‹ Alle nieuwsberichten

Smart stemmen: goed voorbereid de verkiezingen door!

Smart stemmen: goed voorbereid de verkiezingen door!

Over een week mogen we al stemmen! Maar dat wist je waarschijnlijk al, want ook online word je hier namelijk aan herinnerd. En dat is niet de enige manier waarop je telefoon je te hulp kan schieten in de verkiezingstijd!

Er zijn veel initiatieven om de verkiezingen meer te laten leven. Je hebt misschien Tim Hofman al wel voorbij zien komen, met zijn initiatief om meer jongeren naar de stembus te krijgen. Op tv wordt momenteel een reclamecampagne uitgezonden die het belang van je stem onderstreept.

Google

Ook Google werkt mee aan een grotere opkomst bij de verkiezingen. Het bedrijf is namelijk vandaag, op eigen initiatief, begonnen met het versturen van Google Now-notificaties. De melding op je telefoon spoort je aan om je stem te laten horen op 15 maart.

Wanneer je op de notificatie tikt, opent een Google Now-kaart. De links bij deze kaart geven sturen je naar rijksoverheid.nl en tweedekamer.nl. Daar vind je een uitleg over hoe je kunt stemmen en informatie over de politieke partijen.

Om de melding te ontvangen moet je telefoon ingesteld staan op Nederlands en Google Now moet aan staan. Op 15 maart, de dag van de verkiezingen, krijgen de gebruikers weer een herinnering. Daarnaast is op die datum ook de doodle in de Googlezoekmachine gericht op de verkiezing.

Facebook

Facebook liet maandag en dinsdag een melding over de verkiezingen aan de Nederlandse gebruikers zien. Het sociale netwerk doet dit in samenwerking met het ministerie van Binnenlandse Zaken. Dit ministerie hoopt via dit medium juist de jongere stemmers aan te spreken, zodat de opkomst onder deze groep omhoog gaat. Ook op 15 maart volgt nog een herinnering.

Weet je nog niet wat je gaat stemmen?

Het is allemaal leuk en aardig dat je aan de datum van de verkiezingen wordt herinnerd, maar het is dan natuurlijk ook wel zo handig om te weten wat je wilt gaan stemmen. Er zijn veel apps beschikbaar die je hierbij kunnen helpen, waarvan wij er drie behandelen.

Stemwijzer-app

De meeste mensen kennen deze website wel en veel maken er gebruik van bij het bepalen van hun keuze. Stemwijzer heeft nu ook een applicatie (Android), waardoor je dus ook op je smartphone kunt bekijken welke partijen je standpunten steunen. Je geeft je mening over dertig stellingen, waarna er een beeld wordt gegeven van welke partijen je standpunten onderschrijven.

Debat Direct

Deze app biedt je de mogelijkheden om onderweg live de debatten te volgen op je tablet of smartphone. Debat Direct (Android / iOS) geeft een overzicht van wanneer de verschillende debatten plaatsvinden. Geen tijd of zin hebt om het hele debat te kijken? Dan kun je kiezen voor notificaties wanneer er een bepaald onderwerp wordt besproken, of zodra een specifieke politicus aan het woord komt.

EenVandaag De Stemming

Met deze app zie je in één oogopslag hoe de peilingen ervoor staan. Je krijgt dus een grove inschatting van hoe de verschillende partijen het ongeveer doen en dus ook van hoe de uitslag zou kunnen uitvallen. De app (Android / iOS) biedt daarnaast de mogelijkheid om op basis van de peilingresultaten te kijken welke partijen een coalitie met een meerderheid zouden kunnen vormen met elkaar.

Met deze hulpmiddelen duik je 15 maart goed voorbereid het stemhokje in!

Bronnen: Tweakers, Droidapp

Meer nieuws over: