‹ Alle nieuwsberichten

Populairste misspellingen - Vodafoon en Tmobiel

Uit onderzoek van Search Trend Kings blijkt dat vooral de namen van populaire providers als Vodafone en T-Mobile door een groot deel van de consumenten verkeerd geschreven wordt. Met name verkeerde spelling zoals Vodafoon, Vodaphone, Tmobile en Tmobiel komen veel voor.

Internetprobleem

Volgens Ingmar-Nico ter Net, zoekmachinespecialist bij Search Trend Kings is dit met name een internetprobleem: “voor de uitspraak en de herkenbaarheid van een merk maak dit niet uit, maar zodra mensen op internet gaan zoeken op dit soort termen doen zich allerlei kansen voor. Sommige providers spelen hier zelf op in door dit soort domeinnamen te registreren, zoals bijvoorbeeld T-Mobile doet.” Ook de misspellingen van Vodafone verwijzen met name naar de provider zelf.

Regionale verschillen

Verkeerde spellingen zoals Vodafoon en Tmobiel komen vrijwel uitsluitend voor in Nederland. De variant Vodaphone is met name in Engeland veel te vinden, omdat ‘phone’ uiteraard een Engels woord is. In Duitsland kampt T-Mobile met name met de varianten Tmobil en T-Mobil, zonder ‘e’ op het einde. Tmoble en T-moble daarentegen zijn met name in Oost-Europa populair.

Typosquating

De vijfhonderd grootste bedrijven van de wereld zijn – zonder uitzondering – slachtoffer geworden van typosquatting. Dat blijkt uit een onderzoek van Outlaw.com. Sommige professionele typosquatters verdienen volgens de onderzoekers met hun praktijken miljoenen dollars per jaar. Nochtans overtreden typosquatters de wetgeving op het merkenrecht, aangezien ze duidelijk teren op de naam van een ander bedrijf. Typosquatters maken websites aan die grote naamsgelijkenissen vertonen met de domeinnaam van grote bedrijven. Daardoor slagen ze erin duizenden bezoeken op hun websites, die voorzien zijn van advertenties, te genereren. “Hoewel adverteerders slechts enkele dollarcent per klik betalen, realiseren sommige professionele typosquatters op die manier miljoenen dollars per jaar,” aldus het magazine The Register.