‹ Alle nieuwsberichten

Wat is er nieuw aan de Samsung Galaxy S8? Een terug- en vooruitblik!

Wat is er nieuw aan de Samsung Galaxy S8? Een terug- en vooruitblik!

Nu de aankondiging van de Samsung Galaxy S8 achter de rug is, begint het grote vergelijken: wat biedt dit toestel precies voor nieuws? Hoe verhoudt de S8 zich tot voorgaande Samsung-telefoons? We hebben het voor je uitgezocht en op een rijtje gezet!

Samsung is natuurlijk al lange tijd een toonaangevende naam op smartphonegebied. Met gedurfde designs, slimme hardware en innovatieve toestellen bewijzen ze zich keer op keer opnieuw. Ook nu, met de launch van de Samsung Galaxy S8 en Samsung Galaxy S8+, heeft het Koreaanse techbedrijf weer een bijzondere smartphone geïntroduceerd. In dit artikel nemen we daarom een kijkje naar de S8 en vergelijken we deze met zijn voorgangers: De Samsung Galaxy S6 en Samsung Galaxy S7.

Design en display

Op ontwerpgebied is Samsung duidelijk een nieuwe weg ingeslagen. Hierbij zijn toch vertrouwde elementen die we kennen van de Galaxy S6 en Galaxy S7 behouden. Zo zien we nog steeds een strak design met afgeronde hoeken en een behuizing van glas en metaal. Hierdoor heeft het toestel een luxe finish en ligt deze bovendien prettig in de hand. Ook is het water- en stofdichte design zoals we dit kennen van de S7 weer terug.

Met de S8 zijn er echter twee grote veranderingen doorgevoerd. Zo heeft de S8 allereerst geen aparte Edge-variant meer, zoals we met de S6 Edge en S7 Edge wel zagen. In plaats daarvan heeft Samsung ervoor gekozen om beide varianten een afgerond display mee te geven. Het verschil tussen de twee toestellen zit dit keer in de grootte: zo hebben we de Samsung Galaxy S8 met een 5.8-inchdisplay, en de Samsung Galaxy S8+ met een display van 6.2 inch. Je zou denken dat zo'n groot display ook inhoudt dat je een groot toestel in handen hebt, maar dat valt mee: door de minimale randen van de S8 en S8+ blijven deze toestellen makkelijk te hanteren.

Ook heeft Samsung ervoor gekozen om de voorkant van het toestel zo strak mogelijk te houden. Hierom is bijvoorbeeld de Home-knop, die we tot nu toe bij alle andere Samsung-telefoons wel hebben gezien, onder het scherm vandaan gehaald. In plaats daarvan bevindt deze zich nu, met vingerafdrukscanner en al, naast de camera aan de achterkant van het toestel. Een andere knop die we nog niet eerder hebben gezien is de speciale Bixby-knop aan de zijkant van het toestel.

Volkomen nieuw: stemassistent Bixby

Maar waar dient die nieuwe Bixby-knop dan voor? Dit is geheel nieuw terrein voor de Koreaanse telefoongigant: we zien nu namelijk voor het eerst een slimme stemassistent op een Samsung-telefoon! Stemassistent Bixby zit geïntegreerd in de software en laat de gebruiker zijn toestel makkelijk bedienen met zijn stem. Hierbij is Bixby erop gericht om ook perfect samen te werken met software van derde partijen, zoals apps en games. Hierdoor wordt het met de S8 ook mogelijk om bijvoorbeeld Facebook of WhatsApp aan te sturen met je stem. Op voorgaande toestellen, zoals de Samsung Galaxy S5 en latere modellen, zagen we wel Samsung S Voice: een stemherkenningsprogramma om je telefoon hands-free te bedienen. De integratie van S Voice met andere software was echter niet zo vergaand als we nu zien bij Bixby. Een ander groot verschil tussen Bixby en S Voice is daarbij dat Bixby ook in staat is te leren van de gebruiker. Hierdoor begrijpt de stemassistent steeds beter wat je bedoelt en kan Bixby ook relevante context bieden voor allerlei zoekopdrachten.

Verbeterde camera's

Op cameragebied waren de verwachtingen natuurlijk hooggespannen: Samsung heeft met de camera's van de S6 en S7 namelijk hoge ogen gegooid. Smartphonecamera-liefhebbers waren dan ook blij te horen dat op cameragebied de S8 nog meer verbeteringen doorvoert. Zo bevindt zich aan de achterkant een 12-megapixelcamera met dezelfde topprestaties als we zagen bij de S7. Groot verschil zit echter in de software: de speciale Multiframe-functie zorgt bijvoorbeeld voor nog mooiere foto's bij weinig licht. In combinatie met het grote diafragma van de camerasensor worden foto's in het donker dus nog mooier.

Op hardwaregebied is daarnaast de selfiecamera flink verbeterd. Nu maak je namelijk selfies in 8-megapixelkwaliteit. Veelgehoorde vraag was daarbij om ook de selfiecamera te voorzien van de mogelijkheid om mooie foto's te maken in het donker. Hiervoor is de sensor dan ook van een flinke upgrade voorzien ten opzichte van de S6 en S7. Zo zet Samsung zijn trend van telefoons met topcamera's nog verder voort.

Veranderingen op softwaregebied

Een verandering die natuurlijk allang werd verwacht is de software-upgrade van de Samsung Galaxy S8. Waar de Galaxy S7 en S7 Edge nog standaard werden geleverd met Android 6.0 Marshmallow, zo staat nu Android 7 Nougat voorgeïnstalleerd op de toestellen.

Een minder verwachte, maar daarom niet minder mooie verandering is dat Samsung afstand heeft genomen van zijn bekende TouchWiz-software. In plaats daarvan zijn de Samsung Galaxy S8 en S8+ voorzien van Samsung Experience. Deze software bouwt natuurlijk voort op wat Samsung met TouchWiz heeft neergezet, maar maakt de bediening en interface net iets meer gestroomlijnd.

Sterk verbeterde hardware

De grootste veranderingen van de Samsung Galaxy S8 zitten waarschijnlijk in de hardware. Ook hier zet Samsung weer de trend voort van high-end hardware voor supersnelle prestaties, zoals we bij alle smartphones uit de Samsung Galaxy S-lijn tot nu toe hebben gezien. De processor in de S8 en S8+ is dan ook de razendsnelle Samsung Exynos 8895-chip. Hierbij beschikt de S8, net zoals diens directe voorganger, over 4GB werkgeheugen. Dit is 1GB meer dan we bijvoorbeeld zagen in de S6.

Ander nieuw stukje hardware is de irisscanner die zich aan de voorkant van het toestel bevindt. Hiermee wordt het dus mogelijk om je toestel letterlijk met één blik te ontgrendelen. In combinatie met de vingerafdrukscanner is je telefoon dus extra persoonlijk te beveiligen.