‹ Alle nieuwsberichten

Hands-on BlackBerry KEYone: alleskunner in premium behuizing met fysiek toetsenbord

Hands-on BlackBerry KEYone: alleskunner in premium behuizing met fysiek toetsenbord

Wij hebben de BlackBerry KEYone meteen voor je uitgeprobeerd, op het Mobile World Congress 2017. In dit artikel zie je waarom we onder de indruk zijn van deze alleskunner!

BlackBerry met Android als besturingssysteem: slechts enkele jaren geleden had niemand erover durven dromen, maar sinds de Priv zijn BlackBerry-smartphones met Android een feit. De BlackBerry KEYone nu ook in dit rijtje scharen Wij waren erg benieuwd naar dit nieuwe toestel van BlackBerry en hadden op het MWC een afspraak met Johnathan Young (Sales Senior Director EMEA) en Steven Curwood (Head of Device Marketing BlackBerry UK). Daar zagen we niet alleen de nieuwe BlackBerry, maar leerden we ook meer over het verhaal achter het toestel.

De KEYone is een speciale smartphone vanwege verschillende elementen. Zo valt het natuurlijk direct op dat het toestel is uitgerust met een fysiek toetsenbord, geplaatst onder het scherm en dus altijd bruikbaar. Daarnaast vinden we de grootste accu ooit in een BlackBerry-smartphone in het toestel, een exemplaar van 3505mAh. Een behuizing van geanodiseerd aluminium, een softrubberen finish en een laagje Gorilla Glass over het scherm maakt het plaatje compleet, althans qua looks en feel.

Bijzonder uiterlijk

Tijdens een eerste ontmoeting met het toestel op de stand van het bedrijf wilde ik het toestel gelijk oppakken en voelen, misschien ook omdat mijn dagelijkse toestel een BlackBerry Priv is. Je voelt dat er gekozen is voor premium materialen, waardoor het toestel robuust en zeer stevig aanvoelt. Het voelt niet alleen goed, maar de smartphone is ook gewoonweg perfect afgewerkt. Het is duidelijk dat hier veel aandacht aan besteed is.

Het fysieke toetsenbord is geen standaard uitrusting meer voor een telefoon, maar de KEYone is daar dus een uitzondering op. Het keyboard biedt veel meer dan alleen fysieke knopjes om tekst of leestekens in te voeren. Zo is deze aanraakgevoelig, waardoor je bijvoorbeeld door homescreens of webpagina’s kunt scrollen. Ook kun je woorden verwijderen door middel van een enkele veeg en shortcuts gebruiken. Zo kun je instellen dat als je de letter b even ingedrukt houdt, de website van Belsimpel wordt geladen of dat Facebook start als je de f even indrukt.

Ook in bijvoorbeeld de camera-app is het toetsenbord te gebruiken. Een foto maak je door de spatiebalk in te drukken en de belichting regel je door over de toetsen te vegen. In de spatiebalk is tevens een vingerafdrukscanner verwerkt, een fijne verwelkoming in een tijd waarin privacy erg belangrijk is. Privacy is sowieso een onderdeel waar ook deze KEYone weer erg hoog op scoort. Het toetsenbord voelt fijn aan, geeft goede feedback en de aanraakgevoeligheid blijft een fijn gegeven.

Qua fysieke knoppen zien we naast die voor het volume en een powerbutton ook een convenience-key. Kwestie van erop drukken en al het geluid wordt uitgezet, waardoor je rustig door kunt werken of juist even niet gestoord wordt. Er is 3GB RAM aanwezig en 32GB intern geheugen. Dit is, net als bij de Priv, uit te breiden door middel van een geheugenkaartje.

Uitmuntende camera en zeer goed beveiligd

Voor de camera is er gekozen voor een bekende sensor van Sony, onder andere te vinden in de Google Pixel. Deze staat erom bekend erg goede foto’s te maken in lichtomstandigheden die niet optimaal zijn. Als frontcam is er gekozen voor een 8-megapixelexemplaar, beide dus waardige camera’s die we tegenwoordig ook verwachten in een toestel van deze klasse.

Het toestel is voorzien van Android 7.1 Nougat, de nieuwste variant van het besturingssysteem van Google. BlackBerry levert zelf slechts enkele apps mee. Zo zagen we onder andere de bekende DTEK-app om je veiligheid en privacy te waarborgen, maar ook de BlackBerry Hub. Deze app is een communicatiecentrum van al je e-mail en social-verkeer. Zo kun je direct reageren, heb je een overzicht van je dagelijkse berichten, kun je e-mails sturen en zien of je gemiste oproepen hebt.

Krachtige accu

De accu is een 3505mAh-exemplaar die “tot vier dagen mee gaat”, maar om die claim te checken hebben we het toestel uiteraard te kort gezien. Er is QuickCharge 3.0-ondersteuning aanwezig, waardoor een lege accu voor 50% opgeladen kan worden in 36 minuten. Ook is er speciale Boost-modus aanwezig, waarmee de accu in korte periode zo snel mogelijk opgeladen wordt. Hierbij worden verschillende achtergrondprocessen gesloten, wat de oplaadsnelheid ten goede komt.

De BlackBerry KEYone is gemaakt voor een ieder die productief wil zijn, zowel privé als zakelijk. Door het toetsenbord voer je snel teksten in, scrol je door pagina’s en meer. De behuizing van deze smartphone is de meest robuuste en geraffineerde ooit van de fabrikant.

Tel daarbij op dat er een recente Androidversie geïnstalleerd is, je gebruik kunt maken van de digitale Google Assistant en er goede camera’s aan boord zijn en je hebt een alleskunner in een premium behuizing. Met dit toestel probeert BlackBerry een meer mainstream publiek aan te trekken.

Videoreview

We maakten op het drukke MWC ook meteen een videoreview van dit toestel:

Beschikbaarheid

De BlackBerry KEYone is al te pre-orderen op Belsimpel, houd onze website in de gaten voor meer informatie!

Meer nieuws over: