze game leer je per letter welke combinatie van strepen en stippen je moet gebruiken. Je kunt het hele traject binnen een uur doorlopen, maar om alle tekens te onthouden heb je waarschijnlijk wat langer de tijd nodig.

Morse gebruiken in je Gboard

Ten eerste moet je Gboard geïnstalleerd hebben op je telefoon, bij veel Android-toestellen is dit al voorgeïnstalleerd. Als dat niet het geval is, download je het toetsenbord gemakkelijk via de Play Store of, wanneer je een iPhone hebt, via de App Store. Vervolgens open je het toetsenbord en ga je naar ‘Talen’. Daar kies je voor ‘Morse Code’. Nu is deze alleen nog maar in het Engels verkrijgbaar, maar je kunt die natuurlijk ook gewoon in het Nederlands gebruiken. Nadat je morse aan je talen hebt toegevoegd, klik je in het Gboard-toetsenbord op het wereldbolletje en kies je voor morse.

Bron: Androidworld, iCulture.

Meer nieuws over: