‹ Alle nieuwsberichten

Met Facebook Spaces kun je samen aan tafel zitten met je vriendin in Amerika!

Met Facebook Spaces kun je samen aan tafel zitten met je vriendin in Amerika!

Mark Zuckerberg heeft zeer vernieuwende nieuwe plannen met Facebook: zo wordt het mogelijk in VR met een avatar met je vrienden te praten en samen op reis gaan, bijvoorbeeld naar het heelal. Ook kun je binnenkort in 3D tekenen en deze tekeningen vastpakken, er omheen lopen en delen met al je vrienden! 

De camera staat centraal

Mark Zuckerberg maakte een ding erg duidelijk: wat betreft sociale media is voor de camera de belangrijkste rol weggelegd. Hij benadrukt dat het delen van foto’s en video’s altijd belangrijk zal blijven, maar hij verwacht een nog grotere rol voor augmented reality (AR). Augmented reality ken je misschien al van Pokémon Go: een virtueel object wordt in je echte wereld geplaatst. Mark zegt hierover dat ze 'van de camera het eerste AR- platform gaan maken.’

Zelf ontwerpen!

Augmented Reality kan op verschillende manieren worden ingevuld. De eerste die Mark aangeeft is het toevoegen van ‘basic effects’. Zulke effecten kennen we ook al van Snapchat: door in de camera te kijken plaatst de app een leuk of grappig filter over je gezicht dat reageert op bewegingen. Bijzonder is dat, in tegenstelling tot Snapchat, het bij Facebook mogelijk gaat worden om je eigen filters te creëren. Zo heb je de keuze uit ontelbaar veel filters. Gisteren heeft Zuckerberg aangekondigd dat deze mogelijkheid nu al voor bètagebruikers beschikbaar is.

Met SLAM (simultaneous localization and mapping) wordt het ook mogelijk om je tafel om te toveren tot een spelbord. Met je camera leg je een 3D-raster over de plek waar je het bord wil laten verschijnen et voilla: er verschijnt een spelbord voor je neus! Zuckerberg heeft ook laten weten dat hij speciale AR-kunst wil laten ontwikkelen. Zo zijn volgens hem in de toekomst alleen maar musea met witte muren nodig!

Communiceren met vrienden in virtual reality!

In 2014 heeft Facebook virtual reality-bedrijf Oculus VR gekocht. Sinds dat moment heeft Zuckerberg al aangegeven dat hij in virtual reality (VR) de toekomst van sociale interactie ziet. Dinsdag is eindelijk het moment dat Zuckerberg zijn ideeën in de wereld kan gaan verspreiden: dan verschijnt de bètaversie van Facebook Spaces.

In Facebook Spaces creëert Facebook, op basis van je foto’s, een digitale avatar van jou. Deze kun je zelf ook nog aanpassen. Met deze avatar kun je chatten en praten met vrienden terwijl je in VR zit. Het lijkt dus net alsof jullie echt bij elkaar zijn! Samen kun je vervolgens ‘tekenen’, 360°-video’s kijken en andere vrienden bellen via Messenger. In plaats van jou ‘in het echt’ zien ze je VR-versie, inclusief je virtuele omgeving. De app is voor nu helaas alleen nog beschikbaar voor de Oculus Rift, maar we verwachten dat Facebook dit snel zal uitbreiden naar bijvoorbeeld de Gear VR. Er werd namelijk gesproken over ‘Early Acces’ voor Oculus Rift-gebruikers. Hier lees je nog meer over Spaces.

Veranderingen in Messenger

Het is duidelijk dat Facebook ervoor wil zorgen dat het onnodig wordt om het platform te verlaten. Zo heeft het de rol van Snapchat al over proberen te nemen en ook Messenger ondergaat enige veranderingen. Het wordt onder andere mogelijk om muziek te delen zonder dat je de chat hoeft te verlaten. Tot nu toe werkt dit alleen met Spotify, maar er wordt hard aan gewerkt om Apple Music ook compatibel te maken. Ook is het mogelijk om games te spelen binnen de chat zonder deze te verlaten.

Bron: Facebook, TIME, The Verge

Meer nieuws over: