‹ Alle nieuwsberichten

Sony Xperia XZ1 getest door echte fotografiefanaten

Sony Xperia XZ1 getest door echte fotografiefanaten

Sony focust bij haar toestellen onder andere op de camera, maar hoe goed is de camera van het nieuwe vlaggenschip nou echt? Zeven testers namen hem op onze testdag onder handen. De beoordeling vind je hier!

Op de smartphonecamera-testdag werden de vlaggenschepen van de zeven grootste merken getest door zeven grote Instagrammers. Onder deze telefoons was ook de nieuwste aanwinst van Sony, de Sony Xperia XZ1. De camera van dit toestel valt onder andere op door de bijzondere slowmotion-functie, je kunt namelijk filmen in maar liefst 960 frames per seconde: uitzonderlijk traag dus! Hierdoor kun je dingen vastleggen die in een fractie van een seconde gebeuren, die je met andere telefoons niet zou kunnen filmen! In dit artikel een overzicht van de beoordeling van onze testers en hun ervaringen met deze smartphonecamera.

Hoe is de kwaliteit van de foto’s?

De kwaliteit van de foto’s van de Xperia XZ1 werd over het algemeen positief beoordeeld op de testdag. De testers geven aan dat de foto’s scherp zijn en van goede kwaliteit. Wel wordt er genoemd dat bij het filmen in Super slowmotion de videokwaliteit afneemt en ook als je inzoomt krijgt je foto daardoor iets meer ruis. De testers vinden dat de kleuren van de foto’s mooi diep zijn, en het scherm waarop ze worden weergegeven helder is. Ook geven ze als pluspunt aan dat het maken van een foto erg snel gaat. Gemiddeld krijgt de fotokwaliteit van de XZ1 een 8,2 van onze experts.

Welk cijfer krijgt de unieke extra optie waarmee je kunt filmen in Super slow motion?

Onze testers waren echt onder de indruk van de Super slow motion-functie. Deze werd dan ook uitgebreid uitgeprobeerd op onze testdag. Hoewel het vaak eerst even oefenen was, waren de influencers zeer positief over het resultaat. Het geeft een bijzonder effect dingen zo traag te kunnen filmen. Over deze mogelijkheid werd bijvoorbeeld gezegd: “Ik ben echt verliefd op de Super slow motion..” en “Waanzinnig zeg!”. Het is dan ook niet verrassend dat deze functie van de testers maar liefst een 9,3 krijgt!

Hoe gebruiksvriendelijk is de camera-app?

Over de camera-app waren de meningen iets meer verdeeld. De camera-app heeft heel veel opties. De ene tester geeft aan dit heel handig en prettig is, terwijl de andere zei dat dit toch wel wennen was en wat ingewikkeld. Dit werd genuanceerd doordat de testers zelf aangaven dat als je alle opties doorhebt het waarschijnlijk echt “een must-have” is. Een expliciet voordeel van de XZ1 ten opzichte van de andere telefoons is de ISO-waarde, oftewel de lichtgevoeligheid. Deze kan namelijk maar liefst tot 50 in worden gesteld, wat de testers als groot voordeel zien. Al met al scoort de gebruiksvriendelijkheid van de camera-app een 8,1.

Hoe is de overall-ervaring met de camera van de XZ1?

Onder andere werd er opgeschreven dat het ideaal was dat er aan de zijkant van de XZ1 een speciale cameraknop zit. Bij andere toestellen is het gebruikelijker dat je bijvoorbeeld op het scherm moet tikken om de foto daadwerkelijk te maken. Omdat de cameraknop in veel gevallen toch al onder je vinger zit als je de telefoon vasthoudt om een foto te maken, kun je het toestel op deze manier stabieler houden en is de foto sneller gemaakt.

Ook de batterij werd goed beoordeeld, zeker als je er rekening mee houdt dat de slow motion-functie veel van het toestel vraagt. Ook werd een aantal keer aangegeven dat de XZ1 prettig in de hand ligt.

De testers waren overall zeer tevreden met de prestaties van deze smartphonecamera. De telefoon werd door een aantal als serieuze concurrent van Apple gezien. Dit is het merk waar veruit de meeste van de deelnemende testers hun telefoon van kopen, dus dat zegt wat! Het is dan ook niet verrassend dat de overall-ervaring van de Sony Xperia XZ1 een gemiddelde score van een 8,5 krijgt!

@claironline, @irenevanguin, @lisetteoptexel@marcokrebaum, @nickschreurs, @super_holland@tarty_patrick, @reezyard