‹ Alle nieuwsberichten

Lespakket Belsimpel leert kinderen omgaan met smartphonekosten

Lespakket Belsimpel leert kinderen omgaan met smartphonekosten

Vorige week stond in het teken van de Week van het Geld, tijdens deze week leren kinderen omgaan met geld. Omdat smartphones ook kosten met zich meebrengen, ontwikkelde Belsimpel een lespakket over de kosten die smartphones met zich meebrengen.

Jong geleerd, is oud gedaan!

Steeds meer kinderen op de basisschool hebben een smartphone. Belsimpel heeft daarom een lespakket ontwikkeld waarmee kinderen leren hoe ze met de kosten van zo'n smartphone om kunnen gaan.

Net als vorig jaar gaan gastdocenten van Belsimpel tijdens de Week van het Geld langs op basisscholen in Nederland om lessen te geven met het lespakket. Zo ging Marloes bijvoorbeeld langs bij de leerlingen uit groep 8 van basisschool AquaMarijn in Groningen. Toen ze de klas vroeg wie er allemaal er een smartphone heeft, stak de hele klas de hand omhoog. Marloes kon tijdens deze les dan ook op veel enthousiasme van de leerlingen rekenen! 

Het lespakket

Het lespakket bestaat uit verschillende onderdelen en begint met een vraag over apps. De kinderen uit groep 8 overleggen druk met elkaar over welke app de populairste is. Social Media-apps blijken het allerinteressantst, met WhatsApps als absolute winnaar.

Dan volgt een wat lastiger vraag waarbij gerekend moet worden: voor welke smartphone kies jij als je elke week €5,- zakgeld krijgt? Waar sommige kinderen voor een toestel met een lagere prijs kiezen, willen de meeste kinderen toch het liefst door blijven sparen tot ze een iPhone kunnen betalen, ook al betekent dat dat ze hem pas kunnen betalen als ze 14 jaar zijn.

Tegelijkertijd leren ze over de gevolgen van lenen: zou je van je ouders €50,- met €2,50 rente lenen om de laatste €50- voor je telefoon te krijgen? De leerlingen denken hier hard over na en vragen zich af of de voordelen afwegen tegen de nadelen. Ze gaan hierover met elkaar in discussie en de meningen hierover zijn erg verdeeld!

In de derde opdracht leren de kinderen te berekenen of een ‘gratis’ telefoon wel echt ‘gratis’ is. Op basis van hun vergelijking maken ze een keuze tussen twee abonnementen. In de daaropvolgende opdrachten maken ze kennis met verzekeringen en accessoires: zou je geld uitgeven aan een screenprotector als je daardoor minder snel krassen op je scherm krijgt? Ook hier zijn de meningen weer over verdeeld. Ook leren ze omgaan met (buiten)bundelkosten en hoe deze te voorkomen.

Het lespakket gratis downloaden

Ben je zelf ook docent of ouder, of gewoon benieuwd naar het lespakket? Je kunt het lespakket ‘Alles over wat een smartphone kost’ gratis downloaden. De download bestaat uit het lespakket, een docentenhandleiding en een antwoordblad. De Week van het Geld 2018 is dan wel achter de rug, het is nooit te laat om te leren!

Meer nieuws over: