‹ Alle nieuwsberichten

Alles wat we tot nu toe weten over Android O

Alles wat we tot nu toe weten over Android O

Met de nieuwste Android-versie, Android O, wordt een aantal verbeteringen doorgevoerd ten opzichte van zijn voorganger, Android Nougat. Ook experimenteert Google met de look van de iconen en de werking van Google Camera. 

Nooit meer bewijzen dat je geen robot bent 

Waarschijnlijk ben je het zelf ook wel een aantal keren tegengekomen: reCAPTCHA. Met dit programma vraagt Google je te bewijzen dat je geen bot bent die ongewenste spam plaatst. Zo kun je bijvoorbeeld bewijzen dat je geen bot bent door een cijfercode over te typen of bepaalde afbeeldingen te selecteren.

Met Android O weet Google nu automatisch dat je geen bot bent met behulp van de onzichtbare reCAPTCHA. Aan de hand van je muisbewegingen berekent Google dan de kans dat je een kwaadwillende bot bent. Deze techniek wordt ook beschikbaar voor apps en websites: dat betekent dat je binnenkort veel minder cijfercodes over hoeft te typen!

Nieuw versienummer

Het lag enigszins in de lijn der verwachting, maar Google heeft nu officieel bevestigd wat het versienummer van Android O is: Android 8.0. Dit is bekend geworden toen de derde developer preview van Android O beschikbaar is gesteld. Nu alleen nog wachten waar de O nu voor staat! Ontbijtkoek? Oreo? Of toch Oliebol?

Helemaal incognito

Google Chrome beschikt al heel erg lang over een incognitomodus. Toch was je via je telefoon minder incognito dan je misschien dacht. Je toetsenbord, Google Gboard, beschikt namelijk over typesuggesties. Deze zijn gebaseerd op woorden die je eerder hebt getypt.

Wanneer je je een woord meerdere keren typte in de incognitomodus, verscheen deze dus ook bij je suggesties op je toetsenbord. Niet helemaal incognito dus! Daarom krijgt Gboard in Android 8.0 ook een eigen incognitomodus. Deze wordt automatisch geactiveerd zodra je de incognitomodus in Chrome gebruikt.

Nieuwe icoontjes

In de meest recente developer-preview van Android O is de mogelijkheid om je icoontjes aan te passen ontdekt. Dat betekent onder andere dat je de icoontjes op je homepage nu ook in de vorm van een waterdruppel weer kan geven.

Ook kleuren media-notificaties mee, zo krijgen meldingen van bijvoorbeeld Spotify de kleur van het album dat je afspeelt. Daarnaast zijn notification-dots geïntroduceerd. Deze bolletjes geven op het icoontje zelf aan dat je een nieuwe melding hebt. Dit kennen we ook al van iOS.

Verbeterde camera

Gebruikers van de Google Camera hebben misschien ook opgemerkt dat het gebruikersgemak van de app niet altijd optimaal is. Bij Google hebben ze dit kennelijk ook opgemerkt, want ze hebben de camera een update gegeven.

Zo wordt het wisselen tussen foto en video vergemakkelijkt en kun je na de update ook inzoomen met één vinger. Handig, want dan hoef je niet langer twee handen te gebruiken voor het maken van een foto!

Wanneer komt nu toch die lancering?

Hartstikke leuk natuurlijk, al die developer previews, maar wanneer kunnen wij de nieuwe Android-versie nu eigenlijk zelf op onze toestellen verwachten? Volgens de geruchten wordt de definitieve versie in het najaar bekendgemaakt. Het is hoogst waarschijnlijk dat we dan ook (eindelijk!) de naam van de nieuwe versie te weten komen. Nog even wachten dus!

Bron: Android Planet, Androidworld, Nu.nl

Meer nieuws over: