‹ Alle nieuwsberichten

Kan je OV-chipkaart de prullenbak in?

Kan je OV-chipkaart de prullenbak in?

Vanaf vandaag kunnen mensen die met het openbaar vervoer reizen, in- en uitchecken met hun smartphone. Betekent dit dat je je OV-chipkaart weg kunt gooien? 

Mobiele app

Met de OV-chip mobiel-app kun je voortaan in- en uitchecken met je telefoon in plaats van met je OV-chipkaart, zoals je gewend bent. Verder kun je met de app je saldo controleren en een overzicht opvragen van de laatste tien reizen die je met het openbaar vervoer hebt gemaakt. Ook kun je je saldo terugvragen wanneer je bent vergeten uit te checken.

Niet dat je nog langer vergeet uit te checken: de app kan je namelijk een herinnering sturen zodat je niet vergeet uit te checken. Handig! Dus kun je nu je OV-chipkaart laten verlopen of weggooien? Wij raden je aan daar voorlopig nog even mee te wachten.

Haken en ogen

Alleen voor Android

Ten eerste werkt de app alleen op Android-toestellen. De app maakt namelijk gebruikt van een NFC-chip: via deze techniek kun je al langer betalingen doen met veel smartphones, bijvoorbeeld met een contactloos betalen-app van je bank. Apple weigert echter andere banken of bedrijven toegang te geven tot zijn NFC-chip. Ook het bedrijf achter de OV-app krijgt dus geen toegang.

Niet alle providers doen mee

De app werkt alleen in combinatie met een aangepaste simkaart, hier is om veiligheidsredenen voor gekozen. Niet alle providers verspreiden deze aangepaste kaarten echter al: momenteel is de app dus alleen nog maar te gebruiken bij abonnees van enkele providers waaronder KPN, Vodafone Simyo en Telfort.

Geen oplaadbaar saldo

De app werkt alleen wanneer je automatisch opladen op je OV-chipkaart hebt ingeschakeld: het is namelijk niet mogelijk om je saldo op te laden via je mobiele telefoon. De app is dus niet te gebruiken voor mensen die hun OV-chipkaart gewoonlijk bij een automaat opladen.

Geen (studenten)korting

De app werkt ook niet in combinatie met verschillende abonnementen, zoals met korting reizen tijdens daluren. Alleen de leeftijdskorting wordt automatisch toegepast. Ook je studentenabonnement werkt dus niet op de app: je reist altijd voor het volle tarief wanneer je de app gebruikt.

Translink, het bedrijf achter de app, geeft echter wel aan dat er hard aan wordt gewerkt om het mobiel opladen en gebruiken van abonnementen via telefoons te laten werken. Wanneer we dit kunnen verwachten, is helaas nog niet duidelijk. Nog even afwachten dus!

Zelf uitproberen

Heb je geen abonnement, een Android-toestel met Android 4.4 of hoger, een NFC-chip én ben je aangesloten bij een deelnemende provider? Dan kun je de app natuurlijk eventjes uitproberen. Deze website helpt je bij het installeren van de OV-chipkaart op je smartphone.

Bron: Android Planet, NRC, De Volkskrant

Meer nieuws over: