‹ Alle nieuwsberichten

Terugblik 2017: Dit waren de belangrijkste presentaties

Terugblik 2017: Dit waren de belangrijkste presentaties

Het einde van het jaar is in zicht, dus het is tijd om terug te blikken op de belangrijkste smartphonepresentaties van het afgelopen jaar!

Samsung Galaxy S8 en S8+

Dit lijstje trapt af met, hoe kan het ook anders, de presentatie van de Samsung Galaxy S8 en S8+. Heel veel mensen zaten op deze presentatie te wachten en het toestel stelde dan ook zeker niet teleur. Dat het toestel zúlke kleine schermranden zou hebben, hadden niet veel mensen verwacht. Ook zijn de camera’s van het toestel verbeterd ten opzichte van zijn voorganger, dit komt door de software. Ook de selfiecamera heeft een flinke upgrade gehad. Tijdens de presentatie zijn bovendien ook nog andere Samsung-producten onthuld, zoals het DeX-station waarmee je van je S8 in een handomdraai een desktop-computer maakt.

HTC U11

Ook de HTC U11 kan natuurlijk niet in dit rijtje ontbreken. Innovatief aan dit toestel is Edge Sense: de mogelijkheid om het toestel te bedienen door in de zijkanten te knijpen. Op het moment van presentatie werd ook de camera beoordeeld als de beste smartphonecamera ooit (inmiddels is die plek alweer vergeven aan de Google Pixel 2). Met 4GB RAM en een Snapdragon 835-processor is de HTC U11 bovendien hét vlaggenschip van HTC uit 2017.

Apple iPhone X en iPhone 8

De hele wereld keek uit naar de Apple-presentatie op 12 september waar Apple niet één, maar maar liefst drie toestellen presenteerde, met natuurlijk de iPhone X als hoogtepunt van de presentatie. Dit toestel wijkt compleet af van Apples eerdere toestellen door de afwezigheid van de homebutton. Ook beschikt dit toestel over de smalste schermranden die we ooit bij Apple hebben gezien, waardoor de voorzijde uit bijna alleen maar scherm bestaat. Ook baanbrekend: de vingerafdrukscanner ontbreekt: de iPhone X ontgrendel je namelijk met je gezicht. De iPhone 8 en 8 Plus zijn wat conventioneler en lijken qua uiterlijk dan ook meer op de iPhone 7. Nieuw is dat je alle drie de toestellen nu ook draadloos op kunt laden.

Samsung Galaxy Note 8

De presentatie van de Galaxy Note 8 vond plaats in augustus dit jaar en trok, net als de presentatie van de S8, veel aandacht. Je zou dit toestel eigenlijk kunnen zien als de ‘grote broer’ van de Samsung Galaxy S8, vooral omdat het toestel letterlijk een heel stuk groter is. De druk om te presteren was bij Samsung hoog, omdat De Samsung Note 7 kampte met veel problemen: de Note 8 was dus hun kans om het voorval te doen vergeten. Net als bij de S8, zijn de schermranden van de Note 8 heel erg klein. Daarnaast beschikt het over 6GB aan RAM-geheugen en Samsungs razendsnelle Exynos 8895-chipset.

CAT S31 en S41

Op de IFA in Berlijn presenteerde CAt twee robuuste toestellen: de CAT S31 en S41, die de opvolgers zijn van de S30 en S40. Bij beide toestellen staat een stevige behuizing natuurlijk centraal, maar CAT bewijst met de toestellen ook dat de specificaties daar niet onder hoeven te lijden. Zo beschikt de S41 over een 5 inch Full HD-display dat ook met natte handen en handschoenen te bedienen is. De achtkernige processor van MediaTek en 3GB aan werkgeheugen moeten zorgen voor een soepele gebruikservaring. De CAT S31 heeft een iets lagere schermresolutie, maar is een prima alternatief voor de S41 als je iets minder hoge eisen stelt aan de specificaties en toch een robuust toestel nodig hebt.

Sony Xperia XZ1, XZ1 Compact en XA1 Plus

Afgelopen zomer presenteerde Sony twee nieuwe high end-toestellen: de Sony Xperia XZ1 en XZ1 Compact. Onder de motorkap lijken deze toestellen erg op elkaar: zo beschikken ze allebei over een snelle Snapdragon 835-processor en 4GB RAM-geheugen. Ook zijn beide toestellen water- en stofdicht, zoals veel high end-toestellen dat tegenwoordig zijn. Het scherm van de Compact is 4.6 inches groot, terwijl dat van de XZ1 5.2 inches groot is. De Sony Xperia XA1 Plus is een midranger mét vingerafdrukscanner. Opvallend is dat dit toestel beschikt over kleine schermranden aan de zijkant. Opvallende specificaties zijn de 23-megapixelcamera aan de achterzijde van het toestel en het 5.5 inchsscherm dat beschikt over een Full HD-resolutie: dat zien we niet vaak bij midrangers! 

Huawei Mate 10 Pro

De presentatie van de Huawei Mate 10 Pro hoort zeker in dit rijtje thuis, omdat Huawei met dit toestel duidelijk een nieuwe weg in wil slaan. Het toestel zet namelijk in op Artificial Intelligence (kunstmatige intelligentie). Net als veel andere vlaggenschepen, heeft ook de Mate 10 Pro zeer smalle schermranden. De accu met een capaciteit van 4000mAh zorgt er bovendien voor dat het toestel lang mee moet gaan op een volle accu. De Kirin 760-processor waarover het toestel beschikt, gebruikt kunstmatige intelligentie om de taken zo goed mogelijk uit te voeren en te leren van zijn gebruiker. Ook beschikt het toestel, uiteraard, over een dubbele camera die in samenwerking met Leica is ontwikkeld: dit zagen we ook bij eerdere high end-toestellen van Huawei.

Google Pixel 2 en Pixel 2 XL

Op Dierendag presenteerde Google de opvolgers van zijn populaire Pixel-toestellen: de Google Pixel 2 en Pixel 2XL. Beide toestellen beschikken over precies dezelfde specificaties onder de motorkap, maar hebben wel een ander uiterlijk. Zo heeft de Pixel 2 een 5-inchscherm met relatief grote schermranden. De Pixel 2XL heeft een 6-inchscherm met een modernere 18:9-verhouding. Beide toestellen draaien op een Snapdragon 835 en beschikken over 4GB aan werkgeheugen. De 12-megapixelcamera aan de achterkant van de toestellen heeft van DxOMark zelfs de hoogste score voor een smartphonecamera gekregen! Twee echte high end-toestellen dus.

Asus Zenfone 4-serie

Eind september reisde onze Colin af naar Rome om daar de presentatie van de nieuwe Asus Zenfone 4-serie bij te wonen. Hier werden meerdere toestellen gepresenteerd. De Asus Zenfone 4 is de telefoon met de beste specs uit de serie: het toestel draait op een snelle Snapdragon 630-chipset, heeft 4GB RAM-geheugen en heeft een 5,5-inchscherm. Aan de achterzijde vinden we bovendien een dubbele camera. De Zenfone 4 Max is in twee formaten te verkrijgen: 5.2 inches en 5.5 inches. Deze toestellen zijn met name leuk voor mensen die graag accu willen die lang mee gaat, het grootste toestel van de twee heeft dan ook een accu met een capaciteit van 5000mAh. Als laatste zijn de Asus Zenfone 4 Selfie en Selfie Pro gepresenteerd. Beide toestellen zijn voorzien van maar liefst vier camera’s! Zowel aan de voor- als aan de achterzijde bevindt zich namelijk een dubbele camera. De Zenfone 4 Selfie wordt aangedreven door een Snapdragon 430-chipset en de Selfie Pro wordt aangedreven door de iets krachtiger Snapdragon 625.

LG G6 en LG V30

In februari presenteerde LG de LG G6 op het Mobile World Congress in Barcelona. Dit vlaggenschip wordt gekenmerkt door het grote 18:9-scherm en de smalle randen waardoor LG een trendsetter genoemd zou kunnen worden. Ook bijzonder is de dubbele camera aan de achterzijde: één van die camera’s schiet namelijk foto’s in een wijde hoek waardoor je veel meer van je omgeving op de foto kunt zetten. Zo’n groothoeklens is bijvoorbeeld handig wanneer je de hele familie op de foto wil zetten, maar de ruimte net te klein is. Later dit jaar heeft LG nóg een vlaggenschip gepresenteerd: de LG V30. Ook dit toestel heeft een groothoeklens en lijkt qua uiterlijk erg op de LG G6. Wel draait de LG V30 op de nieuwere Snapdragon 835-processor, de G6 heeft een Snapdragon 821-processor.