‹ Alle nieuwsberichten

Android P aangekondigd: dit gaat er veranderen

Android P aangekondigd: dit gaat er veranderen

Google heeft gisteren de nieuwste Androidversie aangekondigd: Android P. De eerste versie van het besturingssysteem is nu beschikbaar, hier lees je wat er allemaal is veranderd ten opzichte van eerdere Android-versies.

Preview voor ontwikkelaars

Je zult wel denken: “Android Oreo is nog maar een half jaar uit, en nu komt Google al met een nieuwe Android-versie op de proppen?!”. Het lijkt inderdaad wat voorbarig, maar deze nieuwe versie is nu alleen nog maar aangekondigd zodat ontwikkelaars de nieuwe versie alvast kunnen gaan testen op bugs. We zijn dus al snel een paar maanden verder voordat Android P aan het grote publiek wordt gepresenteerd en wordt uitgerold naar nieuwe toestellen.

Pas vlak voor de officiële release zal de nieuwe versie ook getest worden door een aantal consumenten die zich voor het bètaprogramma hebben aangemeld. Zij kunnen dan alvast de nieuwe functies gaan testen en beoordelen, zodat Google eventueel nog aanpassingen door kan voeren. Wat voor nieuwe functies zijn de developers tot nu toe in Android P tegengekomen?

Nieuwe look notifificaties

Het eerste wat opvalt aan de notificaties is de frisse look. De notificaties zijn voornamelijk wit en zwart en lijken iets groter te zijn geworden. Bij notificaties van Messenger krijg je bovendien de optie om direct een standaard antwoord te versturen. Ook krijg je automatisch de laatste zinnen uit een gesprek te zien zodat je sneller op de hoogte bent van het onderwerp.

Privacy

Google legt met Android P nog meer de nadruk op privacy. De belangrijkste aanpassing die Google op dit gebied doet, is dat apps die op de achtergrond actief zijn de microfoon, camera en sensoren niet kunnen gebruiken.

De notch

We schreven er gister al een artikel over: de notch. Of je het nu mooi vindt of niet, de realiteit is dat we hem steeds meer zien verschijnen bij Android-toestellen. Google verwerkt in Android P dan ook een beter ondersteuning voor dit soort notches. Dat betekent dat ontwikkelaars voortaan kunnen opvragen of een scherm een notch heeft en hoe groot ie precies is. De ondersteuning voor notches zou trouwens ook een hint kunnen zijn dat Google een notch gaat verwerken in de opvolger van de Google Pixel 2…

Andere verbeteringen

Net als bij andere Android-versies moet ook Android P weer net wat zuiniger met je batterij omgaan. Dit doen ze onder andere door de Doze-functie te optimaliseren. Ook wordt er betere ondersteuning voor twee camera’s toegevoegd aan Android P: zeker niet overbodig, want een dubbele camera wordt haast normaal in plaats van uitzonderlijk. De verbetering houdt in dat je de beelden van twee camera’s tegelijk kunt opvragen waardoor appontwikkelaars speciale effecten zoals Bokeh aan hun apps kunnen toevoegen. Een paar andere kleine verbeteringen moet ervoor zorgen dat je foto’s nóg scherper worden.

Android P..?

Het is wel bekend dat Google zijn Androidversies altijd namen geven van zoetigheden, zoals Oreo. De vraag is dan ook wat de naam van Android P zal zijn en dat is een lastige! Er zijn namelijk ontzettend veel opties: Android Peanut Butter, Pizza, Pie, Peach, Pear, Pineapple, Pancake, Pear, Peppermint Popsicle en ga zo nog maar even door. De ervaring leert dat we niets hebben aan de hints van Google wat betreft de naam (bij Oreo hintten ze met een octopus…) dus er zit niets anders op dan te wachten tot Google I/O dit najaar weer plaatsvindt.

Bron: Android Planet, Androidworld, Google, Trusted Reviews.

Meer nieuws over: