‹ Alle nieuwsberichten

Het telecomoverzicht van week 32 | 2017

Het telecomoverzicht van week 32 | 2017

Deze week in het nieuwsoverzicht: je smartphone in een autohouder bedienen is hartstikke strafbaar, Nederlanders gebruikten in 2016 63% meer mobiele data dan in 2015 en 9 van de 10 mobiele toestellen is een smartphone! 

Rechter vindt bedienen smartphone in autohouder hetzelfde als smartphone vasthouden

Je smartphone gebruiken in de auto: de laatste weken is hier veel discussie over. Logisch, want uit eerder onderzoek bleek dat het gebruik van smartphones in het verkeer leidt tot meer ongelukken. Maar wanneer kun je spreken van je smartphone ‘gebruiken’ in het verkeer? Is dit alleen wanneer je je smartphone in je hand houdt? Nee, luidde het antwoord van de rechter. Ook het bedienen van een smartphone die bijvoorbeeld in een autohouder zit, is strafbaar. Evenals het vastklemmen van een telefoon tussen oor en schouder. Volgens de wet mag je je telefoon alleen ‘gebruiken’ als dit handsfree kan: dus via een spraakassistent. Het komt erop neer dat je in alle gevallen beide handen aan het stuur moet houden; dan zit je altijd goed!

Nederlanders internetten erop los met hun telefoon

Nederlanders nemen steeds grotere internetbundels. We gebruikten het afgelopen jaar 185 MB’s aan mobiele data met z’n allen: dit is 63% meer dan in 2015. Ook beschikken we over een snellere internetverbinding dan voorheen. Vaak sluiten we deze bundels af bij virtuele providers: providers die gebruikmaken van het netwerk van een andere provider.

Dat we steeds moderner worden, merken we niet alleen aan de grootte van internetbundels en de snelheid van het internet, maar ook het aantal aansluitingen voor slimme apparaten laat dit zien. Even je verwarming bedienen met je telefoon? Kan gewoon. De lampen aandoen met een knopje op je smartphone? Geen probleem. Vanuit je luie stoel kun je dus steeds meer. Heerlijk, scheelt weer opstaan op een luie avond.

Negen van de tien mobiele toestellen is een smartphone

Word jij soms ook nostalgisch als je denkt aan die tijd waarin je gewoon 3 dagen onbereikbaar kon zijn? Ondanks dat we een telecombedrijf zijn, snappen we dat heel goed! Tegenwoordig lijkt iedereen altijd maar bereikbaar te moeten zijn. Mensen zonder WhatsApp kennen we eigenlijk niet meer (alleen onze opa’s en oma’s misschien).

90 procent van de mobiele toestellen is tegenwoordig een smartphone, tegenover 7 procent in 2007. Dit blijkt uit een onderzoek van Telecompaper. Het is wel belangrijk om hier te melden dat het dan uitsluitend gaat om abonnementen: van de prepaid-klanten heeft nog geen 70% een smartphone.

Voor ons is het natuurlijk ontzettend goed dat smartphones zo populair zijn. Toch moeten ook wij toegeven dat we soms nostalgisch terugdenken aan die heerlijke tijd waarin de Nokia 3310 ontzettend hip was (spoiler: die komt binnenkort weer bij ons terug in de verkoop).

Meer nieuws over: