‹ Alle nieuwsberichten

Verdrijft Google WhatsApp en SMS naar de achtergrond?

Verdrijft Google WhatsApp en SMS naar de achtergrond?

Na het meermaals falen van zijn berichtendiensten Allo en Hangouts, probeert Google het nogmaals met Chat. Deze berichtendienst kan gezien worden als een mengeling van WhatsApp en de ‘ouderwetse’ SMS. 

Android Berichten

De Android Berichten-app is op veel Android-toestellen de standaard app om SMS-berichten te ontvangen en versturen. Een aantal fabrikanten heeft hier een eigen app voor, zoals Samsung en OnePlus, maar een groot deel van de Android-toestellen is uitgerust met Googles app. Sinds de komst van online berichtendiensten zoals Telegram en WhatsApp wordt er echter bijna niet meer ge-sms’t.

Google heeft dus geen berichtenapp die er echt toe doet zoals WhatsApp, tot grote ergernis van het bedrijf. De afgelopen jaren hebben ze meermaals geprobeerd een dergelijke app aan de man te brengen, maar telkens zonder resultaat. Apps Allo en Hangouts konden niet rekenen op de steun van het grote publiek en flopten.

Alternatief voor SMS dankzij RCS

Googles berichtenapp werkt dus nog met SMS, dat betekent dat je daarmee, in tegenstelling tot bijvoorbeeld WhatsApp, geen foto’s of andere media kunt versturen (daar is MMS voor nodig). Met Chat moet het mogelijk worden om uitgebreidere berichten te kunnen gaan versturen, dit is geen aparte app maar een onderdeel van de Android Berichten-app. Chat maakt gebruik van RCS, wat Rich Communication Services betekent. Met RCS kun je veel uitgebreidere informatie versturen dan via SMS, zo kun je onder andere foto’s en video’s versturen. Ook wordt het met chat mogelijk om te zien of iemand jouw bericht ontvangt en kun je groepsgesprekken starten.

Anders dan bij WhatsApp, worden de Chat-berichten verstuurd via je provider. Je provider moet de RCS-standaard dus ondersteunen voordat het werkt. Waar Vodafone een tijdje geleden al aangaf RCS graag te willen ondersteunen, lijkt dat nu nog lastig te worden. Tele2 heeft namelijk aangegeven de Chat pas te willen ondersteunen als daar voldoende vraag naar is, KPN is Chat aan het testen. Chat zal pas te gebruiken zijn voor alle Android-toestellen als ook alle providers Chat ondersteunen. Doen ze dit niet, dan kan het maar zo zijn dat de video die jij bijvoorbeeld via Chat en Vodafone verstuurt naar een vriend met T-Mobile niet aankomt. Voorlopig zullen we dus nog moeten afwachten of Chat ook écht zo’n succes gaan worden. Wij vrezen echter dat Google zich mag voorbereiden op wéér een geflopte berichtendienst.

End-to-end encryptie

Iets anders wat het succes van Chat in de weg zou kunnen zitten, is het feit dat de app niet met end-to-end encryptie werkt. Dat betekent dat je berichten niet versleuteld worden. Na het privacyschandaal rond Facebook is hier wel meer vraag naar. Onder andere WhatsApp (dat overigens van Facebook is) en Telegram ondersteunen wel end-to-end encryptie waardoor alleen de verstuurder en ontvanger de berichten kunnen zien. Kwaadwilligen en je provider kunnen dus niet meekijken met de berichten die je verstuurt. In het geval van Google Chat zou de overheid in principe dus wél mee kunnen kijken. En of de privacybewuste burger dáár nou zo blij mee is…

Bron: Android Planet, NOS, Tweakers

Meer nieuws over: