‹ Alle nieuwsberichten

IFA 2017 - Sony Xperia XZ1 en XZ1 Compact gepresenteerd: verschillend formaat, zelfde power en features

IFA 2017 - Sony Xperia XZ1 en XZ1 Compact gepresenteerd: verschillend formaat, zelfde power en features

Sony heeft aan net op de IFA in Berlijn maar liefst drie telefoons gepresenteerd. De Sony Xperia XZ1 Compact is misschien wel het opvallendst: een compacte 4.6-inchsmartphone met high-end specificates!

Sony op IFA 2017

Sony is een vaste speler op de IFA, de bekende beurs vol smartphones, wearables, gadgets en andere productaankondigingen die elk jaar plaatsvindt in Berlijn. Vorig jaar onthulde Sony de Sony Xperia XZ en X Compact, maar vooral dat laatste toestel voldeed niet aan ieders verwachtingen. Sony brengt al jaren toestellen uit in de Compact-serie, die zijn voorzien van een relatief klein display en high-end hardware. Bij de X Compact koos Sony echter niet voor de snelste Snapdragon-processor van dat moment en ook de gebruikelijk waterdichtheid was niet aanwezig. De fabrikant heeft geleerd van deze kleine misstap, want de zojuist gepresenteerde Sony Xperia XZ1 Compact is precies wat je ervan verwacht!

Sony Xperia XZ1 Compact

Deze smartphone is dus, in tegenstelling tot zijn voorganger, wel weer voorzien van een IP68-certificering, waardoor deze volledig water- en stofdicht is! Daarnaast zien we weer een scherm van 4.6 inch met een HD-resolutie van 1280x720 pixels aan boord, waardoor alles haarscherp weergegeven wordt. De smartphone wordt aangedreven door de krachtige Snapdragon 835-chipset, een variant met acht rekenkernen en een kloksnelheid van maximaal 2,45GHz. Daarbij is ook nog eens 4GB werkgeheugen aanwezig, waardoor je meerdere zware apps moeiteloos naast elkaar kunt gebruiken. Het interne geheugen bedraagt 32GB en is ook nog eens uit te breiden met behulp van een geheugenkaartje.

Op de achterkant is een bekende camera te vinden, namelijk dezelfde als die uit de Sony Xperia XZs en XZ Premium. Dat betekent dat je foto's kunt schieten van 19 megapixels, waardoor je alle details en mooie momenten moeiteloos vast kunt leggen. Filmpjes maak je van 4K-kwaliteit, maar ook de Super Slow Motion-functie is aanwezig. Dat betekent dat je tijdelijk kunt filmen met maar liefst 960 frames per seconde, waardoor je dat moment net naar een hoger niveau tilt. Daarnaast heeft Sony voor het eerst in deze XZ1 Compact (en zijn 5.2-inchbroer in de vorm van de XZ1) een functie toegevoegd met de naam 3D Creator. Hiermee kun je 3D-scans maken van bijvoorbeeld personen of objecten om deze vervolgens te gebruiken voor allerlei doeleinden. Je kunt bijvoorbeeld denken aan het gebruiken van zo'n scan als live wallpaper, foto bij een contact of om te delen op social media.

Ook op andere gebieden is deze XZ1 Compact weer goed uitgerust, zoals we dat gewend zijn van Sony. Zo is er een NFC-chip aanwezig en is de vingerafdrukscanner weer in de powerbutton verwerkt. Deze is geplaatst aan de rechterzijkant van het toestel, een zeer makkelijk bereikbare plek, waardoor je het toestel razendsnel kunt unlocken. De accu heeft een capaciteit van 2700mAh en er is ondersteuning aanwezig voor QuickCharge 3.0! Hierdoor kun je de batterij razendsnel opladen, wat kan via de USB C-poort aan de onderkant van de smartphone.

Het toestel komt daarbij in vier kleuren op de markt: zwart, blauw, zilver en roze en heeft een adviesprijs gekregen van € 599,00. Als je tot en met zondag 1 oktober een pre-order plaatst, kun je via Sony ook een bijpassende hoofdtelefoon aanvragen met een winkelwaarde van € 300,-. Alles over de actie inclusief de voorwaarden is hier te vinden.

Sony Xperia XZ1 Compact

Sony Xperia XZ1

Ben je toch meer van een groter scherm, dan is de Sony Xperia XZ1 misschien wel jouw ideale toestel! In vergelijking met de XZ1 Compact zien we enkele verschillen, onder andere op het gebied van hardware en design. Deze smartphone is namelijk uitgerust met een 5.2-inchscherm dat voorzien is van een resolutie van 1920x1080 pixels. Het betreft een display met Triluminos-technologie en HDR-ondersteuning, waardoor beelden er nog beter uitzien dan bij veel andere smartphones.

De overige hardware is nagenoeg identiek aan die van zijn kleinere broertje de XZ1 Compact en dus vinden we ook een high-end Snapdragon 835-processor en 4GB werkgeheugen onder de motorkap. Net als de XZ1 Compact is ook deze Sony-smartphone uitgerust met een laagje Gorilla Glass 5 en een premium glassfiber plastic behuizing. Ook zijn de toestellen voorzien van de mogelijkheid om hi-res audiobestanden af te spelen, waardoor je écht kunt genieten van muziek!

Het interne geheugen bedraagt 64GB en een microSD-kaartslot om dit uit te breiden is ook aanwezig. Het toestel is bovendien water- en stofdicht en beschikt over dezelfde camera aan de achterkant als de XZ1 Compact, waardoor je ook alles kunt vastleggen op zowel foto's of film. De accu heeft ook een capaciteit van 2700mAh en maakt gebruikt van de Qnovo-technologie. Hierdoor wordt de levensduur van de accu beduidend langer. Uiteraard is ook de Stamina-modus weer aanwezig, waardoor je per acculading langer kunt doen met de smartphone. Uiteraard zien we ook features zoals Bluetooth 5.0, WiFi-ac, NFC en QuickCharge 3.0 in dit toestel.

Net als de Xperia XZ1 Compact wordt deze telefoon uitgeleverd met Android Nougat, waaraan Sony verschillende aanpassingen heeft doorgevoerd, onder andere aan de interface. De adviesprijs van de Sony Xperia XZ1 bedraagt € 699,00 en als je tot en met zondag 1 oktober een pre-order plaatst kun je via Sony ook bij dit toestel een bijpassende hoofdtelefoon aanvragen! De winkelwaarde daarvan bedraagt €300,- en alles over deze actie inclusief voorwaarden is hier te vinden. De XZ1 is per direct te bestellen via Belsimpel in de kleuren zwartzilverblauw, en roze.

Sony Xperia XA1 Plus

Naast deze twee high-end smartphones heeft Sony ook de Xperia XA1 Plus gepresenteerd op de IFA. Dit toestel kan bestempeld worden als 'middenklasser met borderless design' en is een evolutie van de Xperia XA, XA Ultra en de XA1 en XA1 Ultra. Waar die toestellen geen vingerafdrukscanner aan boord hadden is dat bij deze Sony-smartphone wel het geval. Dit kon destijds niet gedaan worden vanwege de minimale schermranden, aldus Sony, maar is inmiddels dus wel mogelijk.

Het toestel beschikt over een 23-megapixelcamera en 5.5-inchdisplay met een full HD-resolutie van 1920x1080 pixels. Filmen kan in een 4K-resolutie en selfies maak je van 5 megapixels. Er is 32GB uitbreidbare opslag aanwezig en de benodigde power wordt geleverd door een processor van MediaTek, bijgestaan door 4GB aan werkgeheugen. De accu heeft een capaciteit van 3430mAh en kan snel worden opgeladen door de PumpExpress-techniek, die is verwerkt in de processor. Wanneer het toestel beschikbaar is, is nog niet zeker. Houd vooral onze website in de gaten!