‹ Alle nieuwsberichten

Asus onthult nieuwe Zenfone 4-serie voor Europa [hands-on]

Asus onthult nieuwe Zenfone 4-serie voor Europa [hands-on]

Asus heeft in Rome op een groots event verschillende Zenfone 4-smartphones gepresenteerd voor de Europese markt! Wij waren erbij en hebben al even kunnen spelen met de devices. In dit artikel lees je over onze eerste ervaringen met de smartphones. 

Grootste aankondiging van Asus

”Hi Belsimpelcrew, we komen 21 september met een grootse aankondiging voor de Europese markt en willen graag dat jullie erbij zijn!” Dat was ongeveer de strekking van het bericht van Asus ons stuurde over de presentatie die ze gingen houden. Het beloofde een hele interessante presentatie te worden: de al eerder gepresenteerde Zenfone 4-serie zou namelijk voorgesteld worden aan de Europeanen. Ik, Colin, werd afgevaardigd, waarvoor dank, en mocht dan ook namens Belsimpel aanwezig zijn bij de trip in Rome. Voor alle modellen op een rij, inclusief specificaties, kleuren, prijzen en linkjes kun je naar beneden scrollen.

Heerlijk vroege vlucht

Een heerlijk vroege vlucht vanaf Schiphol resulteerde erin dat mijn wekker erg vroeg ging, want deze vlucht mocht absoluut niet gemist worden! Met deze trip gingen er verschillende mensen mee uit Nederland, wat voor mij half thuiskomen was. Bekende gezichten van eerdere trips waren erbij, maar ook genoeg nieuwe en dat is altijd leuk. Op een trip als deze waar wij, Belsimpel.nl, uitgenodigd zijn, kun je ook denken aan journalisten van nieuwswebsites zoals Androidworld of Androidplanet, maar ook Bright, XGN, FOK!, bekende vloggers en anderen uit de telecomscene waren erbij. Met een groot gevolg was het dus vliegen naar Italië, waar de zon al vanaf de landing heerlijk scheen.

We hadden nog wat uurtjes te gaan voordat we af moesten reizen naar de venue, dus dat betekende dat we ook nog wat tijd hadden om het centrum van Rome te ontdekken. Leuk natuurlijk en met de verschillende teams namen we de metro richting het Colloseum: een niet te missen hotspot wanneer je in Rome bent! Na het bezoeken van de nodige andere highlights, zoals het Pantheon, de Spaanse trappen en de Trevifontein, was het ook tijd om nog even wat te eten: dat betekende natuurlijk een heerlijke pizza in een authentiek restaurantje.

Indrukwekkend en erg mooi aangekleed

Iets voor de vertrektijd maakten we even een stop in het hotel voor een snelle douche en change of clothes: het was het tijd om richting het Roma Convention Center te vertrekken. Dit was de plaats waar Asus alles zou gaan aankondigen en het was erg indrukwekkend. Deze locatie staat bekend om zijn vele mogelijkheden en was door de fabrikant erg mooi aangekleed.

Om 18.30 begonnen de aankondigingen van de nieuwe Asus Zenfone 4, Zenfone 4 Max, Zenfone 4 Selfie en de Zenfone 4 Selfie Pro. Het begon allemaal met een zeer imposante show, waarin projecties, live dansers en twee grote Zenfones de hoofdrol speelden. Mooi om te zien en weer eens wat anders dan de verschillende concurrenten. Jerry Chen– CEO van Asus - kwam op het podium en hij begon met vertellen over de verschillende USP’s van de Zenfone 4. Zo gaat het bij de nieuwe reeks van devices onder andere om de behuizing en design, vernieuwde interface en de dubbele camera-opzet die nu bij elke Zenfone 4 te vinden is. Er kwamen nog meer Asus’ers op het podium die de andere Zenfone 4's belichtten. Collega’s op ons thuishonk waren aanwezig om de verschillende toestellen live te zetten op de afgesproken tijd, grazie!

Tijd voor de hands-ons

Na deze mooi opgezette presentatie was het tijd om de verschillende toestellen ein-de-lijk eens in de hand te houden. Zoals altijd betekende dat hordes journalisten die als eerste bij de booths willen zijn, maar even geduld hebben loont. Bij elke stand waren genoeg boothbabes aanwezig om vragen te beantwoorden. Een fijn gegeven was dat de toestellen niet aan een kabel lagen, maar gewoon los in de hand genomen konden worden. De verschillende gepresenteerde Zenfone 4’s waren op verschillende verdiepingen te vinden van het grote conventiecentrum, kudo’s aan Asus voor deze prima opzet!

Laten we beginnen met de Zenfone 4 Pro, een toestel dat niet direct naar Nederland zal komen, maar wel naar verschillende andere Europese landen: “Never say never”, aldus Marc Rademaker van Asus Nederland. Deze high-ender bevat een Snapdragon 835-chipset van Qualcomm, 6GB RAM, 128GB opslaggeheugen en een 5.5-inch AMOLED-scherm. Een zeer interessant toestel, dat er mooi afgewerkt uitzag en ook fijn aanvoelde. Wat mij betreft een must om uit te brengen bij ons, maar Asus zelf denkt dat de Zenfone AR het high-end publiek ook aanspreekt. Dat is een Google Tango-telefoon die zich wat mij betreft meer richt op een niche-publiek. Kom dus maar door met deze Zenfone 4 Pro!

Door naar de Zenfone 4, de beste gespecte uit de serie voor Nederland met een behuizing van metaal en glas. Uiteraard  is dit toestel voorzien van een dubbele camera aan de achterkant. De glanzende finish moet je bevallen en is misschien niet helemaal mijn stijl. Dit betekent namelijk dat je vaak en snel vingerafdrukken op de behuizing ziet, alhoewel dat bij het witte model wel een stuk minder het geval was dan bij de zwarte. Asus heeft ervoor gezorgd dat de camera’s volledig in de behuizing zijn geplaatst, dus een uitstulping is er niet en dat is erg fijn. Het toestel lag goed in de hand en voelde door zijn glazen voor- en achterkant niet té glad, wat je misschien zou verwachten. In de korte periode dat ik met het toestel heb kunnen spelen viel op dat de Zen UI 4.0-schil wat fijner aanvoelde dan de vorige generaties. De fabrikant liet tijdens de presentatie zelf ook al weten dat er minder bloatware aanwezig was en dat er veel optimalisaties waren doorgevoerd. Er is niet gekozen voor een AMOLED-paneel en dat is misschien wat opmerkelijk, maar zo op het eerste gezicht zag het scherm er goed uit qua contrast, kleuren en kijkhoeken. Uiteraard is er gespeeld met de dubbele camera op de achterkant en de tweede wijdhoeklens, waardoor je nog meer op de foto kunt vastleggen, is een leuk gegeven. Fotoresultaten zagen er goed uit op het toestel zelf, maar zullen voor een goede beoordeling op een computer moeten worden bekeken. Al met al een positieve eerste indruk!

Asus Zenfone 4 - hands-on

De producent kwam ook op de proppen met de Zenfone 4 Max. Dit toestel is te verkrijgen met schermen in in twee formaten: 5.2 en 5.5 inch. Ook zijn er verschillen in werk- en opslaggeheugen. De behuizing stond weer centraal en voor devices met een adviesprijs van € 199 en € 249 was daar nagenoeg niks op aan te merken. De metalen behuizing voelde premium aan in de hand en ook hier was de dubbele camera-opzet aanwezig, waarmee fijne plaatjes konden worden geschoten. Uiteraard zijn de devices een stuk minder krachtig dan de Zenfone 4, maar voor mensen met een kleiner budget volstaat dit prima. In de tijd dat ik de toestellen kon testen waren er geen haperingen te zien en verliep alles vlotjes op de devices. Met deze Max-toestellen richt Asus zich ook op de persoon die op zoek is naar een toestel met een goede accuduur. De 5.2-incher heeft een accu van 4100mAh een boord, terwijl zijn grotere broer een 5000mAh-exemplaar biedt. Fijn! Daarna was het tijd om de volgende verdieping op te zoeken, want daar lagen de Zenfone 4 Selfie en de 4 Selfie Pro!

De mooie opzet van de muur van ballonnen viel gelijk op toen ik op die verdieping arriveerde en daar zijn dan ook de nodige foto’s met de Zenfone 4 Selfie-reeks van geschoten. Deze twee toestellen bevatten namelijk geen twee of drie camera’s, maar zijn voorzien van maar liefst vier camera’s. Ook aan de voorkant zijn er dus twee te vinden, waarbij ook weer gebruik gemaakt is van een wijdhoeklensje dat uiteraard uitvoerig getest is. Zo kun je veel meer vastleggen bij het maken van een selfie en dat betekent dat je met nog meer vrienden op de foto kunt. Een leuk gegeven dat zo op het oog ook zorgde voor prima resultaten. De Zenfone 4 Selfie was te bewonderen in vier kleuren, maar zal hier in eerste instantie in alleen goud en zwart verkrijgbaar zijn. Of daar nog verandering in gaat komen, is onbekend. De Pro-variant met betere interne specificaties komt echter ook in het rood op de markt, een mooie en opvallende kleur die me zeer aansprak. Ook hier zagen we weer een mooi afgewerkte behuizing van metaal. Beide toestellen hebben een 5.5-inchscherm, een formaat dat inmiddels wordt gezien als maatstaf voor smartphones. De smartphones zijn met dit formaat ook nog redelijk goed met één hand te bedienen.

Hulde voor Asus!

Kudo’s voor Asus wat mij betreft, want de Zenfone 4-lijn is op verschillende punten verbeterd. Zo is de interface flink op de schop gegaan en is de hoeveelheid bloatware sterk verminderd. Daarbij maakte de fabrikant bekend dat de Zenfone 3-serie ook wordt voorzien van Zen UI 4.0; ook Android Oreo zal volgen. De verschillende nieuwe toestellen kenmerken zich door dezelfde punten, waaronder de prima metalen afwerking en de opzet van drie tot vier camera’s. Daarbij komt er voor ieder wat wils op de markt qua prijsklasse en bijbehorende specificaties. Het is altijd goed om te zien dat een fabrikant zo’n opzet heeft en zich richt op een brede markt!

Al met al was het een zeer geslaagde trip, waarbij we naast de eerste kennismaking ook weer goede ervaringen hebben opgedaan, nieuwe connecties hebben gelegd, de relaties hebben aangesterkt, hebben kunnen genieten van Rome zelf en ten slotte ook nog van de beats van Bob Sinclar! Saluti!

Alles op een rijtje

De Asus Zenfone 4 is de best gespecte smartphone van de modellen die hier wordt uitgebracht en wordt aangedreven door de Snapdragon 630-chipset van Qualcomm, bijgestaan door 4GB RAM en 64GB opslag. Op de achterkant is een dubbele camera aanwezig, waarmee je onder andere foto's kunt maken met een wijde hoek van 120 graden. Het design bestaat uit een luxueuze combi van metaal en glas en het scherm is een 5.5-inchexemplaar met een resolutie van 1920x1080 pixels. De Zenfone 4 komt op de markt in het wit, zwart en mintgroen en heeft een adviesprijs van € 499. Het toestel draait op Android 7.0 Nougat out-of-the-box, maar de Oreo-update komt er ook aan. Een vingerafdrukscanner vinden we op de voorkant en de accu is een 3300mAh-exemplaar.

Twee betaalbaardere toestellen zijn de Zenfone 4 Max 5.2 en het 5.5-inchexemplaar, waarmee de fabrikant zich vooral richt op de accuprestaties. Het kleinere model is namelijk uitgerust met een 4100mAh-accu, terwijl zijn grotere broer een 5000mAh-accu aan boord heeft. De 5.2-incher moet het doen met 2GB RAM en 16GB uitbreidbare opslag, terwijl de grootste van het duo voorzien is van 3GB werkgeheugen en 32GB opslaggeheugen. Beide toestellen zijn ook uitgerust met een dubbele camera op de achterkant, waarbij ook weer foto's kunnen worden geschoten in een wijde hoek, waardoor je dus meer op de gevoelige plaat kunt vastleggen. De toestellen komen op de markt in verschillende kleuren en de adviesprijzen zijn respectievelijk € 199 en € 249 euro. 

Asus presenteerde ook de Zenfone 4 Selfie en de Pro-variant, toestellen die voorzien zijn van vier camera's. Naast de dubbele camera op de achterkant zijn er ook aan de voorkant twee exemplaren te vinden, waardoor je met nog meer mensen een selfie kunt maken vanwege de wijde hoek. De Zenfone 4 Selfie bevat 4GB RAM, 64GB opslag en de Snapdragon 430-chipset zorgt voor de nodige processorkracht. De accu is een 3000mAh-exemplaar en er is een 5.5-inchscherm aanwezig met een HD-resolutie van 1280x720 pixels. De Zenfone 4 Selfie Pro wordt van kracht voorzien door de Snapdragon 625-processor van Qualcomm, heeft een full HD-resolutie en biedt net als zijn betaalbaardere broertje ook de mogelijkheid om twee simkaarten te gebruiken. Beide toestellen zijn per direct te pre-orderen in verschillende kleuren via Belsimpel.nl!