‹ Alle nieuwsberichten

Wordt de notch de nieuwe standaard?

Wordt de notch de nieuwe standaard?

We zien steeds meer smartphones verschijnen met een zogenaamde ‘notch’ (inkeping). Welke smartphones hebben of krijgen een notch en nog belangrijker: wat heb je eraan? Dat lees je hier!

Smaller, smaller, smaller

Het is het doel van veel smartphonefabrikanten: de schermranden rondom het toestel zo smal mogelijk maken. Samsung zorgt er met zijn gebogen schermranden in zijn Galaxy S-serie voor dat de verhouding display/body-ratio zo klein mogelijk is en Apple heeft de schermranden van zijn iPhone X zo smal mogelijk gemaakt door een notch bovenin het scherm te verwerken.

Het ‘probleem’ is namelijk dat, nu de schermranden steeds groter worden, er aan de voorzijde van het toestel weinig plaats meer over is voor de camera, speakers en eventuele andere sensoren. Door bovenin het scherm een notch te maken, kun je hier toch nog deze sensoren en de camera kwijt. De notch lijkt een tussenfase te zijn totdat er smartphones zonder schermranden komen.

Apple was niet de eerste

Sinds het verschijnen van Apple’s iPhone X in oktober van het afgelopen jaar, zien we steeds meer toestellen met een notch verschijnen: vooral op het MWC regende het toestellen met notches. Veel critici betichtten deze nieuwe toestellen dan ook van na-aperij: ze vinden dat de toestellen veel op de iPhone X gaan lijken. Apple was echter niet de eerste om een notch in een toestel te verwerken: Andy Rubin was met zijn Essential Phone (PH-1) nog wat eerder. Dit toestel verscheen namelijk al in augustus 2017. De notch van dit toestel is echter veel kleiner dan die van de iPhone X.

Nieuwe toestellen met notches

Vorige week werden er tijdens het MWC (Mobile World Congress) meerdere toestellen gepresenteerd met de kenmerkende notch. Zowel de Asus Zenfone 5 als Zenfone 5Z zijn uitgerust met een notch waar onder andere de camera als de gezichtsherkenningssoftware in verwerkt zijn. Wel zijn de notches van Asus iets smaller dan die van de iPhone X. Ook de Franse budgettoetsellenfabrikant Wiko presenteerde twee nieuwe toestellen met notches.

Binnen een paar maanden zullen bovengenoemde toestellen waarschijnlijk vergezeld worden door nog een paar smartphones met notches. Zo zijn er foto’s uitgelekt van de Huawei P20 (Pro) met een notch aan de bovenkant van het toestel. Op andere uitgelekte foto’s is de LG G7 te zien, ook met notch. Als laatste gaan er hardnekkige geruchten dat de opvolger van de OnePlus 5T, de OnePlus 6, een notch zal gaan krijgen.

Bron: Android Planet, Androidworld