‹ Alle nieuwsberichten

Smartphone zonder accu: toekomstmuziek?

Smartphone zonder accu: toekomstmuziek?

Een onderzoeksteam van de Universiteit van Washington heeft een baanbrekende telefoon ontwikkeld: eentje zonder accu. Het Amerikaanse onderzoeksteam zet daarmee een belangrijke stap in de zoektocht naar een oplossing voor het accuprobleem bij smartphones. 

Accuprobleem

Het is nog steeds een groot pijnpunt in de moderne smartphonewereld: accuduur. De accu’s in smartphones zijn door de jaren heen weliswaar gegroeid en ontwikkeld, maar de schermen zijn ook flink groter geworden en vragen dus om meer accu. Daarom is het anno 2017 nog steeds een zeldzaamheid dat een telefoon bij intensief gebruik langer dan een dag meegaat.

Op zoek naar een oplossing

Uiteraard wordt er hevig gezocht naar een oplossing. Een nieuwe accutechnologie ontwikkelen? Of een telefoon bouwen die helemaal geen accu nodig heeft? De onderzoekers in Washington hebben dat laatste geprobeerd, en met succes. Vorige week werd een telefoongesprek gevoerd dat bijna geen stroom kostte.

Stroom uit radiosignalen en een micro-zonnecel

Door stroom uit radiosignalen te halen wordt er een paar microwatt opgewekt. Daarnaast heeft de telefoon een zonnecelletje ter grootte van een rijstkorrel waarmee nog een klein beetje extra stroom wordt gegenereerd. Normaal is dit niet voldoende om een gesprek te voeren, maar dankzij een speciale technologie is het de wetenschappers toch gelukt. De microfoon pikt vibraties op die vervolgens als analoog signaal naar een basisstation worden verzonden.

Basisstation

De radiosignalen waarmee stroom wordt opgewekt zijn afkomstig van een speciaal basisstation dat tien meter van de telefoon verwijderd stond. De analoge signalen die het telefoontje verstuurt, komen ook weer bij dit station terecht. Zonder dit station werkt de telefoon nog niet, dus het toestel kan nog niet verbinden met het bestaande telefoonnetwerk.

In de toekomst zijn deze basisstations wel te verwerken in het bestaande netwerk, zeggen de wetenschappers. Ze hebben het over wifi-routers en mobiele zendmasten met een ingebouwd basisstation. Omdat wifirouters natuurlijk overal staan, zou je dan continu gebruik kunnen maken van de acculoze telefoon!

De stap naar smartphones

Deze minitelefoon kan zo’n 3,5 microwatt genereren uit licht- en geluidsgolven. Ter vergelijking: een modern touchscreen heeft ongeveer 400 milliwatts – 100.000 keer meer – energie nodig om te werken. Helaas zijn we dus nog ver verwijderd van een moderne smartphone zonder accu.

Is deze ontwikkeling dan wel interessant? De onderzoekers denken van wel en focussen zich nu op het door ontwikkelen van de technologie. Ze beloven een tweede versie met een zuinig E-ink display, verbeterde geluidskwaliteit en misschien zelfs een selfiecamera! Daarmee komt de batterij loze telefoon alweer een stukje dichterbij.

bron: nu.nl, wired, University of Washington, Batteryfreephone