‹ Alle nieuwsberichten

Eerste vingerafdrukscanner onder smartphonescherm wordt al in 2018 verwacht

Eerste vingerafdrukscanner onder smartphonescherm wordt al in 2018 verwacht

Het blijkt wel dat de techniek die het mogelijk moet maken om vingerafdrukscanners onder telefoonschermen te verwerken, volop in ontwikkeling is. 

Smallere schermranden

Het afgelopen jaar hebben we steeds meer smartphones zien verschijnen met hele smalle schermranden, ook wel bezels genoemd. Omdat deze schermranden zo ontzettend smal zijn, is er aan de voorkant van het toestel geen ruimte meer voor de vingerafdrukscanner. Samsung koos er bij zijn Galaxy S8 en Note 8 dan ook voor om de vingerafdrukscanner naar de achterkant van het toestel te verhuizen. Apple besloot zelfs de vingerafdrukscanner bij de iPhone X helemaal weg te laten en te vervangen door Face ID: Apple's eigen gezichtsherkenningssoftware.

Toch vinden niet alle smartphoneproducenten dit de allerbeste ontwikkeling, dat blijkt wel uit het feit dat er al een tijdje met man en macht gewerkt wordt aan een technologie die het mogelijk maakt om vingerafdrukscanners onder het telefoonscherm te verwerken.

In 2018 de eerste smartphone met deze nieuwe technologie

Afgelopen zomer presenteerde Qualcomm, de chipsetfabrikant die je misschien kent van de Snapdragon-processors, al een prototype van een toestel met zo’n vingerafdrukscanner onder het scherm. Wel gaf het bedrijf aan dat de technologie nog niet klaar was voor massaproductie.

Synapsis, een onderdelenfabrikant, heeft nu echter bekendgemaakt dat ze een soortgelijke scanner hebben gefabriceerd en dat deze al snel in massaproductie gaat. In welk toestel de scanner wordt verwerkt, wilde het bedrijf nog niet bekendmaken, maar het gaf wel een hint: het gaat om een smartphone van één van de vijf grootste smartphonemakers.

Om welk toestel gaat het dan?

De grootste smartphonefabrikanten van het moment zijn Samsung, Apple, Huawei, Oppo en Vivo. Apple valt waarschijnlijk af omdat het bedrijf al veel tijd en geld heeft geïnvesteerd in de technologie achter zijn gezichtsscanner. Zou het dan toch de Samsung Galaxy S9 zijn die als eerste een vingerafdrukscanner onder het scherm heeft? Of gaat de primeur naar een Chinese fabrikant? We zullen het in 2018 (en dat is al bijna!) weten, maar voor nu is het nog heel eventjes afwachten…

Bron: Android Planet, Nu.nl

Meer nieuws over: