‹ Alle nieuwsberichten

IFA 2017 - Hands-on Motorola X4: Shiny midranger met dubbele camera

IFA 2017 - Hands-on Motorola X4: Shiny midranger met dubbele camera

Op de IFA 2017 presenteerde Lenovo ook de Motorola X4, een nieuwe midranger met een behuizing van metaal en glas. Deze shiny Motorola-smartphone hebben we uiteraard even aan de tand gevoeld op de beursvloer en in deze hands-on lees je dan ook onze korte impressie!

Motorola X4

De Moto X4 is een midranger die het moet hebben van zijn dubbele camera op de achterkant. De ene sensor schiet plaatjes van 12 megapixel, terwijl de 8-megapixelvariant plaatjes schiet in een wijde hoek. We zien een dubbele flitser op zowel de achterkant, als de voorkant van het toestel. Deze midrange-smartphone is voorzien van een Snapdragon 630-chipset, 3GB RAM en 32GB opslag. Daarnaast beschikt het over een IP68-certificering. De accu is een 3000mAh-exemplaar en het geheel draait op Android Nougat, met slechts enkele minimale aanpassingen.

Op de stand van Lenovo waren verschillende submerken te zien. Ook was de gehele productline-up daar te bekijken. Zo konden we games spelen bij Medion, met lightsabers aan de slag in Star Wars-universums, of tekenen op verschillende tablets en convertibles van het bedrijf. Daarnaast hebben we uitgebreid kunnen spelen met verschillende Moto Mods die nog niet in ons magazijn te vinden zijn. De gamepad, waarin je een toestel met Moto Mod-aansluiting kunt klikken, zorgde met een race-spel voor verdiende ontspanning.

Op de stand was ook de Moto Z2 Force te bewonderen, het toestel waarvan inmiddels de Europese verkoopprijs bekend is. Tevens was de nieuwe 360-graden camera-Mod daar te vinden. Zowel Wessel als ik waren daar toch wel erg over te spreken!

Motorola Moto Mod

Behuizing: glimmend en vingerafdrukgevoelig

De Motorola X4 komt op de markt in het zwart en blauw en is gemaakt van glas en metaal. Dankzij het 5.2-inchscherm en de afrondingen van de behuizing, ligt het toestel lekker in de hand. Door de afwerking van metaal en glas is het toestel wel wat glad en met wat zweterige handjes is dat niet heel fijn. Daar komt bij dat ik de afwerking van de devices niet denderend vond, maar dit heeft misschien te maken met mijn affectie tegen nagenoeg alles wat glimmend is. Vingerafdrukken waren tijdens de hands-on sessie al snel op het toestel te vinden en voor het maken van foto's en video's van het toestel was het dan ook meerdere keren nodig een doekje te pakken om het toestel op te poetsen. Jammer.

Motorola X4

Het design is zeer persoonlijk en er zullen vast genoeg mensen zijn die het toestel prachtig vinden.

Qua specificaties zien we een processor van Qualcomm en een mooie combinatie van RAM en opslag; prima. De smartphone kon alle apps snel en makkelijk laden en gebruiken, precies zoals verwacht. Het toestel is water- en stofdicht, een welkome verrassing natuurlijk, waarbij ik me wel afvraag hoeveel dat de prijs heeft opgedreven. Qua prijs positioneert Motorola de X4 onder andere boven de Moto G5(s)-lijn, toestellen die mij persoonlijk meer aanspreken, maar dat komt ook wel door de afwerking.

     "Niet helemaal mijn stijl"

Dubbele camera voor de groothoekfoto's

Uiteraard wilden we ook aan de slag met de twee camera's op de achterkant, maar de devices op de beursvloer hadden daar redelijk wat moeite mee. Het wisselen tussen de normale camera en die met wijdhoeklens ging niet altijd even soepel en de camera-app crashte zelfs regelmatig. Een troost: de software zal bij de modellen die verkocht gaan worden waarschijnlijk geoptimaliseerd zal zijn, waardoor dit niet meer zal voorkomen. Het blijft natuurlijk wel zo dat de enige eigenschap die we uitgebreid hebben getest, enigzins heeft gefaald. Dit vinden we zonde! Een fijn gegeven is dat aan de voorkant van het toestel ook een flitser aanwezig is en dat Motorola heeft gekozen voor een sensor met hoge resolutie, namelijk 16 megapixels.

Conclusie: Motorola concureert met zichzelf

Het toestel is niet helemaal mijn ding, maar dat komt ook omdat Motorola al genoeg andere prachtige devices in hun line-up aanbiedt. Dat terzijde kan ik best begrijpen dat je als consument op zoek bent naar een toestel met deze looks, dubbele camera en een IP68-certificering. De Moto X4 heeft een adviesprijs gekregen van € 399 en is al te pre-orderen in het blauw en zwart.