‹ Alle nieuwsberichten

IFA 2017 - Hands-on Sony, klein en fijn en grootmachten

IFA 2017 - Hands-on Sony, klein en fijn en grootmachten

Sony pakte groots uit op de IFA en daar waren we natuurlijk bij aanwezig. Later deze week gaan we zeker nog een keer terug om de nieuwste hardware van het bedrijf te bekijken, maar nu is het tijd voor de drie nieuwe smartphones die daar gepresenteerd zijn. In deze hands-on lees je dan ook alles over de Sony Xperia XZ1, Xperia XZ1 Compact en de XA1 Plus!

Sony-presentatie IFA 2017

Een officiele uitnodiging van Sony om de persconferentie bij te wonen op de IFA is inmiddels niet meer nodig en als je op tijd aanwezig bent kun je gewoonweg doorlopen en een goede plaats uitzoeken. Op het podium verschenen verschillende belangrijke Sony-mensen en zoals het altijd het geval is gaat het niet alleen maar om smartphones bij Sony. Zo zagen we de onthulling van een nieuwe actioncamera en hoofdtelefoon. Mijn hart ging echter pas sneller kloppen toen het bedrijf de smartphones ging bespreken van deze IFA-ronde en wij hebben ze al even kunnen proberen!

iSony's* drietal

IFA 2017 - Sony hands-onDe fabrikant toonde tijdens de persconferentie twee nieuwe toestellen in de vorm van de Xperia XZ1 en zijn kleinere broertje de XZ1 Compact. Op de immense Sony-stand was echter ook de XA1 Plus al te vinden. De twee XZ1-toestellen zijn grootmachten qua specificaties, maar qua grootte kan dat niet gezegd worden van de XZ1 Compact. De Compact-serie van de fabrikant staat bekend om de kleine behuizingen en krachtige hardware, maar dat was bij de X Compact van vorig jaar juist weer niet het geval. De prijs was daardoor lager dan zijn voorgangers, maar de grote meute verwachtte gewoon een high-end toestel, wat Sony niet waarmaakte.

Dit jaar is dat gelukkig geheel anders want de XZ1 Compact is uitgerust met een 4.6-inchscherm met een HD-resolutie van 1280x720 pixels. Deze resolutie is voor de grootte van het scherm gewoon prima, maar ik had toch graag de stap naar een hogere resolutie gezien, hopelijk de volgende ronde dus. De X Compact voelt premium aan, maar wel wat bulky. Dat is niet meer dan logisch, want het is gewoon een powerhouse in een kleine behuizing. Er is weer duidelijk te zien dat het om een Sony-toestel gaat, maar het toestel kent wel wat eigen details. Achter de schermen kregen we uitleg over hoe de devices in elkaar zaten. Zo is er onder andere laagje grafiet aanwezig in het toestel om zo de warmte te verspreiden die ontstaat tijdens intensief gebruik.

De XZ1 biedt met zijn scherm van 5.2 inch een groter scherm, maar is uiteraard ook een stukje groter. De schermresolutie is wel hoger met 1920x1080 pixels en ook dat is dan ook volgens verwachting. De XZ1 biedt een wat verfijnder uiterlijk, maar dat heeft ook te maken met de dikte van het toestel, die wat minder is dan de Compact-variant. Sony wordt vaak in één adem genoemd met 'grote bezels', oftewel grote schermranden en bij deze XZ1 en XZ1 Compact zijn die ook nog steeds aanwezig, maar storen? Mij in ieder geval niet. Wel is het duidelijk dat Sony nog niet meegaat met de trend van afgeronde schermen, minimale bezels aan alle kanten en ook een dubbele camera zien we nog niet. Wat dat betreft mag Sony dus best wel een keer een andere weg inslaan.

Camera die we kennen en 3D-creator

Beide toestellen zijn uitgerust met een camera die werd geintroduceerd bij de vorige generatie van high-end smartphones van Sony, de XZs en XZ Premium. Dat betekent dat je foto's kunt schieten in een maximale resolutie van 19 megapixels en kunt fimen in een 4K-resolutie. Op de beursvloer zijn er ook demoruimtes te bezoeken, waarmee je de Super Slowmotion-functie kunt testen en dat hebben we uiteraard gedaan. Hiermee kun je filmen met 960 frames per seconde, voor een korte periode, een mooie toevoeging als je op exact het juiste moment deze functie activeert. In de ruimte vielen er honderden balletjes uit het plafond vlak voor me en die reactie die werd gefilmd; episch!

Een nieuwe mogelijkheid van de XZ1-familie is 3D-creator, waarmee je scans kunt maken van personen of objecten in 3D. Deze kun je vervolgens gebruiken voor verschillende doeleinden, bijvoorbeeld om als live wallpaper te gebruiken. Ook kun je deze doorsturen naar een 3D-printer om er een fysiek object van te maken en moet het later mogelijk zijn om bijvoorbeeld te gebruiken als avatar in een game. In de demoruimte hebben we die functie kunnen testen, want op de vraag of er een 'volunteer' was, was het antwoord natuurlijk ja. Mijn bril moest wel af, dus ik herkende mezelf niet eens meer, maar dat terzijde. Dit scannen gebeurt in drie stappen en toen dat gebeurd was, werd ik als dansende avatar op het scherm getoond van de demoruimte. Ook werd mijn hoofd als heus gamekarakter gebruikt, zodat we nog mooi even konden lachten met alle pers in de ruimte!

     "We konden mooi nog even lachen met alle pers in de ruimte"

 

Specificaties zijn bijna gelijk

Op het gebied van specificaties zijn zowel de XZ1 als de XZ1 Compact uitgerust met high-end hardware, waardoor de toestellen zeer soepel liepen tijdens de hands-on sessie. De toestellen zijn allebei voorzien van de Snapdragon 835-chipset van fabrikant Qualcomm en 4GB aan werkgeheugen. Ook op het gebied van de accu zien we geen verschillen; 2700mAh. Hoe zich dat in de praktijk zal uiten bij de grotere XZ1 is nog de vraag, want deze heeft een groter scherm en meer pixels om aan te sturen. Wel liet Sony weten dat er gebruikgemaakt wordt van verschillende technieken, waaronder Qnovo. Hiermee verkrijgt de accu een langere levensduur en met behulp van de Stamina-modus kun je ook per acculading het uiterste uit je toestel halen.

Verschillen zien we dus in het uiterlijk van de toestellen, de grootte van het scherm en de resolutie, maar ook op het gebied van opslaggeheugen. De kleine Sonytelg biedt 32GB opslag, terwijl de XZ1 is voorzien van 64GB opslaggeheugen. Bij beide toestellen is dat uit te breiden door middel van een geheugenkaartje en de toestellen zijn voorzien van een IP68-certificering. Dat betekent dat de smartphones zowel stof- als waterdicht zijn, een feature die veel mensen erg prettig vinden en waarom, dat spreekt voor zich. Ook zien we bij de twee toestellen een vingerafdrukscanner die verwerkt is in de powerbutton, die zich aan de rechterkant bevindt. Net zoals de vorige generaties is deze prima te bereiken, werkt deze accuraat en is dit in de praktijk een fijne plek om te gebruiken.

     "Tijdens de pre-order fase kun je een headset aanvragen t.w.v. €300,- "

IFA 2017 - Sony hands-on

Sony Xperia XA1 Plus

Op de stand was ook de Sony Xperia XA1 Plus al te bewonderen, een toestel dat niet genoemd werd tijdens de presentatie en later dit jaar verkrijgbaar zal zijn. Dat toestel kan dus gezien worden als opvolger van de Xperia XA1 Ultra, maar met een verfijnder en wat afgeronder design. Bij de vorige generatie kon er geen vingerafdrukscanner in het toestel  verwerkt worden, door de minimale schermranden, maar bij de XA1 Plus is dat wel het geval. Een fijne verwelkoming die ook goed werkt, maar de bezels zijn daardoor toch echt wel ietsjes breder geworden. De telefoon ligt lekker in de hand, biedt een full HD-display van 5.5 inch en komt op de markt in het blauw, zwart en goud. De camera uit de Xperia Z5-familie is aanwezig in deze XA1 Plus en de accu heeft een capaciteit van 3430mAh. Er wordt een MediaTek-chipset gebruikt, die we al enkele generaties zien en dat had ik dan weer niet verwacht. The first impressions van deze smartphone zijn al met al prima en als je op zoek bent naar een degelijke smartphone, zou deze Sony best eens voor jou kunnen zijn

Conclusie

Als je de XZ1 en Compact-variant voor het eerst ziet, is het direct duidelijk dat het gaat om toestellen van Sony. Als je verder kijkt zie je weldegelijk verschillende nieuwe details. De toestellen zijn voorzien van de laatste hardware en zullen geleverd worden met Android 8.0 Oreo, een unicum in Androidland, waarvoor kudo's. De kleinere variant is deze ronde weer krachtig en daar hebben veel mensen naar uitgekeken. Sony mag misschien wat vernieuwing doorvoeren op bepaalde gebieden, maar ikzelf ben gecharmeerd van beide toestellen. Niet op zoek naar een toestel met zoveel power, maar wel een mooie midranger, misschien is de Xperia XA1 Plus dan jouw toestel!

Prijs en beschikbaarheid

De adviesprijs van de Sony Xperia XA1 Plus bedraagt € 349,00 en het toestel is in een drietal kleuren voor te bestellen. De Xperia XZ1 Compact heeft een adviesprijs gekregen van € 599,- en komt in vier kleuren op de markt. Ten slotte brengt Sony de Xperia XZ1 ook uit in een viertal kleuren voor de adviesprijs van € 699,00.

*iets met iconisch enzo...