‹ Alle nieuwsberichten

Blaast Facebook Project Ara nieuw leven in?

Blaast Facebook Project Ara nieuw leven in?

Met Project Ara ontwikkelde Google voorgaande jaren een smartphone die bestaat uit verschillende modules die gebruikers zelf kunnen toevoegen. Vorig jaar werd het project plotseling geschrapt, maar het lijkt erop dat Facebook Project Ara nieuw leven inblaast.

Wat is Project Ara?

Project Ara is een modulaire smartphone: dat houdt in dat het toestel bestaat uit verschillende modules. Deze modules kun je zelf naar wens aanpassen, afhankelijk van wat je bijvoorbeeld die dag gaat doen. Zo kun je bijvoorbeeld extra speakers aan je telefoon toevoegen, een camera of een extra grote batterij.

Google werkte jarenlang aan de ontwikkeling van het toestel, maar in september 2016 maakte het bedrijf plotseling bekend gestopt te zijn met het ontwikkelen van de smartphone. Waarom Project Ara zo plotseling is stopgezet wilde Google niet kwijt. Bronnen vermeldden dat het bedrijf zich wilde focussen op de Pixel-toestellen en zich daarom niet langer kon bezighouden met Project Ara.

Wat heeft Facebook hiermee te maken?

Veel mensen kennen Facebook natuurlijk als het sociale media-platform. Maar Facebook is meer dan alleen een online platform: zo houdt het bedrijf zich al jaren bezig met VR-technologie en gebruikt het drones om afgelegen gebieden een internetverbinding te kunnen bieden.

Een geheime afdeling van het bedrijf, Building 8, houdt zich nu kennelijk ook bezig met het ontwikkelen van Project Ara. Een aantal leden van het Project Ara-team werkt nu voor Building 8, waaronder Regina Dugan. Zij had eerder bij Google de leiding over Project Ara. Toeval? Wij denken van niet.

Patentaanvraag

Nu heeft Building 8 ook een patentaanvraag gedaan voor een ‘modular electromagnetic device’: een apparaatje dat héél erg lijkt op een van de modules van Project Ara. Daar komt bij dat het patent aangeeft dat de achterliggende techniek van het apparaatje gebaseerd is op een start-up die zich bezighoudt met modulaire technieken. Deze start-up heeft Facebook vorig jaar september overgenomen nadat Google onthulde zich niet langer bezig te houden met Project Ara.

Wanneer en of we de modulaire telefoon kunnen verwachten is nog onduidelijk. Het zal waarschijnlijk nog wel even duren voordat het project echt is afgerond, omdat Facebook op het gebied van hardware minder ervaring heeft dan Google. Wij wachten in spanning af!

Bron: Allaboutphones, Androidworld, Google, The Verge

Meer nieuws over: