‹ Alle nieuwsberichten

Zo maak je de mooiste foto's van jouw kerstdiner!

Zo maak je de mooiste foto's van jouw kerstdiner!

Je hebt je uren in de keuken uitgesloofd (of je hebt het iemand anders laten doen) en je wil een foto van je bord vol eten maken om het aan al je vrienden te laten zien. Als je de foto maakt, ziet je smakelijke bord eten er echter ineens uit als een ondefinieerbaar prutje dat je voor geen goud op zou willen eten! Hoe maak je nu wel goede foto’s met je smartphone van je eten die Instagram-waardig zijn? In dit artikel leggen we het aan je uit!

Gebruik je flitser niet

Alsjeblieft, we kunnen het niet hard genoeg zeggen: ga niet met je smartphone boven het bord hangen met de flitser aan. Het licht van de flitser is heel erg ‘hard’ waardoor het eten lelijk reflecteert en er harde schaduwen ontstaan op plekken waar je dat niet wilt. Tenzij je een professionele fotograaf en je precies weet welke cover/softbox je nodig hebt, is de flitser not done als het om eetfoto’s gaat. 

Wat moet je dan wel doen? Gebruik vooral ‘zacht’ en natuurlijk licht. Dat betekent dat je je bord niet in het directe zonlicht moet zetten, maar hem beter in de buurt van een raam waar daglicht doorheen komt kunt zetten. Als je buiten bent, is een schaduwrijke plek handig.

Probeer eens een andere hoek!

Het internet staat bomvol met foto’s van borden die recht van boven zijn gemaakt, probeer daarom eens een andere hoek! Ga bijvoorbeeld op dezelfde hoogte als het bord zitten. Ook kun je ervoor kiezen om een foto van heel erg dichtbij te maken om de nadruk te leggen op net die ene cranberry. Zo kun je focussen op de echt belangrijke (lees: mooie) delen en verschuift je jusdrabje naar de onopvallende achtergrond.

Think outside the bord

Wie zegt dat alleen wát er op je bord ligt belangrijk is? De aankleding van de hele tafel kan ook fotowaardig zijn. Let daarom op de details: ligt het bestek recht, zit er geen vouw in het servet, etcetera. Door ervoor te zorgen dat hier geen dingen mis gaan, komt de focus écht te liggen waar je hem wil hebben: jouw bord voor overheerlijke hapjes en dient de rest als decor.

Neem alvast een hapje!

Mijn favoriete advies: snijd die taart alvast aan! Een foto van een taart waar een puntje uit is, ziet er veel minder ‘gestyled’ uit dan een perfect ronde taart. Op die manier springt jouw foto er écht uit! Let er wel op dat je het advies niet té letterlijk opvolgt en overal een hapje van neemt: naast dat je gezelschap dit niet zal waarderen, ziet een tosti waar al aan geknabbeld is er over het algemeen niet heel erg appetijtelijk uit.

Bewerk je foto nog heel eventjes na

Eten kan er op foto’s al gauw smoezelig uitzien. Het is dan ook zeker niet uitzonderlijk dat, zelfs als je je aan alle richtlijnen hebt gehouden, je foto er toch nog niet zo mooi uit ziet. Eten ziet er namelijk vaak mooier uit als de foto iets overbelicht is, terwijl je smartphonecamera door het contrast van het witte bord vaak automatisch iets onder zal belichten. Als dat gebeurt, mag je je foto best even nabewerken door bijvoorbeeld de helderheid wat omhoog te gooien. Veel smartphones hebben zelf een bewerkingsprogramma geïnstalleerd, maar als dit niet het geval is op jouw toestel is Snapseed een hele handige fotobewerkingsapp.

Meer nieuws over: