‹ Alle nieuwsberichten

Belsimpel testdag: 7 smartphonecamera's in de praktijk

Belsimpel testdag: 7 smartphonecamera's in de praktijk

De camera van je smartphone wordt steeds belangrijker. Fabrikanten spelen hier steeds beter op in. Smartphonecamera's worden beter en krijgen steeds meer interessante features en mogelijkheden. Belsimpel ging daarom op pad met 7 influencers, bekend van Instagram en de fotografiewereld, om de camera's van 7 topsmartphones eens uitvoerig testen.

Testen in de Hortus Botanicus

Vrijdag 27 oktober was het dan zo ver: de Belsimpel smartphonecameratestdag in de Hortus Botanicus in Amsterdam! Zeven bekende Instagrammers hadden toegestemd om de smartphonecamera's van alle grote merken eens kritisch onder de loep te nemen. Allen testers met een grote volgersschare en veel (professioneel) bezig met fotografie. Onze testers zijn de mensen achter de accounts: claireonline, nicksch, irenevanguin, reezyard, tarty_patrick, lisettoptexel en marcokrebaum, waarvan de laatste twee ook het super_holland-account beheren. Een mooie line-up dus! Ook Jules Pasteuning van Sony Mobile NL sloot tijdens de testdag aan om wat uitleg te geven over de speciale features van de Sony Xperia XZ1, een van de toestellen die getest werd. De andere devices die de hele dag onder handen genomen werden waren de HTC U11, Huawei Mate 10 Pro, Apple iPhone 8 Plus, Nokia 8, Samsung Galaxy S8 en de LG G6. Dit zijn allemaal smartphones waarvan de camera één van de unique selling points is, dus dat beloofde wel wat!


Verschillende van de geteste devices zijn uitgerust met twee camera's op de achterkant, die op verschillende manieren gebruikt kunnen worden. Zo schieten de Huawei en Nokia plaatjes in kleur en zwart/wit, waarna deze gecombineerd worden tot een contrast- en kleurrijk kiekje. De dubbele camera van de iPhone 8 Plus biedt weer scherptediepte-effecten (bokeh) en de portetmodus, terwijl de tweede camera van de LG een wijdhoeklens bevat. De HTC U11 en Galaxy S8 hebben slechts één camera aan boord, maar staan ook bekend om de goede fotokwaliteit. Sony staat bekend om de predictive autofocus-mogelijkheid, waarbij je bewegende objecten toch scherp vast kan leggen. Ook de Super Slow Motion-functie, waarmee met 960 frames per seconde gefilmd maken dit toestel erg interessant. 

De handen van de testers jeukten al en iedereen nam vol enthousiasme het eerste toestel in ontvangst om mee aan de slag te gaan. Door gebruik te maken van een roulatieschema kon elke influencer elk toestel uitgebreid onder handen nemen. Tijdens, en na, elke testronde werden kort de ervaringen opgeschreven, en dat waren er nogal wat. Hoe functioneren de camera-apps en hoe was de overall ervaring met het toestel? Natuurlijk kwam het resultaat van de foto's zelf ook aan bod, alhoewel dit ook erg afhankelijk is van de kwaliteit van het smartphonescherm op de desbetreffende telefoon. Daarbij vroegen we de testers per smartphone ook hun mening te geven over de extra unieke toepassingen van de camera en speciale toevoegingen. 

Na meerdere smartphones te hebben getest was het tijd voor een lunch. Er werd uitgebreid gebabbeld en informatie uitgewisseld over fotografie, instellingen en de zojuist geteste telefoons. Na de broodjes en warme chocomel was het alweer tijd voor de laatste testrondes in de Hortus. Er werd gewisseld van telefoons volgens het schema en het was weer tijd om de mooiste plaatjes te schieten. Toen iedereen alle zeven telefoons getest had, verlieten we de Hortus en liepen we naar de volgende locatie, om de resultaten te bekijken op de beamer en zo alles goed te kunnen beoordelen. De Instagrammers zetten hier ook na veel wikken en wegen hun definitieve top 7 op papier.  

De resultaten op een rijtje

Zeven verschillende, creatieve Instagrammers met elk hun eigen voorkeuren: dat betekent ook zeven verschillende eisen aan de mogelijkheden van een smartphonecamera. De ene persoon vindt de aanwezigheid van een professionele modus met uitgebreide instellingsmogelijkheden belangrijk, terwijl de andere persoon graag een groot diafragma wil hebben om zo goede foto's te kunnen schieten in mindere lichtomstandigheden. Al met al waren veel mensen verrast door de LG G6 met de groothoekcamera en ook de mogelijkheid om met 960 frames te filmen bij de Xperia XZ1 werd veel genoemd als "erg toffe feature". Hoewel alle telefoons goede camera's hebben, was het nu dan toch echt tijd om de definitieve top-camera's te behandelen.

De groep testers plaatsten de Huawei Mate 10 Pro op een mooie derde plek. De interface van de camera werd genoemd als grote plus, want deze werkt via swipes en is dus erg makkelijk te besturen. Lisette noemt ondere andere dat "het waanzinnig is om de focus na het maken van een foto nog aan te kunnen passen". Ook vond zij de balans tussen lichte en donkere scènes erg mooi.

Irene en Patrick noemen onder andere de goede scherpte van de foto's en de vele mogelijkheden als pluspunt van de Mate 10 Pro. Richard vond het grote diafragma, waarmee veel licht opgevangen wordt, een erg fijne feature. Het scherm van de Mate 10 Pro is een OLED-paneel, dat de kleuren niet altijd even realistisch weergeeft, iets waar veel testers wel aan moesten wennen. De Mate 10 gooide dus hoge ogen, waarbij over het toestel zelf nog werd opgemerkt dat deze goed in de hand lag en het grote scherm erg fijn was om mee te werken.

      Lisette over de Huawei Mate 10 Pro: "superfijn swipemenu in camera-app"

Voorbeeldfoto's Huawei Mate 10 Pro

Testdag - Huawei Mate 10 Pro

Op een goede tweede plaats is de Sony Xperia XZ1 geëindigd. Onder andere de slomo-functie van dit toestel maakt indruk op de influencers. Zo noemt Patrick die functie "erg cool". Richard vindt deze telefoon "een handige vervanger van een camera". Ook de scherpte en kleuren werden positief beoordeeld door onder andere Irene en Marco. Richard vindt de manuele modus erg uitgebreid, wat erg fijn is, maar noemde wel dat de focus bij het filmen in slowmotion soms miste. Een vrij unieke feature bij veel Sony-smartphones is de fysieke cameraknop aan de zijkant van het toestel en onder andere Lisette geeft aan dat ze dit ideaal vindt. Marco testte onder andere de Xperia XZ1 Compact, die dezelfde cameramodule heeft als zijn grotere XZ1-broer, en geeft nog aan dat deze smartphone "super in de hand ligt". 

      Richard over Sony Xperia XZ1: "heel erg uitgebreid en super slomo top!"

Voorbeeldfoto's Sony Xperia XZ1

Testdag - Sony Xperia XZ1

De spetterende eerste plaats ging bij deze smartphonetest naar de iPhone 8 Plus. Dit toestel werd maar liefst door 5 van de 7 testers op de eerste plaats gezet! Claire noemt de gebruiksvriendelijkheid ervan "erg fijn" en dat werd ook genoemd door onder andere Richard en Marco. Stabilisatie wordt ook genoemd als plus en de portretfunctie die de achtergrond wazig maakt, werd positief ontvangen. Sommige testers gaven wel aan dat die functie soms wat té overdreven is qua scherpte en soms moeite heeft met de kaders van objecten. Ook de zoommogelijkheden zonder kwaliteitsverlies werden bestempeld als goed. De slomotion-functie van de iPhone 8 Plus (hoewel niet met zoveel frames per seconde als bij de Sony Xperia XZ1) werd ook als fijn ervaren.

      Irene over Apple iPhone 8 Plus: "fotokleur is erg realistisch"

Voorbeeldfoto's Apple iPhone 8 Plus

Testdag - Apple iPhone 8 Plus

Heerlijke vibe

Wij als Belsimpel hebben erg genoten van deze intensieve dag en dat komt zeer zeker door het enthousiasme van onze 7 testers, waarvoor dank! De algemene vibe gedurdende dag was heerlijk en de aanwezigheid van Jules en zijn extra toelichting was erg prettig. De zon scheen, op een kleine bui na, de hele dag en de Hortus Botanicus is een mooie plek om zo'n test te houden. In de gesprekken met de testers kwam naar voren dat iedereen het erg naar zijn zin heeft gehad en dat het leuk was om de camera's van telefoons eens te testen. Verschillende influencers gebruiken zelf al tijden een iPhone, dus het gebruiken vann de vele Androidtoestellen was hier en daar even wennen. Het was erg tof de beste smartphonecamera's van dit moment kunnen testen, waaruit een mooie top 3 is gekomen! 

Vergelijking: Apple iPhone 8 Plus, Sony Xperia XZ1 en Huawei Mate 10 Pro

Testdag - Apple iPhone 8 Plus vs Sony Xperia XZ1 vs Huawei Mate 10 Pro