‹ Alle nieuwsberichten

Eerste preview voor Android O nu beschikbaar!

Eerste preview voor Android O nu beschikbaar!

Het duurt waarschijnlijk nog even voordat we daadwerkelijk de nieuwste versie van Android kunnen gebruiken, maar Google heeft nu alvast een tipje van de sluier opgelicht!

Sommige toestellen zijn nog maar net geüpdatet naar Android 7.0 Nougat, maar zoals het een techbedrijf betaamt, zit Google natuurlijk niet stil. Achter de schermen wordt namelijk hard verder gesleuteld aan de aankomende versie van hun besturingssysteem. Nu is er een eerste developer preview uitgekomen van de aankomende Android-versie. Hiermee krijgen we een idee van de verbeteringen die de software staan te wachten, zoals notificatie-veranderingen, batterijbesparingen en allerlei andere nieuwigheden.

Meer notificatie-verbeteringen

In Android Nougat zijn al de nodige verbeteringen doorgevoerd in het notificatiesysteem. Met Android O wordt dit nog verder verbeterd. Zo zijn er in de eerste preview zogenaamde “notification channels” toegevoegd. Dit is een manier op notificaties binnen een app te groeperen. Zo kun je preciezer beheren welke notificaties je van al je apps te zien krijgt. Wil je bijvoorbeeld geen notificaties meer ontvangen van vrienden die op je Facebook-posts reageren, maar wel graag bijhouden welke mensen je taggen in foto’s? Wellicht heb je in Android O straks de optie om dit persoonlijk in te stellen!

Zuiniger met je batterij

Een veelgehoorde vraag van smartphonegebruikers is natuurlijk “hoe kan ik zo lang mogelijk doen met mijn batterij?” Hierom heeft Google in de eerste preview van Android O nu strengere checks gemaakt op wat apps precies doen op de achtergrond. Veel apps blijven namelijk informatie opvragen en verzenden ook wanneer je de app niet direct gebruikt. Met Android O worden deze processen beter gestroomlijnd en aan banden gelegd, waardoor apps een stuk zuiniger omgaan met de accu.

Notificaties in één oogopslag

Een functie die in de huidige versies van Android nog niet standaard aanwezig is, zijn zogenaamde Notificatiebadges. Hoewel sommige merken hun eigen versies hiervan hebben toegevoegd aan Android, is dit voor het eerst dat Google zelf met deze badges aan de slag gaat. We kennen deze functie bijvoorbeeld al van Apples iOS: wanneer je een aantal WhatsApp-berichten ontvangt, verschijnt een tellertje bij het WhatsApp-icoon om je te laten weten dat er nieuws voor je is. Zo heb je straks vanaf je home-scherm in één oogopslag een overzicht van wat je allemaal hebt gemist.

Verbeteringen voor beeld en geluid

Ook op het gebied van vormgeving en grafische opties komt Android O met een aantal interessante vernieuwingen en verbeteringen. Zo worden app-iconen dynamischer en zijn ze makkelijker af te stemmen op het gebruikte Android-thema. Ook biedt Google O voor het eerst ondersteuning voor LDAC, een speciale audiocodec. Deze technologie is ontwikkeld door Sony en zorgt voor een hogere geluidskwaliteit wanneer je audio via bluetooth afspeelt.

Android O-reo?

Voorlopig is het gissen naar de naam van deze aankomende Android-versie. Veel mensen vermoeden dat we straks Android Oreo gaan gebruiken. Ook de vice-president van Googles Android-afdeling, Hiroshi Lockheimer, is al volop referenties naar Oreo’s aan het rondstrooien. Hoewel sommigen hierin hun vermoedens bevestigd zijn, heeft Lockheimer al eerder bewezen mensen graag op het verkeerde been te zetten: voor de aankondiging van Android 7.0 hintte hij al meerdere malen naar een mogelijke “Android Nutella”. Uiteindelijk bleek 7.0 natuurlijk Android Nougat te heten, dus neem alle hints van Lockheimer vooral met een flinke korrel zout.

Wanneer de gewone klant gebruik kan maken van Android O is ook nog niet bekend. Waarschijnlijk krijgen we op 17 mei, tijdens Googles I/O-evenement, meer informatie over de planning voor deze aankomende Android-versie. Voor alle ontwikkelingen op het gebied van Android en het laatste nieuws over Android O houd je natuurlijk Belsimpel.nl in de gaten!

Meer nieuws over: