‹ Alle nieuwsberichten

Hands-on Sony Xperia XZs en Xperia XA1: premium toestellen in verschillende prijsklassen

Hands-on Sony Xperia XZs en Xperia XA1: premium toestellen in verschillende prijsklassen

Sony pakte vanochtend op het Mobile World Congress groot uit. Op verschillende gebieden presenteerde het bedrijf nieuwe producten en liet het zien waar er aan gewerkt is. Zo werden de high-end Xperia XZs en XZ Premium getoond, maar ook de XA1 en XA1 Ultra, toestellen in het mid-rangesegment.

We hebben alle devices uiteraard even voor je uitgeprobeerd, maar in deze hands-on richten we ons op twee modellen: de XZs en de XA1. De Xperia XZs is een nieuw high-end toestel met een behuizing van metaal en glas. De Xperia XA1 is het meest betaalbare model dat Sony vandaag presenteerde. De XA1 Ultra is een grotere variant van de 5.0 inch XA1. De XZ Premium komt later dit jaar pas op de markt, waardoor we ervoor gekozen hebben om deze later te bekijken en beschrijven.

Sony Xperia XZs

We beginnen met de Xperia XZs. Dit is de opvolger van de XZ van vorig jaar en heeft een kenmerkend Sony-design. In vergelijking tot vorige jaar zijn er verschillende details aangepast, waardoor het toestel er net wat hoogwaardiger uitziet dan het model van vorig jaar. Er wordt gebruikgemaakt van Alkaleido-metaal en we zien een voorkant van Gorilla Glass. De achterkant is afgewerkt met een matte finish, wat er goed uitziet en ervoor zorgt dat het toestel fijn in de hand ligt.

Het scherm is een 5.2-inchvariant met een full HD-resolutie en qua interne specs zien we een Snapdragon 820 en 4GB RAM. Samen met de nieuwe Android 7.0-variant zorgt dat ervoor dat het toestel snappy aanvoelt en snel zijn taken uitvoert.

Sony zet flink in op de camerakwaliteiten met de XZs en de Xperia XZ Premium, die beide uitgerust zijn met dezelfde camerasensor en mogelijkheden. Foto’s kun je schieten in een resolutie van 19 megapixels, maar het gaat vooral om de nieuwe cameramogelijkheden.

Zo kun je filmen in slowmotion met 960 frames per seconde of in een 4K-resolutie met 60fps. Op de stand van Sony waren verschillende mogelijkheden aanwezig om deze functie te testen, onder andere met het filmen van een vliegtuigje van speelgoed. De functie om met zoveel frames per seconde te filmen is zeker imponerend, maar je moet er wel rekening houden dat de tijd dat je dit kunt doen, zeer beperkt is. Het toestel voelt erg goed aan, ziet er wat ons betreft weer premium uit en ook is er aan hardware en mogelijkheden geen gebrek.

Sony Xperia XA1

Naast deze high-ender hebben we ook de Xperia XA1 onder handen kunnen nemen op de beursvloer. Het toestel bevat net als zijn grote broer de XA1 Ultra een ‘borderless’ design, waarbij het scherm van zijkant naar zijkant loopt. De randen zijn minimaal en dat geeft een fijne look aan het toestel. Ook zorgt dat ervoor dat beide toestellen erg slank zijn voor hun schermformaat. Het XA1-model bevat een MediaTek-processor en 3GB werkgeheugen, terwijl de grotere versie over 4GB RAM beschikt.

Het toestel voelt tijdens de testperiode rap aan en het openen van de interface of verschillende applicaties achter elkaar werkt goed. De cameramodule op de achterkant is een bekende, want deze werd ook gebruikt in het topmodel van enkele jaren geleden, de Xperia Z5.

De behuizing is gemaakt van polycarbonaat met een matte finish op de achterkant, wat er fijn uitziet in dit prijssegment en ook fijn aanvoelt. Een vingerafdrukscanner is helaas niet aanwezig bij de toestellen en in de plaats daarvan vinden we het bekende kleine knopje wat fungeert als powerbutton.

De XA1 is uitgerust met een USB C-poort en kan dankzij de speciale techniek ook snel worden opgeladen. Dit heeft te maken met de processor, die van de Chinese fabrikant MediaTek is.

Beide smartphones hebben we uitgebreid bekeken op de Sony-stand bieden hun eigen looks, feel en specificaties. Beide toestellen voelen op hun manier premium aan, zien er zo uit en lijken goed te presteren. Tel daarbij op dat de Xperia XZ Premium later dit jaar wordt uitgebracht en dan kunnen we niks anders concluderen dat Sony voor ieder wat wils te bieden heeft.

Op het Mobile World Congress maakten we ook alvast een videoreview van dit toestel:

Beschikbaarheid

De Sony Xperia XZs, Sony Xperia XZ Premium, Sony Xperia XA1 en Sony Xperia XA1 Ultra zijn binnenkort allemaal te verkrijgen bij Belsimpel.nl. Houd de levertijden in de gaten om te weten wanneer jij jouw Sony-toestel in huis kunt hebben!