‹ Alle nieuwsberichten

VVN wil dat smartphone-gebruik tijdens autorijden net zo bestraft wordt als rijden onder invloed

VVN wil dat smartphone-gebruik tijdens autorijden net zo bestraft wordt als rijden onder invloed

Eerder deze week presenteerden wij de resultaten van ons onderzoek waaruit bleek dat 47% van de mannen hun smartphone weleens gebruiken in het verkeer. Het is een actueel onderwerp en de discussie over smartphone-gebruik tijdens het rijden is dan ook begonnen.

De straffen zijn nog niet streng genoeg

Veilig Verkeer Nederland (VVN) haakt in op de actuele veiligheidsdiscussie door te pleiten voor een strengere straf, als het aankomt op telefoon-gebruik in het verkeer. In een brief aan minister Stef Blok van Veiligheid en Justitie, vraagt VVN om hogere straffen. In deze brief geven ze aan van mening te zijn dat smartphone-gebruik in het verkeer zorgt voor roekeloos rijgedrag.

Op dit moment beginnen de boetes voor rijden onder invloed bij €300 en boetes voor het gebruiken van een smartphone tijdens het rijden zouden vergelijkbaar moeten zijn, volgens het VVN.

Vaker controleren

Ook zou er vaker gecontroleerd moeten worden op het gebruik van telefoons in het verkeer. Op dit moment is de pakkans namelijk vrij klein: je moet vooral opletten dat de politie niet kan zien dat je op je telefoon zit.

Wij kunnen ons voorstellen dat het lastig kan zijn actief te controleren op smartphone-gebruik tijdens het rijden, aangezien het niet iets is wat je kunt ‘testen’. Wellicht dat de politie een extra oogje open kan houden bij het patrouilleren?

Een sociale norm stellen

VVN pleit voor het ontwikkelen van apps die smartphonegebruik onmogelijk maken. Wat ons betreft een super idee! Ook geeft het VVN geeft aan dat ze vooral een sociale norm wil ontwikkelen als het om smartphonegebruik in het verkeer gaat, net zoals bij alcohol.

Eigenlijk zou het zo moeten zijn dat jij niet bij iemand in de auto stapt, indien diegene zijn smartphone gebruikt tijdens het rijden. Net zoals dat jij niet bij iemand in de auto zou stapt die heeft gedronken. Toch?

Meer nieuws over: