‹ Alle nieuwsberichten

Hands-on Land Rover Explore

Hands-on Land Rover Explore

Land Rover? Smartphones? Ja écht! Op de ISPO in München lichtte het Britse automerk alvast een tipje van de sluier op over haar eerste smartphone, de Land Rover Explore. Vandaag laat Land Rover nog wat meer zien van de smartphone, maar wij hebben er al een tijdje mee mogen stoeien. Tijd voor een hands-on!

Wat is het toch met fabrikanten van auto’s, camera’s, graafmachines enzovoort die ook smartphones aan het maken zijn? Dit wordt veelal medemogelijk gemaakt door de Bullit group, die onder andere de Kodak Ektra en de CAT-smartphones ontwikkelen. Dat trucje hebben ze nu dus ook met Land Rover gedaan, met als resultaat de Land Rover Explore. Over het algemeen zijn dit geen smartphones voor het grote publiek, maar meer voor een specifieke niche, en dat is met de Land Rover wederom het geval. Al denken wij dat iedereen deze Land Rover-telefoon interessant zal vinden!

Land Rover

Ondanks dat de Explore niet direct door Land Rover wordt gefabriceerd is het aan de buitenkant meteen duidelijk te zien dat ze wel degelijk een flinke stempel op het toestel hebben gedrukt. Je ziet van de buitenkant meteen dat het een Land Rover is; de grille vinden we terug in de speaker, de randen op de achterkant vind je ook op het dak van een Range Rover, en de camerarand doet denken aan de koplamp van een Range Rover Sport. Voor zover een smartphone op een auto kan lijken, lijkt deze Explore op zijn vierwielige familieleden. En dat is best cool!

Juist dat deze smartphone Land Rover ademt maakt hem zo bijzonder. Dit Britse automerk is al jarenlang pionier op gebied van terreinwagens, outdoor rijden, 4x4, eigenlijk alles waarbij je kleren vies worden. Een combinatie van luxe, comfort, betrouwbaarheid en brute kracht op een plek waar je dat het meest nodig hebt, in de natuur. Hoe breng je dit over naar een smartphone?

De Explore

De naam zegt het eigenlijk al; de Explore is echt gericht op de avonturiers van onze wereld, de wandelaars, vogelaars, mountainbikers, snowboarders, kanoërs, eigenlijk iedereen die liever buiten zit dan binnen. Deze rugged outdoor smartphone is de perfecte compagnon voor buiten de deur, en dat heeft hij te danken aan een aantal unieke features.

Allereerst natuurlijk het uiterlijk, waar ik het net ook al even over had. Het toestel voelt al enorm stevig en rugged, zodat je in ieder geval niet bang hoeft te zijn dat de telefoon het avontuur niet overleeft. Het toestel ligt lekker in de hand, al is ie best wel groot en dik. Maar dat is zeker geen slecht ding! Dat ie wat zwaarder en dikker is vind ik in ieder geval geen probleem, het geeft ook wel een veilig gevoel. Een dunne smartphone voelt ook gauw wat fragieler aan, en houdt ook wat minder prettig vast. Uiteraard is er meer reden dan esthetiek om de telefoon te vergroten; er is daardoor meer ruimte voor de bijzondere features.

Oneindige accu

Wat is het vervelendste wat je kan overkomen als je verdwaald bent en je wil een beroep doen op je digitale hulp? Juist, een lege telefoon! Dankzij de dikkere body is er ruimte voor een 4000 mAh-batterij, die bijzonder lang mee gaat en razendsnel oplaad dankzij de USB-C-poort. Naast een grote accu is de hardware ook enorm zuinig, waardoor de energie ook lekker bespaard blijft. Er wordt hiervoor wel wat prestatie ingeleverd, maar we gaan ervan uit dat je geen zware games gaat spelen als je in the middle of nowhere bent. Cijfertjes zijn leuk, maar wat heb je er aan? Nou, volgens Land Rover kun je dankzij deze specs tot zeven uur lang non-stop gebruik maken van GPS navigatie met het scherm aan. Dat is best wel lang! De GPS is overigens niet een normale GPS, maar eentje die extra nauwkeurig is.

Zuinige hardware

Zoals gezegd moeten er ook concessies worden gedaan om accuprestaties te krijgen die aan de wensen van de gemiddelde avonturier voldoen. De Mediatek Helio X27-processor zal wat moeite hebben met zware taken zoals grote games of video’s van hoge kwaliteit. Haperingen kunnen voorkomen wanneer je veel taken tegelijk probeert uit te voeren, en je zult er geen snelheidswedstrijden mee winnen. Maar zorgt dit ervoor dat de telefoon alléén buiten van pas zal komen?

Nee natuurlijk niet! Het toestel voelt in het gebruik zeker niet traag of vervelend, dus de kansen zijn groot dat je niks zult merken van de zuinige hardware. Je kunt hem dus ook gewoon gebruiken in de tijd dat je niet op avontuur bent, als je aan het werk bent bijvoorbeeld. 24/7 op avontuur zit er voor de meesten van ons niet in, dus het is fijn dat deze telefoon ook als gewone smartphone gebruikt kan worden. Het toestel draait op Android 7.0 met alles erop en eraan, dus aan features geen gebrek. Het 5.0-inch HD-display is zelfs best goed, vooral omdat ie erg helder kan en bedienbaar is met handschoenen. Verder heeft het toestel 4GB werkgeheugen.

Nooit meer verdwalen

Die extra sterke GPS, dat is nog wel iets om wat over te zeggen. Veel telefoons worden in navigatie namelijk niet beperkt door de GPS, maar meer door de app. Google Maps werkt heel prettig, maar als je op een plek bent die niet normaal begaanbaar is (lees: buiten de bebouwde kom) dan voldoet het simpelweg niet. Gelukkig heeft Land Rover daar ook een partner voor gevonden: de ViewRanger app. Dit is een app, speciaal gemaakt voor outdoor activiteiten. De app bevat super gedetailleerde kaarten waarop elk beekje, paadje, vijvertje en weggetje te zien is, zodat je nooit meer verdwaald. Met de ViewRanger app kun je die super sterke GPS goed aan het werk zetten!

Normaliter betaal je voor de gedetailleerde kaarten best veel geld, maar bij aanschaf van een Land Rover Explore krijg je een voucher voor een extra gedetailleerde kaart van Nederland. Zo kun je meteen van start!

Adventure Pack

Mocht de capaciteit van de GPS en de accu nog niet genoeg zijn, dan is er gelukkig ook nog een optie om je Explore uit te breiden. De randen aan de achterkant hebben, naast dat ze op het dak van een Range Rover lijken, ook nog een functie: ze maken de telefoon modulair. Dankzij de magnetische pins kun je bepaalde ‘packs’ achterop het toestel klikken, waaronder de Adventure Pack. Dit is nog een extra batterij van 3600 mAh die ook nog eens uitgerust is met een nóg sterkere GPS-antenne. Voor als je écht tot het uiterste wil gaan met je avontuur.

Naast de Adventure Pack is er ook nog een Battery Pack van 4000 mAh (maar zonder GPS-antenne dus) en een fiets-mount. Land Rover laat weten dat dit nog maar het begin is van de modulariteit, en dat er ongetwijfeld meer packs bijkomen. The sky is the limit! De magnetische pins zorgen ervoor dat de packs enorm makkelijk op het toestel geklikt kunnen worden, en ook stevig vast zitten. Uiteraard zijn de packs, net als de telefoon zelf, volledig waterdicht en kunnen ze tegen een stootje.

Al je avonturen vastleggen

Waar Land Rover bij de meeste hardware wat concessies doet, doen ze dat bij de camera zeker weten niet. Want als je bovenop de berg staat, wil je natuurlijk een mooi plaatje schieten. Heb je ook nog iets om mee thuis te komen! De 16-megapixelcamera achterop maakt erg mooie plaatjes en kan ook 4x digitaal zoomen. De flits is extra sterk, en die zit er niet alleen om foto’s mee te maken. Het is tegelijkertijd een zaklamp met SOS-morse-functie, voor als je in nood zit. Handig!

De camera wordt ook door de VIewRanger-app gebruikt; met behulp van Augmented Reality verteld de app je wat je ziet. Hoe werkt dat? Heel simpel eigenlijk! Je richt je camera op een bergtop/kerktoren/bezienswaardigheid waarvan je de naam graag wilt weten, en de app plakt er een label op met wat het is.

Conclusie

Het is duidelijk dat de Land Rover Explore niet voor iedereen is. Bullit speelt met Land Rover in op de aspecten van een moderne smartphone waar mensen het vaakst ontevreden mee zijn; de accuduur en de stevigheid. Op de plekken waar je deze het meest nodig hebt, in de buitenwereld, komt deze telefoon het meest van pas. Dit zal dan ook je favoriete compagnon zijn als je op avontuur bent. Daarbuiten, not so much. Qua hardware en snelheid is het toestel vergelijkbaar met een mid-range toestel, en dan is de adviesprijs van €649 toch opeens wel erg veel.

Desondanks is het ook best een prettige telefoon als je niet elke dag op avontuur bent. De extra lange accuduur, goede camera en stevige uiterlijk zijn ook in het normale dagelijkse leven fijne features om te hebben.

Meer nieuws over: