‹ Alle nieuwsberichten

Duizend Haagse, minder vermogende brugklassers krijgen smartphone

Duizend Haagse, minder vermogende brugklassers krijgen smartphone

In sommige delen van het land is de vakantie alweer voorbij. Boeken, schriften, pennen en agenda’s worden weer in grote getale aangeschaft. Vanaf dit jaar is ook de smartphone onderdeel van het ‘back to school’-pakket. Duizend minder vermogende brugklassers uit Den Haag krijgen namelijk een smartphone van de overheid.

Smartphone levert belangrijke informatie

Een reden voor het geven van een smartphone is volgens de overheid het delen van informatie. ‘’De meeste middelbare scholen maken gebruik van digitale middelen, waaronder applicaties op smartphones om te communiceren met leerlingen’’, aldus Anita Schwab van Leergeld Den Haag tegen Emerce. Door het ontbreken van een smartphone, kunnen kinderen dus belangrijke informatie missen en dit zorgt op zijn beurt weer voor mindere schoolprestaties.

Smartphones tegen een sociaal isolement

Ook op sociaal gebied is een smartphone zeer belangrijk. Veel jongeren communiceren via WhatsApp en kinderen zonder telefoon worden hier automatisch buitengesloten. Een smartphone is daarom een goede oplossing om deze kinderen aan het sociale leven te laten deelnemen.

Gevaren van een smartphone

Hartstikke leuk natuurlijk, zo’n smartphone. Echter zitten hier ook gevaren aan. Steeds vaker verschijnen er berichten in het nieuws over gevaarlijk smartphonegebruik in het verkeer of bijvoorbeeld sexting.

Om kinderen hiervoor te behoeden, worden er bij de uitreiking van de smartphones voorlichtingen gegeven over deze gevaren.

Wie betaalt dit?

Het smartphoneproject is een samenwerking van het Haags Kind pakket van de gemeente Den Haag, Leergeld Den Haag, het Ministerie van Sociale Zaken, T-Mobile en Samsung. De kinderen krijgen de toestellen niet als eigendom, maar hebben ze in bruikleen. De abonnementskosten worden niet betaald door de ouders, maar door de overheid.

Er is een datalimiet ingesteld zodat kinderen niet over hun data-bundel heen kunnen gaan en ook bepaalde sms-diensten zijn geblokkeerd, net als bellen naar het buitenland.

Over een jaar wordt het project geëvalueerd.

Meer nieuws over: