‹ Alle nieuwsberichten

IFA 2017 - Hands-on Alcatel Idol 5 en A7-serie

IFA 2017 - Hands-on Alcatel Idol 5 en A7-serie

Alcatel presenteerde op de #IFA2017Belsimpel tijdens een zeer ingetogen persmoment de Alcatel Idol 5 en 5S, de A7 en de XL-variant daarvan. Alle toestellen zijn midrange-smartphones, waarbij op de Idol 5 de meeste focus zal liggen. In deze korte hands-on lees je dan ook onze eerste indrukken van deze devices!

Alcatel @ IFA 2017

Alcatel is ook te vinden als onderdeel van de TCL-stand op de IFA in Berlijn en presenteerde vier smartphones op deze beurs in Berlijn, waarvan twee in de Idol-serie en twee in de A-serie. De Alcatel Idol 5 zal het toestel zijn waar de meeste focus op wordt gelegd en ook zagen we de luxere 5S-versie. Dat toestel hebben we niet aan de tand gevoeld, maar de A7 en A7 XL hebben we uiteraard ook even onder de loep genomen.

A7 en A7 XL

IFA 2017 - Alcatel A7De A7 is voorzien van een 5.5-inchscherm met een full HD-resolutie van 1920x1080 pixels en draait op Android 7 Nougat. De skin die de fabrikant bij de toestellen gebruikt is gewoon niet helemaal de mijne, met veel kleurtjes en aangepaste icoontjes. Ik ben een fervent Androidgebruiker en hoef echt niet perse stock Android te gebruiken op mijn smartphone, maar toch. Het toestel is voor de rest voorzien van 3GB RAM, 32GB opslag en een vingerafdrukscanner. Foto's kun je maken met de 8-megapixelfrontcam of de 16-megapixelvariant op de achterkant. Het toestel ziet er prima afgewerkt uit en bevat ook nog eens een 4000mAh-accu en dankzij de MediaTek-chipset kan deze ook nog eens snel op worden geladen.

Ikzelf vind deze schermdiagonaal prima en groter hoeft het niet, maar als je op zoek bent naar een echte phablet kun je uitwijken naar de A7 XL, die is voorzien van evenveel opslag en werkgeheugen, maar een scherm heeft van 6 inch. Op de achterkant zijn echter twee camera's te vinden, een duo van een 12- en 2-megapixelcamera. Zo is het mogelijk om verschillende effecten toe te passen, bijvoorbeeld met scherptediepte en dergelijke. De belichting op de stand was uitermate slecht dat dit niet goed getest kon worden, maar zeker kudo's voor de opzet. We zien steeds vaker dubbele camera's in smartphones verschijnen, waarbij fabrikanten de keuze hebben uit verschillende mogelijkheden en degene die Alcatel hier gekozen heeft is zeker een leuke.

     "Waar gaat de persconferentie plaatsvinden?"

Alcatel Idol 5

De Idol 5 is de nieuwe smartphone in de Idol-serie en op deze versie zal de focus liggen aldus de fabrikant. De 5S-variant zagen we al eerder, maar is nu ook voor onze markt gepresenteerd, maar met een hoger prijskaartje zal die niet aan iedereen besteed zijn. De nieuwe Idol 5 heeft een adviesprijs gekregen van € 239,00 en voor die prijs krijg je een toestel met 5.2-inch full HD-scherm, wat er goed uitziet. De kijkhoeken zijn fijn, het contrast leek goed in orde evenals de helderheid. Alcatel zet in op design en dat is te zien bij deze smartphone, want het design is erg mooi. De metalen body is licht afgebogen en ligt daardoor goed in de hand. Er is een laagje 2.5D-glas aanwezig op het scherm, waardoor deze licht afgerond is en dat voelt altijd fijn aan.

De randen van de behuizing zijn geslepen en op de achterkant is een snelle vingerafdrukscanner te vinden, waardoor het geheel er zeer luxe uitziet, maar ook zo aanvoelt. Met de Now Key, kun je snel een favoriete applicatie opstarten, handig voor de fervente WhatsApp-gebruikers of om bijvoorbeeld de zaklamp aan te koppelen. Later dit jaar zal het via een update mogelijk zijn om verschillende apps dubbel te gebruiken op het toestel, wat een fijne verwelkoming is. Zo kun je bijvoorbeeld met twee accounts inloggen op Facebook of WhatsApp. Graag had ik wel iets meer opslaggeheugen gezien, dat betreft nu 16GB, maar het is wel weer uit te breiden met een geheugenkaartje. 

Voor de power is er gekozen voor MediaTek en in deze prijsklasse had een concurrerende processor van Qualcomm ook wel fijn geweest. We zien 3GB RAM en Android Nougat is op het toestel te vinden, een mooie combinatie. Alcatel kiest nog wel voor een microUSB-poort, waar ik wel graag een USB C-poort had gezien. Dat is een euvel wat nog bij meerdere fabrikanten speelt, maar we zitten dan ook nog in de overgangsfase naar deze nieuwe symmetrische aansluiting. Een fijne verwelkoming vind ik de FM-radio, iets dat wat mij betreft elke producent wel mag implementeren!

     "Metal meets glass"

IFA 2017 - Alcatel Idol 5

Conclusie: vechten voor je plekje

In deze conclusie ga ik alleen in op de Idol 5, het toestel met metalen body en een interessante prijs. In dit prijssegement is er namelijk veel concurrentie, bijvoorbeeld in de vorm van de Moto G5(s)-lijn van Motorola of met de Nokia 6. Elk van die toestellen biedt weer plus- of minpunten en dat is natuurlijk voor iedereen anders. Dat Alcatel met de Idol 5 meevecht om marktaandeel in dit prijssegment is echter meer dan logisch en daar is niks mis mee!